Piwo gotowe do oceny
Zarzecze, [Birbant] Imperial Red AIPA
Collapse
X
-
Zarzecze, [Birbant] Imperial Red AIPA
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak -
Ocena z ARTomatu
Kolor: Herbaciano - czerwone. Jest red jak nic! Zmętnione. [5]
Piana: Na początku wysoka, gęsta i dość zbita. Pięknie zdobi szkło, choć z czasem mocno się redukuje. [4]
Zapach: Aromat owocowo - żywiczny. Średnio - intensywny. Owoce raczej słodkie. [4.5]
Smak: Z początku karmelowa słodycz, potem przyzwoita goryczka (ale na bank to nie jest deklarowane 104 IBU!). Gdzieś w tle przebijają się nuty owocowe. Na finiszu alkohol rozgrzewa przełyk, ale bez przesady. [4]
Wysycenie: Nic dodać nic ująć. [4.5]
Opakowanie: Czytelnie, schludnie, plus za czerwony kapsel. Wszystkie informacje na etykiecie. Tak trzymać. [4.5]
Uwagi: Warka do 12-05-2015.
Moja ocena: [4.275] -
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny rubin ze średnim zmętnieniem. [5]
Piana: Obfita, dość drobno zbudowana, dość trwała, wzorowo zdobi szkło. [4.5]
Zapach: Średnio intensywny chmielowo-słodowy z lekką dominacją chmielu: cytrusy, żywica, biszkopt, karmel. [4]
Smak: Słodkie, karmelowe ze średnio odczuwalną lekko zalegającą goryczką w grejpfrutowym stylu. Deklarowane 104 ibu jest realne, ze względu na solidną podstawę słodową. Dość dobrze pijalne. [4.5]
Wysycenie: Średnie, jest ok. [4.5]
Opakowanie: Mam wrażenie że etykiety Birbanta stają się coraz gorsze. Fakt faktem że mocno rzuca się w oczy. Na plus doba jakość i komplet informacji. [4]
Uwagi: Warka z datą do 12.05.2015. Solidny i stylowy reprezentant imperial red aipa.
Moja ocena: [4.325]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piękny, rubinowy kolor. [5]
Piana: Średnio obfita, drobnopęcherzykowa, dosyć trwała, lekko zdobi szkło. [4.5]
Zapach: Ogólnie słodki - białe, słodkie owoce, typowy dla imperiali. Mógłby być intensywniejszy. Po zamieszaniu wyłazi aromat alkoholowy przypominający zmywacz do paznokci (aceton?). [3.5]
Smak: Lekko słodki, solidna baza słodowa, wyczuwalna karmelowość, goryczka wyraźna, ale bez szału. [4]
Wysycenie: Jak dla mnie odpowiednie. Nie za małe, nie za duże. [5]
Opakowanie: Nie przemawia do mnie. Obrazek zasłania logo, ta czerwień też taka jakaś... paint'owa. Plus za skład. Morskie opowieści nie porwały [3.5]
Uwagi: Warka do 12.05.15. Ogólnie solidne, smaczne piwo, nie rzuciło na kolana, ale na pewno warte spróbowania.
Moja ocena: [3.95]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: czerwone, trochę zmętnione [4]
Piana: srednio sie pinei, troche pozostaje na szkle, akurat w tym piwie to najslabsza strona [3.5]
Zapach: karmel z cytrusami, może jakieś jeszcze słody i iglastość/żwuiczość dosyc inteswny i bardzo przyjemny [4.5]
Smak: bardzo słodki karmelowy i bardzo gorzkie grejfrutowe super połaczenie [5]
Wysycenie: średnie ale ok [4]
Opakowanie: nic nie widać, plus tylko za wszystkie informacje, dla mnie te loga birbanta to porażka [3]
Uwagi: Polecam !
