Jest też w Piotrze i Pawle w BDG przy Grzymały. Data ważności do 15.04.2015, dms-u brak.
Zamkowy, Żywiec APA
Collapse
X
-
Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesićComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowo-złoty, lekko mętny. [4]
Piana: Na początku była całkiem spora i ładna, ale bardzo szybko się ulotniła. [3.5]
Zapach: Dość typowy dla tego stylu, głównie cytrusowy, niestety podobnie jak piana, szybko zanika. [3]
Smak: Zbyt puste w smaku i wodniste, goryczka dla mnie zdecydowanie za niska. [2.5]
Wysycenie: Dobre, aczkolwiek mogłoby być minimalnie wyższe. [4]
Opakowanie: Fajna czcionka opisu piwa, wyszczególnione użyte chmiele, , natomiast biało-czerwone logo Żywca na tym bladozielonym kolorze etykiety pasuje jak pięść do oka, co znacznie psuje efekt. [3]
Uwagi: Piwo jest całkiem niezłe, a na pewno lepsze, niż się spodziewałem, ale w porównaniu do innych tego typu (np. Big Chmielowski, którego miałem okazję niedawno kosztować i był rewelacyjny) nie ma startu. Zakupione w zestawie w kartonowym opakowaniu razem z Bockiem, Marcowym i Białym za kwotę 13.99 zł. Dobry patent jak ktoś chce spróbować wszystkich czterech piw, wychodzi 3,50 za sztukę.
Moja ocena: [2.95]Comment
-
Udało mi się go dorwać...w Szczyrku, gdzie spędziłem urocze 3 dni na szkoleniuPiwo jest bardzo dobre o świetnym stosunku ceny do jakości. Jeżeli będzie w sklepie "za rogiem", to u mnie stanie się APA pierwszego wyboru bo smakuje lepiej od 50% rzemieślników, od 30% jest tylko trochę gorsze, za to jest zdecydowanie tańsze. Przegrywa jakością z 20% rzemieślników ale nadal nokautuje je ceną.
Zdecydowanie jest najlepsze z całej serii Bock, Marcowe, Białe,APA. o ile tamte 3 niezbyt warte są uwagi, o tyle APA jest bardzo OK."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Solidna 3.
Aromat dość słaby i szybko zanikający.
Trochę cytrusów na początku, później raczej słodkie owoce tropikalne, goryczka raczej niska.
Piwo piłem dwa razy, za pierwszym razem aromat i smak wydawał mi się bardziej intensywny i przyjemny, podobnie jak goryczka. Z drugim razem było słabiej, dodatkowo wyczuwałem jakiś ledwowyczuwalny nieprzyjemny posmak, ale może to kwestia tego że było bardziej schłodzone, a ja wróciłem do domu lekko zziębnięty.
Piwo kupiłem dwa razy:
1. W sklepie specjalistycznym za ok. 5zł (chyba ponad 5zł). Przy takiej cenie nie zamierzam powtarzać zbyt szybko.
2. W Auchan za 2.49zł, za taką cenę jak najbardziej warto kupić to piwo. Może niczym nie porywa, ale przy takiej cenie jako piwo "pod mecz" lub "pod film" sprawdza się świetnie.Comment
-
2,49zł ? tańsze niż "zwykły Żywiec"
ciekawe te marże handlowe :]
Za każdym rogiem i za "dwapińdziesiąt" ? to możnaby złopać to piwa do meczyku, grylka, kanapek, czipsów itp.
