Kolor: Bursztynowy, klarowny, [4] Piana: Chwilowo wysoka, brudnobiała, szybko zamienia się w nieestetyczną plamę na powierzchni o konturach przypominających Afrykę... . Najsłabsza strona piwa. [2.5] Zapach: Karmel rządzi, w tle ślad alkoholowy. Po ogrzaniu zza alkoholu próbują wychylać się orzechy, ale karmel ciągle narasta... [4] Smak: Słód. Karmel. Śladowa orzechowa wytrawność. Czuć alko. Brakuje mi suszonych owoców, piwo sprawia wrażenie nieułożonego, choć pokazuje potencjał. [4] Wysycenie: Raczej niewysokie. [4] Opakowanie: Bączek, nietypowa eta typowa dla browaru , goły czarny kapsel. [4] Uwagi: Być może nieco zawyżyłem ocenę, ale...
HELOŁ, Pani i Panowie, to nie jest żadna ajpa-srajpa, to jest rogaty samiec krętorogi!!!
"piwo ciemne typu koźlak niepasteryzowane, refermentowane w butelce"
też górna fermentacja jak w ich jasnym?
16% ekstr.
6% alk.
Aromat - owoce z lekką kwasowością z karmelem
Piana - zdecydowanie wysoka
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Barwa - zmętniony bursztyn, dziwnie podobny do ich "jasnego"
Smak - cierpko-kwaśne owoce, trochę karmelu i wyraźne drożdże; ciut goryczki na finiszu
Treściwość - solidna pełnia, ale podobna do ich 12
Ich "jasne pełne" było dziwne, ale dało się wypić. Tu jest już bardzo dziwne. Raczej nie jest zepsute (termin do 10.12.2024 i stało w lodówce).
Co to ma być? jakiś ślężański lambic kupażowany może z ich interpretacją koźlaka? Jeśli tak, to eksperyment nieudany.
Tyle lat to warzą i coś takiego wypuszczają. Jakich drożdży oni używają? Nawet kolory podobne. Co to jest?
Przy ich jasnym już ponad 10 lat temu podobne komentarze. Zaczęli warzyć komercyjnie bodaj w 2013 r. i nadal coś takiego?
To piwo kosztowało 15 PLN za małego bączka. W domu mam niemieckiego pilsa Gilde (puszka 0,5 l.) kupionego w promocji za DWA złote.
Zmęczyłem pół tego bączka, resztę zalałem pilsem i ten kwasek dalej męczył w tym "kellerze", ale poprawa byłą i tak znacząca (choć niestety nie na tyle by dorównać
temu piwu za dwa ziko).
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę...
Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...
Comment