Moja ocena: [4.475]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny bursztyn, ładnie refleksujący [4]
Piana: Gęsta, drobno pęcherzykowa [4.5]
Zapach: Chmiel, żywica, karmel, lekki alkohol [3.5]
Smak: Słodka, żywiczna gorycz, rozgrzewający alkohol [4]
Wysycenie: Średnie, odpowiednie [4.5]
Opakowanie: Klasyczne dla Birbanta, wyróżnia się na półce. [4]
Uwagi: warka 12.05.2015, 7,40 zł w gdańskim Smaku
Moja ocena: [3.9]Comment
-
To piwo, w obecnej formie (warka 25.05.2015, a nową etą), mnie zmiażdżyło. Genialnie wręcz aromatycznie (mnóstwo sosnowych i żywicznych aromatów - uwielbiam). Smakowo też rządzi i odpowiednia goryczka! Jak dla mnie rewelacja!Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Głęboki ciemny bursztyn z rubinowym refleksem, klarowne. [5]
Piana: Obfita, drobno-pęcherzykowa, oblepiająca szkło. [5]
Zapach: Żywica, słodkie owoce tropikalne, karmel. [4.5]
Smak: Karmelowa słodycz na pierwszym planie, zaraz potem żywiczna goryczka z herbacianym posmakiem. Przyjemnie rozgrzewający alkoholowy finisz. [4.5]
Wysycenie: Średnie w stronę niskiego. Prawidłowe. [4.5]
Opakowanie: Na etykiecie pustawo, czegoś brakuje. Plus za dokładne info. [4]
Uwagi: Szczerze nie spodziewałem się aż tak dobrego piwa. W trakcie degustacji pięknie oblepiało szkło, po ogrzaniu nic nie wylazło na wierzch. Jedno z fajniejszych IIPA które piłem.
Moja ocena: [4.55]Last edited by Dzoshu; 2014-12-06, 22:12.Comment
-
Kolor: Ciemny bursztyn wchodzący w miedź. Opalizujące.
Piana: Kremowa, obfita, dosyć gęsta, trwała. Utrzymuje się kożuchem oblepiając szkło.
Zapach: Intensywne amerykańskie chmiele: mango, melon, cytrusy.
Smak: Dosyć treściwe. Solidna podbudowa słodowa, wyraźne posmaki amerykańskich chmieli podobne do tych w zapachu, lekka, dobrze wkomponowana nuta alkoholowa i średnia, żywiczno-alkoholowa goryczka.
Wysycenie: Średnio niskie.
Ogółem: Bardzo dobre. Solidnie nachmielone, dobrze zbalansowane.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Rubinowy, śladowo zmętniony. [4]
Piana: Kremowobeżowa, dość wysoka, sztywna i trwała. [4]
Zapach: Karmel, słód i delikatne zioła, bardzo przyjemny... . [4.5]
Smak: Słód, karmel, delikatne zioła i sosna, która w trakcie picia rośnie (jak to sosna) i się panoszy... [4]
Wysycenie: Niezbyt wysokie. [4]
Opakowanie: Rodzi nieco kosmate skojarzenia, jak ktoś lubi takie skojarzenia... Wzornictwo o klasę cieńsze, niż Red AIPA, mimo, że piwo poważniejsze. Przynajmniej kapsel czerwony . [3.5]
Uwagi: Sympatyczne i konkretne piwo, nawet, jak na AIPĘ... .
Moja ocena: [4.15]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnobursztynowy, wchodzący w miedziany. [4.5]
Piana: Bardzo wysoka, trwała. [4.5]
Zapach: Dość silny, żywiczny. [4.5]
Smak: Niemal od początku czuć silną, cytrusową chmielowość, potem lekki karmel i słodycz. Na koniec ziołowo-żywiczna goryczka, raczej średnia. Po ogrzaniu czuć alkohol. [4]
Wysycenie: Niskie. [4.5]
Opakowanie: Bez zarzutu, w stylu Birbanta. Choć tą czcionkę mogliby trochę zwiększyć, ciężko coś odczytać, szczególnie w tym zestawieniu kolorystycznym. [4]
Uwagi: Zbalansowane piwo, może nawet za słodkie, odczuwana goryczka nie jest wysoka. Po ogrzaniu bardziej słodowe i alkoholowe, ale mimo tego całkiem dobre. Porządna robota, choć nie jest to arcydzieło.