przynajmniej podejrzewam, że jestem wstanie wypić takich ŻAPA ze 3-4 pod rząd
Innych koncerniaków nie da rady za często tyle wypićComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemne złoto, lekko nieklarowne, ale wygląda apetycznie [4.5]
Piana: Szybko opada do bardzo niskiego poziomu, ale zostawia koronkę na szkle podczas picia [3]
Zapach: Słodkie pomarańcze, grejpfruty - AmerykaSzkoda tylko, że nie jest zbyt intensywny, ale nie prawdą jest, że chmielu w tym piwie nie czuć [3.5]
Smak: Krótka, zbalansowana goryczka oparta delikatną, słodową podbudowę. Piwo jest lekkie w odbiorze, mogłoby mieć trochę więcej charakteru, ale jak najbardziej wygląda interesująco na lagerowym podwórku. [4]
Wysycenie: Zbyt wysokie [3.5]
Opakowanie: Estetyczna, zwrotna butelka, komplet informacji [5]
Uwagi: Może być bardzo interesującym piwem codziennym na lato
Moja ocena: [3.775]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny bursztyn, delikatnie mętne. [4.5]
Piana: Biała, duże i małe pęcherzyki, dość szybko opada, ale mała warstewka zostaje do końca i dumnie znaczy szkło. [4]
Zapach: Żywica, owoce, skórka cytryny, słód i niestety skarpeta. [3.5]
Smak: Słód, goryczka niewysoka, ale wyraźnie zauważalna, owocowy posmak na języku. Nie lubię kwaśnego smaku, który w tym ejlu zaznacza swoją obecność, do tego dość wodniste. Mimo to nie pije się źle, miło że czuć coś poza goryczką. [3.5]
Wysycenie: Lekkie, orzeźwiające, ale za szybko znika co jeszcze bardziej podkreśla wodnistość. [3.5]
Opakowanie: Ładna butelka, prosta etykieta, nie jest piękna, ale i tak ładniejsza od spore części paskudztw na kraftach, brak informacji o ibu. [4]
Uwagi: Miłe zaskoczenie po ciosie w pysk, jakim był Piast na jankeskich chmielach. Raczej nie będę do ŻAPA wracał zbyt często, ze względu na ten koncernowy kwach obecny w każdym tyskolechożywcu, ale nie każdemu to musi przeszkadzać tak jak mnie.
Moja ocena: [3.625]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynek, ale z tych jaśniejszych. Całość lekko mętna. [4.5]
Piana: Średnio obfita, biała, raczej drobna. Po paru minutach zostaje z niej kilkumilimetrowa obrączka i wysepka na środku. Zostawia ślady na szkle. Może być. [3.5]
Zapach: Bez wad. Cytrusy są, trochę karmelu, a i żywica majaczy w tle - stylowo poprawnie, choć gdyby całość była nieco bardziej wyrazista, to byłoby lepiej niż nieźle.
I choć na początku ocena miała być wyższa o pół punktu, to jednak pod koniec na wierzch wylazł jakiś nieprzyjemny aromat - skarpeta? Szczęście, że chwilowa. [3]
Smak: Początek cytrusowy, nuty żywiczne z początku obecne, ale im dalej w las, tym igieł mniej. Słodowe ciałko czuć, jest trochę karmelu, a i słód pszeniczny jakby to piwo nieco wygładził., Goryczka wyczuwalna, niezbyt intensywna, ale za to jest całkiem przyjemna. Choć raczej z gatunku tych, o których zapomnimy po kilku minutach. Pije się lekko, całkiem przyjemnie, choć wiadomo - tyłka ani nie urywa, ani nie kopie. [3.5]
Wysycenie: Nie mam zastrzeżeń. [5]
Opakowanie: Forma jak u innych specjalności marki Żywiec. Skład podany, szkło i temperatura serwowania. Tylko informacji o IBU brakuje. Można dyskutować co prawda o kolorystyce, ale mnie akurat ta blada zieleń nie razi. [4]
Uwagi: Cóż, za 3,69 zł (w Polo, kaucji nie naliczali) otrzymujemy niezłe, solidne piwo w stylu, którego nikt kilka lat temu nie skojarzyłby z wielką marką jaką jest Żywiec, czy z jakimkolwiek koncernem jako takim. W tej cenie bije na łeb na szyję piwa rzemieślników, a jakościowo nie ma się czego wstydzić, choć do najlepszych jeszcze sporo brakuje. Kandydat na tzw. piwo codzienne, grillowe, meczowe itd. Niezłe, cena dobra, więc jest dobrze.
28.05.2015r.
Moja ocena: [3.475]So let it be written | So let it be done | To kill the first born pharaoh son | I'm creeping death! | Come crawling faster | Obey your master | Your life burns faster | Obey your master | Master!Comment
-
Przepraszam za post pod postem, w razie czego do kasacji.
Czy Żywiec APA brak w Dzienniku Piwnym portalu, czy to ja jestem tak ślepy, by tego piwa tam nie dostrzec?So let it be written | So let it be done | To kill the first born pharaoh son | I'm creeping death! | Come crawling faster | Obey your master | Your life burns faster | Obey your master | Master!Comment
-
Comment
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment