Piwo gotowe do oceny
Van Pur, Cechowe stout
Collapse
X
-
Van Pur, Cechowe stout
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: W świetle ledowych żarówek - bardzo ciemny rubin. [4.5]
Piana: Na początku wysoka, jednak opada bardzo szybko do cienkiego kożuszka. Beżowa, raczej drobna. [3]
Zapach: Kawa, paloność, anyż, lukrecja (myślałem, że to tylko moje skojarzenie, ale nawet napisali o tym na opakowaniu), ale ogólnie aromat mało wyraźny. Aaaaa, przeczytałem dopiero po powąchaniu - tu jest dodatek ekstraktu z lukrecji i anyżu. [3.5]
Smak: Muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczony. Na pewno nie jest to stout (tym bardziej, że to piwo dolnej fermentacji), ale jako ciemny lager wypada nawet dobrze. Jak nie przepadam za lukrecją i anyżem, tak tutaj fajnie pasują. Posmaki kawowe, gorzka czekolada, palone. Goryczka niska. [4]
Wysycenie: Nawet nieco wyższe by pasowało. [4.5]
Opakowanie: Fajnie, że opis na opakowaniu jest w miarę normalny, a nie jakieś bzdury o wielowiekowej tradycji. Chociaż z tym smakiem zbliżonym do stoutów imperialnych nieco przesadzili. No i jeszcze jedno - napisali, że jest mocą zbliżone do... Stoutów bałtyckich i porterów. Hmmm. Skład w miarę dokładny. [4]
Uwagi: Muszę przyznać, że spokojnie mógłbym wypić kilka tych piw z rzędu nie płacząc nad jego jakością. A w cenie 3 zł (czy ile tam kosztowało) - rewelacja.
Moja ocena: [3.8]Last edited by WojciechT; 2014-12-13, 19:39.
-
-
Nie wierzę, że zobaczyłem ocenę prawie 4 za to "piwo".
Nuty ciemnych słodów są tutaj w całkowitym odwrocie (ledwo wyczuwalne), a dominuje (w aromacie i smaku) alkohol oraz ścierowo-słodowo-niewiadomoco znane z marketowych, mocnych lagerów VanPura.
Max dla tego piwa to 2/5, jest okropne.
Comment
-
-
Alkohol? Właśnie kończę szklankę i nie wyczuwam w nim żadnego alkoholowego posmaku, a jestem na to wyczulony i na pewno bym nie przeszedł nad tym do porządku dziennego. Jedyna moja uwaga, że ta lukrecja po jakimś czasie zaczyna mnie męczyć - ale, jak wspomniałem wcześniej, nie za bardzo ją lubię. Nie wiem, może próbowaliśmy innej warki? Moja do 5.12.2015. A może to inna partia, nawet jeśli data ważności jest ta sama? Mam odczucia na tyle różne od Twoich, że to raczej nie było to samo piwo.Last edited by WojciechT; 2014-12-13, 19:49.
Comment
-
-
To piwo koło stouta nawet nie stało...
W kategorii aromatyzowanych ciemniaków zupełnie poprawnie, wyczuwalny anyż i lekka lukrecja. Alkohol obecny, ale nie na pierwszym planie. Natomiast w kategorii stoutów, Cechowe otrzymuje ode mnie 1BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
-
Trudno to nazwać stoutem, zapach porównywalny z tatrą za 1,50zł z śladowymi ilościami paloności i anyżu.
W smaku to samo dominuje nieprzyjemna alkohowość i lekki karmel, nie ma praktycznie goryczki chmielowej, czekolady ani paloności
Comment
-
-
Piana: jest i zaraz jej nie ma. Po chwili wygląda jak szklanka z colą
Zapach: prawie pusto. Ledwo wyczuwalna nuta ciemnego chleba (pumperniklu) Anyż na granicy percepcji. Lekki powiew coli
Smak: sorki Wojtek :] ale muszę
Muszę przyznać, że jestemzaskoczonyNa pewno nie jest to stout (tym bardziej, że to piwo dolnej fermentacji), ale jako ciemny lager wypada
Wysycenie: średnie ku niskiemu, ujdzie
Opakowanie: po za pierdoletami o dolnym stoucie z mega dodatkami jest znośnie. troszkę za mało wyróżnia się od pszenicznego brata czy busztynowo rześkich kuzynów z "okocimia"
Uwagi:Muszę przyznać, że spokojnie mógłbym
Nie jest to obrzydliwe piwo. Ono jest tylko obrzydliwie nijakie
warka chyba coś jakaś długa. Połowa 2015r a może nawet koniec roku ? nie wiem, nie zapisałem,a butelka szybko opuściła moje progi
UWAGI II:
KOD KRESKOWY 5 900535 00934
Numer seryjny 1630LE185914339Last edited by dlugas; 2014-12-14, 10:53.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziPiana: jest i zaraz jej nie ma. Po chwili wygląda jak szklanka z colą
Zapach: prawie pusto. Ledwo wyczuwalna nuta ciemnego chleba (pumperniklu) Anyż na granicy percepcji. Lekki powiew coli
Smak: sorki Wojtek :] ale muszę
NEGATYWNIE :] też słabo. Smakuje jak rozwodniony leciutki ciemniaczek z koncernową pustawą końcówką. Alkohol nie wyczuwalny
Wysycenie: średnie ku niskiemu, ujdzie
Opakowanie: po za pierdoletami o dolnym stoucie z mega dodatkami jest znośnie. troszkę za mało wyróżnia się od pszenicznego brata czy busztynowo rześkich kuzynów z "okocimia"
Uwagi: je wylać do zlewu gdyby pieruńsko nie chciało mi się wtedy pić. Szkoda tych 3zł.
Nie jest to obrzydliwe piwo. Ono jest tylko obrzydliwie nijakie
warka chyba coś jakaś długa. Połowa 2015r a może nawet koniec roku ? nie wiem, nie zapisałem,a butelka szybko opuściła moje progi
UWAGI II:
KOD KRESKOWY 5 900535 00934
Numer seryjny 1630LE185914339
Niemniej chyba kupię jeszcze raz, bo dziwna sprawa.
Numer seryjny miałem inny - końcówka ta sama, ale początek 2231.
Comment
-
-
Ja wierzę, że Ci smakowało :] możliwe, że warzą w dwóch browarach, albo mi takie "cieniutkie szwarcbiry" totalnie nie podchodzą (choć piłem i takie 4% i jakoś wchodziły
Trzeba będzie się zainteresować rozkodowaniem cyferek/literek na Van Purach
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziPrzecież to jest Brok Stout !
Zastanawiam się, kto umieścił to piwo pod Van Purem?
pytam z ciekawości nie z przekory
--------edycja------
Parametry się zgadzają
Skład też
no to chyba jednak BROKLast edited by dlugas; 2014-12-14, 15:04.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziPrzecież to jest Brok Stout !
Zastanawiam się, kto umieścił to piwo pod Van Purem?
Comment
-
Comment