Piwo gotowe do oceny
Zarzecze, [Solipiwko] Sweet Nygus
Collapse
X
-
Zarzecze, [Solipiwko] Sweet Nygus
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak -
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo ciemny brąz z rubinowymi przebłyskami. [4]
Piana: Dość obfita (po wymuszeniu), drobno zbudowana, dość trwała, bardzo ładnie zdobi szło (wzorowo). [4.5]
Zapach: Dość intensywny, nawet przy stosunkowo niskiej temperaturze. Dominuje aromat czekoladowy z delikatnymi akcentami kawowymi. [4]
Smak: Na początku wyraźnie palone w smaku, później bardo delikatna kwaskowatość ciemnych słodów z słodkim finiszem. Goryczka na idealnym poziomie (średnia), lekko palona). [4.5]
Wysycenie: Średnio niskie. Jest ok. [5]
Opakowanie: Proste ale całkiem przyjemne dla oka, zawiera komplet informacji. Znacznie lepsze niż poprzednie (Młocka). [4.5]
Uwagi: Warka z datą do 15.04.2015. Przyjemne piwo, tak jak nie jestem super fanem milk stoutów, ten przypadł mi do gustu.
Moja ocena: [4.325] -
Polskie chmiele /marynka i lubelski/
Aromat - niezbyt złożony, wyczuwalne palone słody
Piana - wysoka, kremowa, umiarkowanie gęsta, trwała, zostaje na szkle
Barwa - smolista, nieprzejrzysta, pod światło trochę brązowa
Wysycenie - łagodne, leciuteńko przyjemnie podszczypuje
Smak - bardziej złożony niż aromat, jest goryczka od palonych słodów, trochę od chmielu,
tony czekoladowo-kakaowe, trochę kwasku /dla mnie mogłoby być go ciut mniej/, laktoza i płatki jęczmienne nadały piwu gładkości i pełniejszej konsystencji. Tej słodyczy nie ma dużo, jak sugeruje nazwa
Treściwość - zdecydowanie pełne, nie ciężkie
Pije się dobrze, przyjemne piwo.
Kupione w Drink-Hali, Wrocław
Strona:
Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, pod światło rubinowo brunatny [4.5]
Piana: Gęsta i trwała, opada do niewielkiej warstwy po drodze ładnie zdobiąc szkło [4]
Zapach: Średnio intensywny, kwaskowo słodki, czekolada. [4]
Smak: Pełne, gładkie, po przełknięciu czuć jak piwo aksamitnie spływa po przełyku. Słodkie ale czuć też kwaskowatość i niewielką goryczkę. Do tego czekolada i...mleko [4.5]
Wysycenie: Średnie, gładko wchodzi. [4.5]
Opakowanie: Pierwsze skojarzenie to... milka Białe napisy na fioletowym tle, do stylu pasuje idealnie. Do tego pełen skład i zabawna historyjka. [4.5]
Uwagi: Pijalne, słodkie ale bez przesady. Dziewczyna była zachwycona, mi również bardzo smakowało, na pewno jeszcze do niego wrócimy.
Moja ocena: [4.275]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brunatnobrązowy, pod światło rubinowe refleksy. [4]
Piana: Beżowa, dość obfita, średniopęcherzykowa. Redukuje się do stoutowej, lekko firankując. [4.5]
Zapach: Słody palone, lekko winny, słodkawo-razowy. Wyczuwalny alkohol. Bardziej przywodzi na myśl porter, niż stout. [3.5]
Smak: Tutaj również porterowa słodycz typu pumpernikiel (być może laktozowa) oraz słody palone. Piwo aksamitne, treściwe, jednocześnie pijalne. Na finiszu kwaskowe. [4]
Wysycenie: Niewysokie, pasujące. [4.5]
Opakowanie: Bardzo ładne zestawienie barw. Faktycznie ma w sobie coś z Milki. [4.5]
Uwagi: Niezłe. Ale czegoś brakuje, żeby było dobre.
