Piwo gotowe do oceny
Browar na Jurze, Jurajskie Porter bałtycki
Collapse
X
-
Browar na Jurze, Jurajskie Porter bałtycki
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Pod światło bardzo ciemny rubin. [5]
Piana: Żółtobrązowa, zaraz po nalaniu obfita i drobna. Dość szybko redukuje do cienkiej, trwałej warstwy. [4]
Zapach: Całkiem intensywny aromat ciemnych owoców i czekolady, jest też trochę karmelu i lukrecji. Wyczuwalny alkohol aczkolwiek dobrze współgra on z pozostałymi motywami. [4.5]
Smak: Pierwszy łyk to leciutka kwaskowość, z bardzo intensywnym posmakiem po przełknięciu: jest tam i goryczka i alkoholowe rozgrzewanie. Smak bardzo dobrze ułożony, czekoladowy, ciemnych słodów i owoców. Finisz lekko słodki ale ta słodycz jest dobrze wkomponowana w całość. Wyczuwalna w połowie delikatna specyficzna pikantność. Sycące, o gładkiej, jedwabistej teksturze. [4.5]
Wysycenie: Co najwyżej średnie, idealne. [5]
Opakowanie: Przełamanie ciemnej stylistyki charakterystycznej dla porterów i nawiązanie do klimatów marynistycznych. Ładne! I jeszcze pełne info. [5]
Uwagi: Ten porter sprawa wrażenie dobrze wyleżakowanego, co nie jest regułą.
Moja ocena: [4.525]Last edited by docent; 2015-02-17, 18:32.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Kolor czarny, nieprzejrzysty. Brunatne refleksy przy górze pod światło. [4]
Piana: Piana beżowa, na 1 palec, zostaje do końca picia niewielką powłoczką na piwie, drobniusieńka. Nie koronkuje. [3.5]
Zapach: Najpierw z butelki zaatakował mnie intensywny słodki zapach słodkiej czekolady. Potem intensywny zapach mleczny. I to dominuje, czekolada i diacetyl, sprawiają wrażenie mlecznej czekolady. W tle nieśmiało przebija się jakaś paloność. [1.5]
Smak: Kwaśny. Na wysokim poziomie. Kwasem kojarzącym mi się z kiepskimi refermentowanymi w butelce dublami (czyt. komes). Potem niezła palona goryczka. [2]
Wysycenie: Nasycenie niskie. [3]
Opakowanie: Etykieta nawiązująca do morza, morskości, biało- niebieskie fale? i czerwone wstawki. Wygląda tandetnie. Grafik płakał jak projektował, chociaż widziałem gorsze. [2]
Uwagi: Po tym jak zobaczyłem 22BLG i 7,5% abv. przypuszczałem że będzie słodko. Jest gorzej. Jest kwaśno. Dla mnie wyznacznikami Porteru Bałtyckiego zawsze były suszone owoce, ciemny chleb ze śliwką, potem nuty kawy i GORZKIEJ czekolady. Tutaj dostajemy piwo z aromatem mlecznej czekolady, z dominującym smakiem kwaśnym, ale nie kwaśności od owoców. Jedyna rzecz łącząca to piwo z porterem bałtyckim to palona goryczka. Poza tym bliżej do bardzo kiepskiego stoutu owsianego niż porteru. Piwo jest oleiste, ale ta kwaskowość powoduje że jakoś nie odczuwam pełni na podniebieniu. Nie atakuje aromatami. O ile nie mam felernej butelki, jest to najgorszy polski porter bałtycki jaki do tej pory piłem.
Moja ocena: [2.125]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedziOj, ktoś tu chyba z jakichś względów nie lubi Browaru na Jurze.
Natomiast u Docenta na facebooku wynikła kwestia że chyba są dwie partie. Docent miał butlę z czerwonawym kapslem, moja butelka ma kapsel złoty. Może po prostu jedna partia jest skopana.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slowandstoned Wyświetlenie odpowiedziNatomiast u Docenta na facebooku wynikła kwestia że chyba są dwie partie. Docent miał butlę z czerwonawym kapslem, moja butelka ma kapsel złoty. Może po prostu jedna partia jest skopana.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Comment
-
-
Ha! Docent wybiera dla siebie lepsze niesztampowe krafty!- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Browar zdementował u mnie na FB tezę jakoby były różne partie tego piwa. Partia jest jedna, niezależnie od koloru kapsla.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bolo88 Wyświetlenie odpowiedziCzerwony kapsel urasta do rangi unikatu .„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.
Comment
-
-
Oczywiste jest, że kapslowali tym co akurat mieli "pod ręką" i stąd różnica.
O wiele większe emocje powinna budzić informacja o kwaśności - od słodów, czy może infekcja? czy była na tym samym poziomie w obu ocenianych przypadkach? być może różnica wynikała jedynie z tolerancji na ten rodzaj doznań? to i więcej w następnej recenzji/ocenie już niedługo, tylko na browar.biz! (osobiście nie piłem, ale jak zobaczę w sklepie z pewnością zakupię :P)Last edited by zohan666; 2015-02-18, 20:59.
Comment
-
Comment