Siedziałem na zewnątrz więc nie ogrzało się, ale bardzo przyjemny aromat owocowy. W smaku delikatna goryczka i też owoce - chyba truskawki, ale nie jestem pewien.
Ogólnie moja opinia jest taka - chcę to piwo na półce w sklepie i w pubach! Kosztowało 7,50 przy 6,50 za normalnego Żywca
Jak pierwszy raz usłyszałem o APA z Żywca lanym w Lublinie pomyślałem, że to jakiś prześmiewczy happening, czy coś w tym rodzaju. Okazuje się, że jednak nie - dlatego trzymam kciuki, żeby nasz ulubiony koncern wypuścił w końcu coś, co poza porterem, można będzie ze smakiem wypić.
Aromat nawet niezły w smaku trochę słabiej, ale na bezrybiu... Ogólnie smakowało. Co ciekawe dostałem również lane coś co Pani Barmanka nazwała "Żywiec Mastne". Podobno również "na próbę". Czyżby Brackie? :P
Czy planują? Pewnie tak. Najpierw jednak trzeba wybadać reakcje potencjalnych konsumentów. Tak myślę. Bo co by nie mówić - jeżeli ajpa żywiecka prezentowałaby poziom zbliżony do "Żywiec Porter" i byłaby w podobnej cenie, to mogłoby być ciekawie.
Ktoś u nich najwyraźniej wpadł na pomysł by postąpić w myśl zasady jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać jak i one (lub: nie pokonasz rewolucji - przyłącz się do niej ).
So let it be written | So let it be done | To kill the first born pharaoh son | I'm creeping death!| Come crawling faster | Obey your master | Your life burns faster | Obey your master | Master!
Cóż, najlepszego piwa świata się nie spodziewam, ale jeżeli będzie to piwo poziomem zbliżone do Lwówka Jankesa, w cenie 4-5zł, to czasem po nie sięgnę.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka (częściowo puchata).
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - pomarańczowy.
Aromat - cytrusy i coś ziołowego....
Tymczasem, rzeczywiście jest w sprzedaży nalewakowej, 03 za 10zł, 0,5 za 12zł. Wrażenia? Ładna czapa piany, lekkie nuty okołoporterowe-w końcu zasyp bardzo podobny, przewija się trochę karmelu, piwo...
Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
Lacing - nie za dużo.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat - owoce lagerowe i nuta żołędziowa.
Smak - lekko słodkawe,...
Comment