Piwo gotowe do oceny
Pivovaria, [Bazyliszek] Wwa
Collapse
X
-
Pivovaria, [Bazyliszek] Wwa
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Piwo zdegustowane w PiwPaw. Generalnie nie czuć balingu, jest owszem pełne, ale nie oleiste. W smaku bardzo przyjemna ściągająca nuta wędzoności z wytrawnym niezbyt mocnym finiszem beczki dębowej. Na pierwszy plan jednak wychodzą palone prawie stoutowe smaczki. W aromacie również złamane torfową nutą. Piłem jako nowość, nic o piwie nie wiedząc i bardzo mi smakowało, mimo, że za torfową nutą w piwach nie przepadam.
-
-
tez bardzo mi pasowalo. fajny aromat a la whishy troszke, wedzone posmaki raczej slabe (dwa razy pilem, raz byly slabe, raz nieco mocniejsze - pozostajace w ustach na kilka sekund po lyku), milo palone. piana niebrzydka ale szybko znikajaca
BTW: co to wlasciwie za gatunek? bo to co Bazyliszek napisal jako rozwiniecie nazwy to bardziej marketing chyba?
Comment
-
-
W rozwinięciu zawarte są najważniejsze kwestie; że jest z slodami whisky i że lezakowało z platkami debowymi. Jeżeli chodzi o deklarację stylu to nie zawsze ma to sens. Patrząc na opisy stylów BJCP będzie zahaczało o 5 styli. Najprościej jednak jest powiedzieć, że jest to po prostu stout/porter z słodami wedzonymi torfem.
Comment
-
-
Nie wiem, czy byla druga warka, czy sie poukladalo troche, czy kwestia miejsca (wczesniej piw paw, teraz po drugiej stronie lustra) - niemniej jest jeszcze smaczniejsze, alkohol praktycznie zniknal, bardziej te drewniane posmaki wyszly... jestem fanem
Comment
-
-
Pełne, słodycz przełamana nutami palonymi i wędzonymi. Jest też wyczuwalne drewno. Dużo dały słody żytnie przez co wydaje się bardziej oleiste niż nie jeden RIS.
Najlepsza wędzonka torfowa jaka piłem. McStout z Masona też jest niezły, ale nie ten ekstrakt (tu jest 18) i intensywność, Smoky Joe w wersji fanowskiej niestety nie piłem.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bardzo ciemnobrunatny, niewiele brakuje żeby był czarny zupełnie nieprzejrzysty. [5]
Piana: beżowa, drobnopęcherzykowa. [4.5]
Zapach: solidna torfowa wędzonka i nuty beczkowe. [4.5]
Smak: piwo wyraźnie pełne, ale bardzo pijalne, dominują nuty torfowe, wyczuwalna paloność, goryczka na średnim poziomie o palonym charakterze. [4.5]
Wysycenie: niskie, ale pasuje. [4.5]
Opakowanie: w stylu Bazyliszka, mnie się podoba. [4.5]
Uwagi: piwo pite PETa dlatego o piane trudno, gazu mało, ale nie brakuje go.
Moja ocena: [4.525]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: brunatno-czarny, nieprzenikniony [4]
Piana: beżowa, niezbyt obfita, opadła do minimalnej warstwy. [3.5]
Zapach: whisky na pierwszym planie, wali wręcz torfem! Do tego nuty czekoladowe i kawowe oraz wanilia od beczki. Na drugim planie. Po czasie wyłazi jakaś podejrzana – octowa nuta. [3]
Smak: znów dominują torfowe nuty, następnie czekolada i kawa z ekspresu plus nuty dębowe/waniliowe. Jeszcze niewysoka goryczka, głównie od palności. [3.5]
Wysycenie: Wysycenie średnie do niskiego, alkohol ukryty [3.5]
Opakowanie: Etykieta nawiązuje do tematu, dobre info na kontrze w stylu lat 80 i 90-tych. [3.5]
Uwagi: Lubię nuty whisky i torfowe ale to piwo jest dla mnie zbyt jednowymiarowe jak na swój potencjał.
Moja ocena: [3.35]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brodzislaw Wyświetlenie odpowiedziKolor: brunatno-czarny, nieprzenikniony [4]
Piana: beżowa, niezbyt obfita, opadła do minimalnej warstwy. [3.5]
Zapach: whisky na pierwszym planie, wali wręcz torfem! Do tego nuty czekoladowe i kawowe oraz wanilia od beczki. Na drugim planie. Po czasie wyłazi jakaś podejrzana – octowa nuta. [3]
Smak: znów dominują torfowe nuty, następnie czekolada i kawa z ekspresu plus nuty dębowe/waniliowe. Jeszcze niewysoka goryczka, głównie od palności. [3.5]
Wysycenie: Wysycenie średnie do niskiego, alkohol ukryty [3.5]
Opakowanie: Etykieta nawiązuje do tematu, dobre info na kontrze w stylu lat 80 i 90-tych. [3.5]
Uwagi: Lubię nuty whisky i torfowe ale to piwo jest dla mnie zbyt jednowymiarowe jak na swój potencjał.
Moja ocena: [3.35]
Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Comment