Piwo gotowe do oceny
Bartek, [SzałPiw] Duke of Flanders
Collapse
X
-
Bartek, [SzałPiw] Duke of Flanders
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemno miedziany wchodzący w brąz, z rubinowymi przebłyskami. [4]
Piana: Dość obfita, drobno zbudowana, dość trwała, bardzo ładnie zdobi szkło [4.5]
Zapach: Dość intensywny, kwaskowaty, czerwona porzeczka, czerwone wino, witaminy z grupy B (multiwitamina). [4.5]
Smak: Owocowe (czerwone owoce), dość wytrawne jednak ze słodyczą w posmaku. Nieprzesadnie kwaśne oraz cierpkie. Dobrze pijalne. [4.5]
Wysycenie: Niskie. [5]
Opakowanie: Dobre jakościowo, eleganckie, przyjemny dla oka projekt. Barwą nawiązuje do zawartości. Praktycznie zawiera komplet informacji. [4.5]
Uwagi: Warka z datą do 31.12.2015. Bardzo przyjemne piwo, warte swojej ceny.
Ekstrakt: 16° Blg
Alkohol: 7,0% obj.
Moja ocena: [4.5]
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: herbaciany z rubinowymi przebłyskami [4.5]
Piana: drobne i średnie pęcherzyki, średnio obfita, bardzo delikatnie pozostaje na szkle [3.5]
Zapach: delikatne słody, nutka karmelu, nutka wanilii, beczka, wino, gdzieś w tle delikatny alkohol. Średnio intensywne [4]
Smak: delikatne słody, trochę beczki, lekki winny posmak, delikatnie kwaskowe [3.5]
Wysycenie: raczej niskie [4]
Opakowanie: trzeba było zrobić 1 etykietę, a nie 3 kawałki. [3]
Uwagi: Mogło by być bardziej intensywne w aromacie i smaku. Generalnie ok. Czy warte było wydania prawie 30zł ? To już samemu trzeba przemyśleć. Więcej nie kupie. Są lepsze i pewniejsze flandersy
Moja ocena: [3.725]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Barwa rubinowa. W sumie nie wiem czy prawidłowa dla stylu. Wydaje mi się OK. [5]
Piana: Nigdy nie piłem piwa w tym stylu, więc nawet nie wiem jaka powinna być. Profilaktycznie daję 4. [4]
Zapach: Znów nie wiem, bo to mój 1szy raz. W zapachu totalna wariacja. Dużo zapachów znanych z czerwonego wina, koniaku, ale również i trochę ... hmmm... piwnych zapachów... Dla mnie Bomba. [5]
Smak: Na początku szok. Znów dla mnie absolutne novum w piwie. 1 łyk - czerwone wino. 2 łyk - no nie, belgijskie piwo. 3 łyk - czerwone wino, koniak, brandy i coś jeszcze. 4 łyk, no nie trochę piwa też tu jest. Galimatias bogactwa. Świetne, zaskakujące, bardzo pijalne. [5]
Wysycenie: Znów chyba OK. Wysycenie średnie do wysokiego, choć uwielbiam niskie i bardzo niskie, to średnie tym razem było OK. [4.5]
Opakowanie: Dżizas, jak toto zobaczyłem, myślałem, że to naprawdę belgijski Belg. Butelka i eta super. [5]
Uwagi: Spożywane w teku w Gdańskiej Pułapce w zacnym towarzystwie chłopaków zza baru. Piwo zaskakujące i rewelacyjne.
Moja ocena: [4.875]
Comment
-
-
Dlaczego to piwo jest tak drogie? Rozumiem, że nie może być tanie, bo proces fermentacji i leżakowania trwa rok albo i dłużej, ale jednak jego cena mocno przewyższa ceny piw belgijskich w tym samym stylu jak Duchesse de Bourgogne czy Rodebach. Czy leżakowanie piwa w Polsce jest aż tyle droższe niż w Belgii? Trochę ciężko mi w to uwierzyć.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Galangal Wyświetlenie odpowiedziDlaczego to piwo jest tak drogie?
Oczywiście zamiast kupować księcia w worku, można mieć księżną za rozsądne pieniądze i stałej jakościMały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Lekko mętna, ciemna herbata. [4]
Piana: Średnio bujną, szybko opada i znika. [3.5]
Zapach: Beczka, owoce, wino, ocet winny, słodki aromat słodu [4]
Smak: Winny, lekko kwaśny. Czuć tę dębową beczkę. Dosyć zalegająca(ale nie sciągająca) gorycza, przypominająca tą z przegryzienia pestki od cytryny. Pełnią średnia, wydaje się dosyć plaskie. [3.5]
Wysycenie: Średnie z niższego zakresu. [5]
Opakowanie: Choć obrazek taki sobie, to podoba mi się cała reszta tj. czcionka, estetyka info. Wielki plus za mała szampanowke, które to uwielbiam. Plus za korek i kapsel. [4.5]
Uwagi: Nie jest to może rewelacja, bo do klasyki stylu trochę braluje. Ale bardzo soe cieszę że takie eksperymenty są prowadzone, że browary mają odwagę używać beczek i tworzyć mało popularne style. Trzeba jeszcze trochę popracować, ale kierunek jest właściwy.
Moja ocena: [3.825]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Rubinowy, idealnie klarowny, [5]
Piana: Kremowa, drobno-oczkowa. Szybko staje się cieniutkim kożuszkiem, pomimo obfitego nalania. [4]
Zapach: Mieszanka nut wiśniowych, wytrawnego czerwonego wina, octu balsamicznego, beczkowych-drewnianych i brązowego cukru. Całości dopełnia delikatne truskawkowe muśniecie. [4.5]
Smak: Czerwone wino oraz czerwone owoce: wiśnie, porzeczki i truskawki. Octowa kwaśność występuje na średnim poziomie. Pełnia idealnie wkomponowana w smak. W posmaku występują bardzo przyjemne nuty waniliowe i beczkowe. Finisz długi, kwaśny, ściągający. [5]
Wysycenie: Niskie; jak najbardziej stylowe. [5]
Opakowanie: Prosta grafika, szampańska butelka 0,375l oraz zamknięcie korkiem idealnie wpisują się w klimat tego piwa. [4.5]
Uwagi: Uwielbiam Flanders Red Ale, więc miałem duże oczekiwania. Duke absolutnie stanął na wysokości zadania. Genialne piwo!
Moja ocena: [4.7]
Comment
-
Comment