Moja ocena: [3.925]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brązowy, nieprzejrzysty, o punkt chyba za jasny... [4]
Piana: Beżowa, drobna, niska, krótkotrwała. [3]
Zapach: Karmel, czekolada, kakao, ciasteczka, ślad winny. [4]
Smak: Posmaczek dymny, wytrawna goryczka, gorzka czekolada i kawa. [4]
Wysycenie: Stoutowo niskie. [4]
Opakowanie: Wysoka jakość ety, dość charakterystyczne wzornictwo, zabawny tekst, pełne info. [4]
Uwagi: Sympatyczny stout w kierunku wytrawnym (a nie mlecznym ), mnie smakuje.
Moja ocena: [3.9]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Idealny dla stoutu. [5]
Piana: Świetna piana, piana oblepia szkło przez cały okres picia. Fantastyczne! [5]
Zapach: Pachnie lekko słodko, lekko jak zwykły stout. Hera od Olimpu lepiej pachnie. [4]
Smak: Bardzo dobre! Jest smak stoutu, jest słodycz od laktozy. Minimalnie może dodałbym słodyczy. [4.5]
Wysycenie: Bardzo niskie, w stylu piwa. Może minimalnie bym podniósł. [4.5]
Opakowanie: Wreszcie coś nowego. Jest fiolet, są wszystkie informacja. Fajna historia o nazwie marki (właściwie nazwiska), wszystko gra i buczy! [5]
Uwagi: Dla mnie najlepszy obecnie na rynku milk stout. Ideałem był B-Day 2.0, choć wiadomo, że to był jednak chocolate milk stout.
Moja ocena: [4.425]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, nieprzejrzysty. [4.5]
Piana: Beżowa, niska, ale trwała. [4]
Zapach: Palony, lekko kwaskowy, mleczny. [4]
Smak: Palony, gorzka czekolada, raczej wytrawne, lekko kwaskowe, średnia goryczka palona. Po ogrzaniu popiołowy posmak. [4]
Wysycenie: Średnie. [3.5]
Opakowanie: W porządku, czytelne, wszystkie informacje podane. [4]
Uwagi: Dość lekkie, wytrawne, bez wątpienia nie jest słodkie, nie czuć zbytnio użycia laktozy. Raczej jest to poprawny stout, a nie milk stout.
Moja ocena: [4]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Pod światło ciemny rubin, klarowny. [4]
Piana: Beżowa, po nalaniu drobna i całkiem obfita. Opada do cienkiej, trwałej warstwy. [4]
Zapach: Początkowo czekolada, laktoza, potem mielona kawa i lekka kwaskowość. [4]
Smak: Czuć stonowaną czekoladę i całkiem wyraźną laktozową słodycz. Szkoda jednak, że te przyjemne motywy współwystępują z zauważalną kwasowością. Im piwo cieplejsze tym kwasowość mniejsza więc lepiej dość wcześnie wyjąć je z lodówki przed degustacją. Treściwość średnia. [3.5]
Wysycenie: Średnie. [4.5]
Opakowanie: Używam określenia „nygus” więc nazwa dla mnie jak najbardziej w porządku. Projekt etykiety elegancki. [4.5]
Uwagi: Ocena odnosi się do wersji butelkowej. Piłem też wersję beczkową i tam kwaśność nie była tak zauważalna.