Moja ocena: [4.275]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Miedziany. [5]
Piana: Beżowa, drobnopęcherzykowa. Jak na tę zawartość alkoholu to utrzymuje się dość długo. Obficie oblepia ścianki szkła. [4]
Zapach: Średnio intensywny, chmielowy o charakterze żywiczno-trawiasto-tytoniowym. [4]
Smak: W smaku również dominuje chmiel w postaci żywicy i dojrzałych, sfermentowanych, słodkich, ciemnych owoców. Alkohol pomimo wysokiej zawartości, w ogóle nie jest wyczuwalny w profilu smakowym. Goryczka bardzo wysoka, wypełniająca usta i zalegająca. [4.5]
Wysycenie: Średnie idealnie pasujące do tego gatunku piwa. [5]
Opakowanie: Bez wyrazu. Za czerwone jak na 13 grudnia [3.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.275]Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Przybrudzona miedź, a może to rubin nawet. Średnia mętność [4.5]
Piana: Z obfitością średnio, dość szybko też skurczyła się do cienkiej warstwy, która jest już za to całkiem trwała, zostaje na szkle [3.5]
Zapach: Intensywny, przyjemny. Soczysta owocowość wymieszana z wyraźnym karmelem. Spore akcenty cytrusowe i żywiczne. Na pierwszym planie jednak zdecydowanie owoce tropikalne - mango, maracuja, trochę brzoskwini [4.5]
Smak: Bardzo przyjemna mocna AIPA. Goryczka spora, ale zupełnie nie przytłacza dzięki bardzo pełnemu ciału słodowemu, w którym - jak w zapachu - soczysta tropikalna owocowość miesza się z karmelem. Goryczka jest długa, ale ani przez moment nie jest nieprzyjemna, na finiszu przechodzi w delikatną słodkawość. Generalnie super. Wahałem się między 4,5 a 5 [4.5]
Wysycenie: Nie za wysokie, odpowiednie [5]
Opakowanie: Craftowy minimalizm, całkiem dokładny skład i info dot. parametrów [3.5]
Uwagi: Piwo z datą: 12.05.2015
Moja ocena: [4.375]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Rubinowa, piwo zmętnione. [5]
Piana: Wysoka, gęsta zbita, dosyć trwała, zostawia na ściankach grube wąsy. [5]
Zapach: Bardzo przyjemny i dosyć intensywny, typowo "amerykański" - owoce tropikalne, liczi, cytrusy, sosna, sporo słodowości. [4.5]
Smak: Słodko-gorzki, a właściwie słodowo-owocowo-goryczkowy. Goryczka w typie cytrusowo-ziołowym, delikatny posmak popiołowy. Czerwone owoce. Całość tworzy fajną, zbalansowaną mieszankę. [4.5]
Wysycenie: W porządku. [5]
Opakowanie: Oszczędna, z pewną dozą informacji, chociaż mi postać na froncie do gustu nie do końca przypadła. [4]
Uwagi: Fajne, dobre piwo, nieprzesadzone w żadną stronę.
Moja ocena: [4.575]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemno złoty, burszstynowy, zmętniony. W szerszej części szkła już bardziej czerwone. [4]
Piana: kremowa, obfita, drobnopęcherzykowa. Niestety szybko się dziurawi. [3.5]
Zapach: średnio intensywny, żywiczny z nutami cytrusów w tle aromaty karmelu. [4]
Smak: karmelowa podstawa skontrowana konkretną goryczją o przyjemnym cytrusowym charakterze. [4.5]
Wysycenie: średnie, odpowiednie. [4.5]
Opakowanie: pełen skład, wszelkie informacje podane, żadnych zbędnych ozdobników. [4]
Uwagi: warka do 25.05.2015.
Moja ocena: [4.175]
---------------
Ocena usunieta z rankingu.
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. NIE TO PIWO!
Art, Admin
---------------Last edited by ART; 2014-12-29, 08:47.Comment
Comment