Piwo gotowe do oceny
Zarzecze, [Wrężel] AIPA
Collapse
X
-
Zarzecze, [Wrężel] AIPA
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy. [4.5]
Piana: Obfita, lekko beżowa, drobnopęcherzykowa. Utrzymuje się długo pozostawiając ładne ślady na ściankach szkła. [4.5]
Zapach: Przyjemny i intensywny. Dominuje chmiel o charakterze słodkich owoców tropikalnych, trochę sosny i akcentów trawiastych oraz landrynki. [4.5]
Smak: W smaku owoce ustępują nieco miejsca akcentom żywiczno-tytoniowo-ziołowym. Nie ma tu już takiej intensywności doznań jak w zapachu, ponieważ piwo jak na 16,5% ekstraktu jest trochę wodniste. Goryczka mocna, zaokrąglona, nie zalegająca długo. [4]
Wysycenie: Mogłoby być niższe. [4]
Opakowanie: Etykieta jest po prostu brzydka. Nieczytelne, nieprzejrzysta i tak jakby zrobiona na szybko. [2.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.175]Last edited by YouPeter; 2014-11-29, 14:36.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztyn, lekko mętny [4]
Piana: Piękna, drobno-pęcherzykowa. Bardzo wysoka, długo utrzymująca się. [5]
Zapach: Intensywny, chmielowy, słodowy, zioła i owoce tropikalne. [4]
Smak: Na początek uderzenie wytrawnej goryczki, w tle słodowość z ziołami i owocami tropikalnymi. W przełyku żywiczna goryczka, nie zalegająca. Piwo dość wodniste, jak na 16,5% ekstraktu. [4]
Wysycenie: Lekko za słabe. [2.5]
Opakowanie: Duży plus za konkretną etykietę, na której znajdują się wszystkie potrzebne informacje. Sam design mi się nie podoba. [3.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4]Last edited by Mista_Pajonk; 2014-11-30, 17:33.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowo-herbaciany z lekkim zmętnieniem. [4.5]
Piana: Dość obfita, dość dorobno zbudowana, trwałość średnia, ładnie zdobi szkło. [4.5]
Zapach: Dość intensywny chmielowy (mango, marakuja, żywica) z nutą karmelu i biszkoptu. [4]
Smak: Piwo jest dość mocno odfermentowane, nieco za mocno, jednak karmelowy słód nadał trochę treściwości. W smaku dominuje karmel i biszkopt na drugim planie jest chmielowa żywiczność. Goryczka co najwyżej średnia o grejpfrutowym stylu. [3.5]
Wysycenie: Średnio wysokie, za wysokie. [3]
Opakowanie: Chyba jedna z lepszych etykiet Wrężela, ale kolor jakoś mi nie pasuje - zbyt wyblakły., Oczywiście standardowo dobra jakość papieru i komplet informacji. [4]
Uwagi: Warka z datą do 04.05.2015. Niczym nie zachwycające, ale przyzwoite AIPA. Jak dla mnie piwo zbyt głęboko odfermentowane za co winię użyty cukier.
Moja ocena: [3.825]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy, raczej przejrzysty. [4.5]
Piana: Wysoka, trwała, zbita, średnio- i drobnopęcherzykowa. [4.5]
Zapach: No, amerykańce - cytrusy, żywica, mango, owoce tropikalne, bardzo przyjemny. Do tego karmel, słodowość. [4.5]
Smak: Piwo jest bardzo lekkie, można nawet powiedzieć, że trochę wodniste. Goryczka średnio-mocna, grapefruitowa, z lekką nutą popiołowo-tytoniową. Po uderzeniu goryczki przychodzi lekki posmak karmelu. [4]
Wysycenie: Troszkę za wysokie. [4.5]
Opakowanie: Jak to Wrężel - niezbyt ładny design, ale za to informacji sporo. [3.5]
Uwagi: Po prostu kolejna smaczna AIPA na rynku.