Moja ocena: [3.85]Last edited by docent; 2014-11-05, 09:16.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, pod światło ma trochę rubinowych refleksów. [4]
Piana: Piękna beżowa, drobnopęcherzykowa czapa, utrzymuje się przez kilka minut jednak później przez dłuższy czas pozostaje w postaci dość grubego kożucha. Ładnie oblepia ścianki szkła. [4]
Zapach: Przede wszystkim czekolada. Jednak nie sztuczna mleczna jak w przypadku większości polskich stoutów jakie ostatnio piłem, a taka wysokogatunkowa gorzka. Oprócz tego trochę laktozy i popiół. [4.5]
Smak: Jest dobrze. Przyjemny czekoladowy smak na pierwszym planie przełamany nutami popiołu, dużo bardziej intensywnymi niż w zapachu. Piwo to nie jest wodniste, czuć w nim pełnię i intensywność, a jednocześnie jest bardzo pijalne. Na końcu lekka cierpkość pochodząca od ciemnych słodów oraz delikatnie zaznaczona goryczka. [4.5]
Wysycenie: Mogłoby być trochę niższe ale i tak drobne bąbelki przyjemnie nie za mocno gryzą w język. [4]
Opakowanie: Dobry dobór kolorów, przejrzystość, prostota oraz komplet informacji na etykiecie. Sam opis pozostawia wiele do życzenia, zwłaszcza użycie (próba) wulgaryzmów jest trochę infantylne. [3.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.35]Last edited by YouPeter; 2014-11-05, 22:25.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny z delikatnymi rubinowymi przebłyskami. [5]
Piana: Kremowa, niska ale oblepiająca szkło. [4]
Zapach: Czekolada, kawa, lekka paloność i nuty chlebowe (?). Średnio intensywny. [4]
Smak: Lekka kwaskowość (choć dla mnie jest jej za dużo), głownie jednak słodycz skontrowana lekką goryczką. Wszystko przyjemnie zbalansowane. Fajnie obkleja przełyk. [4]
Wysycenie: Średnie. Mi pasuje. [4.5]
Opakowanie: Fajna kolorystyka (Milka!), dobre wykonanie. Tak trzymać. [5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.125]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarne, klarowne. [4.5]
Piana: Beżowa, ładnie zdobi szkło, drobne i średnie pęcherzyki, dosyć trwała. [4]
Zapach: Początkowo gorzka czekolada oraz laktoza, po ogrzaniu pojawia się lekka kwaskowość. [4]
Smak: Piwo treściwe, głównie przeważa w smaku gorzka czekolada oraz lekka kwaśność, przebija się też słodycz. [4]
Wysycenie: Średnie, bardzo dobrze pasuje, nie przeszkadza. [5]
Opakowanie: Bez rewelacji, ale ładnie schludnie i czytelnie. [3.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.05]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ładna czerń [5]
Piana: bezowa, drobna opada w zauważalnym tempie, osadza się nikłymi firankami na szkle [3.5]
Zapach: słabo wyczuwalny, palona woda w kubełku po jabłkach [3]
Smak: w miarę pełne i treściwe, fajna paloność przygaszona laktozą przez co jest bardzo delikatna w smaku, dalej odrobina kawy, czekolady (mlecznej), całość dobrze zbalansowana [4]
Wysycenie: bez zarzutu [5]
Opakowanie: średniej urody etykieta, kiepski opis na niej o historii "Solipiwko", goły kapsel [3]
Uwagi: porządny stout, daje przyjemność w piciu, wart powtórki
Moja ocena: [3.65]Last edited by becik; 2014-11-25, 18:40.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny z rubinowym refleksem pod światło. [4.5]
Piana: Śliczna - drobna, obfita, oblepiająca ścianki. [5]
Zapach: Laktozowa, słodycz na pierwszym planie, na drugim czekolada. Po ogrzaniu nabiera na intensywności, pojawiają się nutki niby-waniliowe a całość zaczyna przypominać zapach słodkiego, rozpuszczalnego kakao. [4.5]
Smak: Lekka wytrawność na wstępie, po chwili intensywna, długo utrzymująca się czekolada. Dłuższą chwilę po przełknięciu, na języku pozostaje słodycz a na podniebieniu subtelna goryczka. [5]
Wysycenie: Średnio-wysokie, pasuje. [4.5]
Opakowanie: Ładna, schludna stylistyka, dokładne info i obowiązkowa historyjka. [4.5]
Uwagi: Na tą chwilę chyba najlepszy przedstawiciel stylu z tych które miałem okazję próbować. Piwo dopracowane, złożone, oferujące szeroką gamę doznań.
Moja ocena: [4.75]Comment
Comment