Kolor: Ciemnorubinowy. [5] Piana: Średnio wysoka, niezbyt trwała, szkoda. [2.5] Zapach: Taki... Koźlakowy. Karmelowy, muśnięcie ziołowej chmielowości, takie tam. Nieprzesadnie intensywny. [4] Smak: Klasyczny, by nie rzec standardowy, koźlak. Karmel, słodowość, bardzo delikatna goryczka, takie tam. [4] Wysycenie: Chyba nieco za wysokie. [4.5] Opakowanie: Bardzo podoba mi się nowy design na piwach tego browaru. Skład pełen, etykieta fajna. [4.5] Uwagi: Daje radę.
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Piwo w smaku karmelowe, troszkę suszonych owoców, ciut pralinek, podpalana goryczka, z przyjemnym dość długim finiszem. Treściwe, nie ciężkie.
Moje nie było metaliczne.
Koziołek na ecie rozkoszny. Wygląda na to, że Zawiercie warzy dobre koźlaki Ten i w bawarskim stadzie by nie zginął Wypite z dużą przyjemnością.
Kolor: Rubinowe, ciemno miedziane, koźlakowe [5] Piana: Raczej drobno pęcherzykowa i trwała [4] Zapach: Zbożowe, podpalane słody i bardzo ciemny chleb - klasyka koźlaka. Zapach wybitnie słodowy, ale trochę za mało intensywny. Niewielka nuta rozpuszczalnikowo-alkoholowa. Na początku sprawia wrażenie obecności zapachu metalicznego, ale po chwili ulatuje on całkowicie. [4.5] Smak: Zdecydowanie słodowe i treściwe z wyraźną goryczą kontrującą smaczki melanoidynowe (słodowo-chlebowe). Potwierdza się zgrzyt gorzkiej nuty rozpuszczalnikowej z zapachu. Jeśli jest tu karmel, to raczej taki domowej roboty, czyli przypalony ergo gorzki Generalnie wyrównane piwo i smaczne. [4.5] Wysycenie: Idealne [5] Opakowanie: Butelka [3] Uwagi: W kontekście portfolio naszych rodzimych producentów oceniam to piwo jako klasykę i wzór do naśladowania w gatunkach koźlakowych. Oby więcej takich, to import z Niemiec nie będzie potrzebny
Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich. Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Kolor: brunatno-mahoniowy, podoba mi się [5] Piana: jasny beż, drobna, zwarta, mocna długo się utrzymuje, opada powoli, osadza się na szkle spora pajęczyną, zostaje nawet po wypiciu piwa [4.5] Zapach: delikatny, słodowo-owocowy [3.5] Smak: pełne, treściwe, świetna zbożowa podstawa dobrze wyczuwalna, chlebowo-owocowe akcenty, lekka goryczka, minimalnie pestkowa, momentami wyciera zbyt mocny słodkawy akcent, całość dobrze zbalansowana [4.5] Wysycenie: bez zarzutu [5] Opakowanie: te nowe etykiet etykiety Zawiercia zupełnie mi nie podchodzą, firmowy kapsel [3] Uwagi: Smaczny klasyk, warty powtórzenia, jakaś porządna normalność i klasyka
Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2015-03-19, 20:54.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Kolor: Ciemno miedziany z rubinowymi relaksami, klarowne. [5] Piana: Dość odbita, z początku drobno zbudowana ale dość szybko się dziurawi, zdobi szkło. [4] Zapach: Średnio intensywny, chlebowy, słodowy z odrobiną karmelu i nuty winnej. Bardzo przyjemny ale mógł by być silniejszy. [4] Smak: Podobnie jak w aromacie jednak z większym udziałem karmelu. Goryczka na przyzwoitym poziomie - wyczuwalna ale nie przykrywająca akcentów słodowych. [4] Wysycenie: Średnie do wysokiego. Mogło by być nieco niższe, ale generalnie jest ok. [4.5] Opakowanie: Super etykieta, nic dodać nic ująć, dedykowany kapsel. [5] Uwagi: Warka z datą do 07.2015. Bardzo dobry koźlak, a na pewno jeden z najbardziej pijalnych na Polskim rynku.