Moja ocena: [4.25]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny brąz, bursztyn. Jak na AIPA to dość klarowne. [3.5]
Piana: Duże pęcherze, szybko opadająca, średni lacing. [3]
Zapach: Brak tu soczystych, tropikalnych owoców, raczej ich delikatna sugestia w połączeniu z karmelową słodyczą. Po ociepleniu pojawiają się nuty maślane. [3.5]
Smak: Lekki, chmielowy smak. Czuć grejpfrut, słodko-gorzki karmel, mango gdzieś w tle. Gorycz średnia, nie zalega. Po ogrzaniu wychodzi alkohol. [3.5]
Wysycenie: Średnie, bez zarzutu. [4]
Opakowanie: Tragiczne... [3]
Uwagi: Przeciętny AIPA, bez większych wad, ale też bez mocnych stron. W smaku i aromacie ułagodniony... Nic ciekawego, standard.
No ale kurde cena 9,30 zł za takiego przeciętniaka to lekki śmiech na sali >_>
Moja ocena: [3.45]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztyn, lekkie zmętnienie. [4]
Piana: Drobnopęcherzykowa, trwała, ładnie oblepia szkło. [4.5]
Zapach: Intensywny,owoce tropikalne, żywica i trochę karmelu. [4.5]
Smak: Lekkie w smaku, trochę karmelowe, goryczka lekko ściągająca. [4]
Wysycenie: W normie. [4]
Opakowanie: Ładne, rzucające się w oczy, z dużą ilością informacji. [4.5]
Uwagi: Piwo niezłe i pije się z przyjemnością. Więcej takich piw!
Moja ocena: [4.25]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Nie jestem papugą, doszukiwałem się sztucznie innych kolorów, ale odpuściłem w końcu.
Jest to czystej krwi bursztyn z widocznym zmętnieniem. [5]
Piana: Po nalaniu krótka, pęcherzyki, które zostały są średnie, ale wysoce trwale. Po dwóch minutach mizeria. Szkło miałem czyste. [2.5]
Zapach: Amerykańskie chmiele, są moje iglaki ulubione, ale jakieś takie metaliczne. Są też zioła, bardziej odczuwalne niż cytrusy i owoce tropikalne. Dziwne... Te zioła to majeranek, kminek i lekka bazylia. [3]
Smak: Alkoholu tu dużego nie czuję. Goryczka też niska, mimo deklarowanych 70 IBU, Słodu właściwie brak, więc później goryczka wzmaga się na języku. Jest delikatnym połączeniem wszystkiego znanego nam z chmieli made in USA w chmielowej trójcy: cytrus, owoc tropikalny, żywica. Piwo bez wad, ale i bez pazura. [4]
Wysycenie: Średnie, pasuje do tego piwa. [4]
Opakowanie: Etykieta już inna od zrobionych przez kolegów zdjęć. Wolałem starsze etykiety. Dużo informacji: 70 IBU i w kolorze 17 EBC. [3]
Uwagi: Piwo dobrze weszło, alkohol gdzieś się zgubił, ale nie robi te AIPA jakiegoś wielkiego wrażenia. Może już za dużo jest tego typu piw w Polsce?
Warka do 22.10.2015. Wypiłem i poczułem się znużony...
Moja ocena: [3.5]
Comment
-
-
Po wypiciu APA miałem duże oczekiwania wobec AIPA - na niezłą goryczkę, i większą pełnie której mi w APA brakowało.
No i w zasadzie się nie zawiodłem. Bursztynowe, zmętnione z niezłą pianą. Wysycenie ok. Słodki aromat z wyraźnymi cytrusami, dosyć mocny. Pije się bardzo przyjemnie - no i goryczka na którą liczyłem - dosyć wysoka, cytrusowa, nieco ziołowa. Pałęta się nawet jakaś karmelowość ale całe szczęście delikatna. No i nie nie jest tak puste jak APA. Dobre piwko.
Etykieta poza pełnym składem trochę biedna. To tyle. Warto spróbować.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztyn, ciemny pomarańcz. Zmętnione [4]
Piana: Drobna, zbita, mięsista, nie za wysoka, koloru złamanej bieli. [4.5]
Zapach: Przyjemny słodki, nuty chmielowe obecne, owoce tropikalne, lekkie iglaki. Nie wiem czy to moja szklanka była brudna czy co ale lekkie nuty nafty pojawiają się w piwie. [4]
Smak: Trochę za chłodne jak piję ale przyjemny lekki nieco wodnisty w odczuciu smak. Goryczka na średnim do wysokiego poziomie, iglasta żywiczna nieco cytrusowa, grejpfrutowa. Słodowa strona lekko karmelowa. [4.5]
Wysycenie: Odpowiednie [4.5]
Opakowanie: Jest nawet w porządku, bez bajerów. Prosto i czytelnie ale nie do końca mi się podobają. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [4.275]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Stare złoto. Ładnie wygląda, czysty bez farwocli. [4]
Piana: Średniopęchyrzykowata, szybko zmniejszyła się do cienkiego kożucha i taka została przez ponad 30 minut [3.5]
Zapach: Kalafior i nic więcej. [1]
Smak: Najpierw gotowany kalafior, po przekroczeniu połowy trochę gorzkiego kalafiora. Zero innych nut. Piwo próbowały także dwie inne osoby, one również nic innego nie wyczuły. [1]
Wysycenie: Niskie. Gdyby smak byłby lepszy można by szybko wypić. [3]
Opakowanie: Komplet informacji, ale nie zachwyca niczym szczególnym. [3]
Uwagi: Warka do 22/10/2015 nie piłem nic tak złego jak to piwo w życiu. Miałem ochotę wylać i iść po zwykłego koncerniaka by zapić smak, ale sklepy w okolicy były zamknięte. Tylko to uratowało przed wylaniem.
Moja ocena: [1.6]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ragnus Wyświetlenie odpowiedziKolor: Stare złoto. Ładnie wygląda, czysty bez farwocli. [4]
Piana: Średniopęchyrzykowata, szybko zmniejszyła się do cienkiego kożucha i taka została przez ponad 30 minut [3.5]
Zapach: Kalafior i nic więcej. [1]
Smak: Najpierw gotowany kalafior, po przekroczeniu połowy trochę gorzkiego kalafiora. Zero innych nut. Piwo próbowały także dwie inne osoby, one również nic innego nie wyczuły. [1]
Wysycenie: Niskie. Gdyby smak byłby lepszy można by szybko wypić. [3]
Opakowanie: Komplet informacji, ale nie zachwyca niczym szczególnym. [3]
Uwagi: Warka do 22/10/2015 nie piłem nic tak złego jak to piwo w życiu. Miałem ochotę wylać i iść po zwykłego koncerniaka by zapić smak, ale sklepy w okolicy były zamknięte. Tylko to uratowało przed wylaniem.
Moja ocena: [1.6]
Żadna sztuka oceniać trafioną butelkę.
Napisz gdzie kupione - będziemy pracować nad tym żeby takie akcje się nie zdarzały.
- Adrian
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Delikatnie zmętniony bursztyn [5]
Piana: Kremowa, drobnopęcherzykowa, średnio obfita, średnio trwała, delikatnie oblepia szkło [4]
Zapach: Owoce tropikalne, cytrusy, żywica, karmel, poprawnie, ale bez zachwytu. [4]
Smak: Solidna podbudowa słodowa, intensywny smak lekko przypalonego karmelu lekka słodycz, średnia żywicowo-cytrusowa goryczka, pełne, gęste [4]
Wysycenie: Umiarkowane, odpowiednie [4.5]
Opakowanie: Proste, czytelne opakowanie, pełny skład. [4.5]
Uwagi: Smaczne piwo, lekko przesadzona karmelowość w smaku, ale po za tym wszystko poprawnie.
Moja ocena: [4.1]Last edited by rafalek21; 2015-11-02, 19:40.
Comment
-
-
Nowa warka 22.01.2017, lekko lepsza.
Karmel niepotrzebnie obecny jak i cukier w składzie.
W zapachu bardzo słabo, natomiast w smaku jest nieźle.
Piwo jest słodowe i pełne, trochę mało orzeźwiające. Goryczka wybitnie fifty/fifty z cytrusów i żywicy.
W składzie jest też mech irlandzki. Pod względem informacji to gucio.
Ta obecna, nowa warka jest lepsza moim zdaniem niż warka opisywana przeze mnie w poście numer 9.
Już jakiś czas temu zmieniła się etykieta, a nikt nie zrobił korekty.
Pozwolę sobie zamieścić słabej jakości zdjęcie z komórki.
Piwo polepszyło się, więc pijmy...
Comment
-
Comment