Kolor: Brązowo-rubinowy, przejrzysty i wręcz iskrzący czystością [4.5] Piana: Szara, krótsza niż ten opis [3] Zapach: Ciemne i palone słody, skórka przypieczonego razowca. Wszystko niby dobrze ale jednowymiarowo, brakowało mi głębi, ot choćby muśnięcia ciemnych owoców [3.5] Smak: Karmel, delikatna paloność, delikatna łuskowa kwaśność. Goryczka niewysoka. Alkohol absolutnie schowany [4] Wysycenie: Średnie, ok [4] Opakowanie: Trafia w mój gust. Estetyczna polska koza albo kozica [4.5] Uwagi: Dobry kozioł, tak poprawny, że aż wybitnie nie wybitny
Kolor: Ciemno rubinowy, wpadający w brunatny [4] Piana: Nietrwała [3] Zapach: Trochę za mało intensywny ale stylowy, karmel, skórka od chleba, winny [4] Smak: Alkohol schowany, jest wszystko czego się można spodziewać w tym stylu ale brakuję wyrazistszych akcentów [4] Wysycenie: Ciut za wysokie [4] Opakowanie: Pełny skład, dobra jakość OK [4.5] Uwagi: Bardzo poprawne piwo ale brakuje mu trochę "pieprzu" jest zbyt ułożone
Kolor: Mahoniowy, klarowne. [4] Piana: Drobna, ale zwarta, szara. Słaby osad na szkle. [3] Zapach: Delikatny, chlebowy z palonym słodem i nutką orzechową. Mało karmelu. [4] Smak: Piwo dobrze zbalansowane, słodowo zbożowa podstawa wyraźna. Goryczka mniejsza, czyli jak się należy, pestkowa z lekkim popiołem. Karmel wyczuwalny bardziej niż w aromacie. [4] Wysycenie: Średnie. [4] Opakowanie: Przyjemna mordka na etykiecie, dobrej jakości papier. Podano pełny skład, ale termin ważności mało konkretny ( spożyć przed końcem 12. 2015). [4] Uwagi: Styl mało lubiany przeze mnie, jednak wypiłem z wielką przyjemnością.
Kolor: Mahoniowy, klarowny [5] Piana: średnia, ciemnobeżowa, drobnopęcherzykowa, gęsta, trwała [4.5] Zapach: Ciemne słody, skórka ciemnego pieczywa, karmel, średnio intensywny [4] Smak: Podobnie do aromatu, przypalony karmel, palone słody, ciemny chleb, przyjemna, umiarkowana goryczka, na finiszu i w posmaku suszone sliwki. Pełne i dobrze zbalansowane. [4.5] Wysycenie: średnie, mogłoby być trochę niższe [4] Opakowanie: Fajna etykieta z kompletem informacji. [5] Uwagi: Moja pierwsza ocena "normalnego" koźlaka i jednocześnie pierwszy zwykły koźlak w tym roku. Bardzo smaczne piwo.
BARWA: Ciemniejszej miedzi. Piwo idealnie klarowne. [5]
PIANA: Wysokość na dwa centymetry, niezbyt trwała, trochę znaczy szkło, na powierzchni utrzymała się do końca. [2.75]
ZAPACH: Z butelki czuć śliwki, chmielową ziołowość, nuty opiekane oraz karmelowe. Po przelaniu nadal dominują śliwki, a za nimi skórka przypieczonego chleba, karmel i nuty ziołowe. Zapach był dość intensywny. [4.25]
SMAK: W mniej więcej równym stopniu śliwki i karmel... następnie świeże pieczywo z akcentami ziołowymi. [4.25]
WYSYCENIE: Od początku do końca na średnim poziomie. [4.75]
OPAKOWANIE: Bezzwrotne z samoprzylepną etykietą, na niej wizerunek kozicy... podany skład, ekstrakt, temperatura serwowania. Kapsel był firmowy. [3.25]
UWAGI: Termin spożycia do końca maja 2017, wypite 6 lipca'17. Mimo, że po terminie piwo było idealnie przejrzyste... W smaku półwytrawne z wyczuwalną ziołową goryczką - smaczne piwo!
Jestem studentem architektury, w tym roku będę realizował swój dyplom inżynierski, którego tematem będzie browar restauracyjny na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
Prowadzę właśnie analizy, które pomogą mi wybrać lokalizację pod projekt, dlatego chciałem prosić...
Minęło trochę czasu od premiery zawierciańskiego pierwowzoru tego piwa: https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ze-ko%C5%BAlak
Dokładniej 11 lat
Teraz zrodzony w Wieprzu Psze Koźlak ma
alkohol i balling bez zmian 6,7 / 16,5 ...
Listopad 2024: pojawiła się puszkowa wersja w ramach Pinta Miesiąca. Oczywiście już nie Na Jurze, ale wolałem zapisać tutaj niż zapomnieć. Jedna.puszka czeka w piwnicy.
Comment