Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
Wyświetlenie odpowiedzi
Kormoran, Kłos Wielozbożowy
Collapse
X
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
-
-
To piwo to imperialne Rewolucje.
Więcej chmielu (Citra daje zdecydowanie znać o swoim istnieniu), więcej słodu. Nie zgadzam się, że Klosowi brakuje treściwości, według mnie piwo jest pełne, oleiste, podbudowa słodowa jestr solidna.
Do powtórzenia (niezbyt częstego, za wysoka cena).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedziNa D to ja znam DMS, co w Kormoranie jest całkiem możliwe, zgoda nie ściemniajMona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Słomkowy lub jasnozłoty. jak kto woli Zmętnione [4.5]
Piana: Dosyć wysoka, nawet trwała. Biała. Drobne i średnie pęcherze. Lacing niezły [4.5]
Zapach: Citra faktycznie... pełnym nosem Cytrusy i iglaki. Do tego trawa i zioła. To jakiś chmiel PL? [4]
Smak: Mocno pszeniczno-zbożowe. Jasne pieczywo, trochę razowca. Solidna cytrusowo-ziołowa goryczka ale nie przesadzona. Moim zdaniem balans świetny. I nie jest wodniste. [4.5]
Wysycenie: Średnie. I bardzo dobrze [4.5]
Opakowanie: Nie tak udane jak w Podróżach ale jest ok. Info porządne plus histo-ryjka [4]
Uwagi: Kolejny udany wypust Kormorana. Solidna robota. Piwo wybitnie sesyjne. Mimo niemałej goryczki bardzo lekkie PS Nie zanotowałem warki ale moja butelka nie miała DMS ani nic innego na "D"
Moja ocena: [4.3]
Comment
-
-
Ja także nie zanotowałem wad. Znakomite piwo nie tylko na lato, ale na cieplejsze wiosenne i jesienne dni. Ciekawy pomysł: citra plus polskie aromatyczne, choć takie trochę w związku z tym "postmodernistyczne" to piwo, lecz w końcu liczy się efekt....
Tak czy owak: trudno czasem to oddzielić, ale dziś mamy do czynienia albo z eksperymentami dla nich samych lub dla otumanienia konsumenta liczbą dodatków lub angielskich słów albo z eksperymentami, które opierają się nie tylko na "egzotyce", ale też rzeczywiście stwarzają nową jakość.
"Kłos", jak myślę, należy do tej drugiej kategorii.
Comment
-
-
Wczoraj wypiłem pierwszy raz to piwo. Jak dla mnie bomba. Zapach, smak, piana. Dawno tak dobrego i pijalnego piwka nie piłem.
Sporo naszych rzemieślników powinno odbyć praktyki w Kormoranie, może mielibyśmy wtedy więcej dobrych piw, bo wrzucenie masy chmielu do piwa nie czyni go od razu dobrym.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: jasny, mocno zmętniony, przy nieuważnym nalewaniu do piwa przedostaje się dużo sporych farfocli [4]
Piana: niezbyt gęsta i obfita, ale nawet ładnie oblepia szkło [3.5]
Zapach: świeży, dość intensywne cytrusy (mango, grejpfrut), trochę żywicy [4.5]
Smak: wbrew nazwie piwo jest bardzo lekkie, nie czuć podbudowy słodowej; goryczka jest lekka, cytrusowa, z grejprutem i mango, delikatną żywicą; wydaje mi się, że jest delikatny kwasek idący w stronę agrestu [4]
Wysycenie: średnie, odpowiednie [4.5]
Opakowanie: bardzo ładna etykieta, dopracowany kapsel, dużo informacji o piwie, ale kanciaste bezzwrotne butelki Kormorana nie mogą mnie do siebie przekonać [4]
Uwagi: Butelka z datą 18.05.2015. Wg etykiety piwo ciężko przydzielić do stylu - dla mnie sprawa jest w miarę prosta, to golden ale trochę przypominające Good Times od Wiliams Brothers. Zróżnicowanego zasypu słodowego ja nie wyczułem. Ogólnie niezłe. Jak ktoś lubi golden ale albo APA to pewnie polubi, na mnie wrażenia nie zrobiło.
Moja ocena: [4.15]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny, pod światło żółto słomkowy, mętny. [4.5]
Piana: Średnia tekstura, od połowy pozostaje dziurawa warstwa. [3.5]
Zapach: Przyjemny, głównie cytrusowy, ale jest też wyraźna słodowość. [4]
Smak: Fajna pełnia, cytrusowa rześkość i zbożowa słodowość. Goryczka krótka, cytrynowa. [4.5]
Wysycenie: Średnio wysokie, trochę zapycha, ale nadaje piwu przyjemnego orzeźwienia. [4]
Opakowanie: Bez zarzutów, front podobny do innych piw z Kormorana, sensowny opis i sporo informacji. [4]
Uwagi: Nie oczekiwałem rewelacji, ale piło się na prawdę przyjemnie, z pewnością do powtórzenia.
Moja ocena: [4.175]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny żółty bardzo mętny. [4.5]
Piana: Średniej wielkości pęcherzyki. Na początku dość wysoka ale szybko opadła do poziomu 0,5cm i tak już się utrzymywała. [4]
Zapach: Przyjemny cytrusowy. [4.5]
Smak: Lekka goryczka, posmak cytrusów, lekki grejpfrut. [4]
Wysycenie: Średnie [4]
Opakowanie: Butelka Kormorana dedykowana dla nich. Etykieta fajna, wiele informacji. [4.5]
Uwagi: Piwo miłe w smaku i zapachu Po jednym byłem dziwnie pełny, a miało być lekkie.
Moja ocena: [4.225]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: pomarańczowy, mętny [5]
Piana: ecru, drobna, dość zwarta, oblepia szkło smugami, opada powoli [4]
Zapach: dość intensywny, cytrusowo-zbożowy [4]
Smak: pełne i treściwe, w smaku, niestety dla mnie, dominuje zbyt mocny cytrusowy posmak, dopiero w tle fajna zbożowa podstawa z lekką goryczką też niestety przygaszona cytrynowym akcentem [3]
Wysycenie: bez zarzutu [5]
Opakowanie: podobają mi się szaty graficzne Kormorana na swoje piwa, firmowy kapsel [5]
Uwagi: Spodziewałem się feeri zbóż, spotkałem napój cytrynowy (radler) na bazie piwa i słodu wielozbożowego
Moja ocena: [3.75]Last edited by becik; 2015-04-12, 15:51.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
O ile mnie pamięć nie myli to na RudnickiegoGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Barwa złota, mętne. [5]
Piana: Piana wysoka, drobnopęcherzykowa, ładnie zdobi szkło. [5]
Zapach: Aromat praktycznie niewyczuwalny. [2]
Smak: W smaku 4VG, przypomina zwykłego pszeniczniaka. Niska goryczka. Dosyć pełne i gładkie w odczuciu. [3]
Wysycenie: Niskie. [3.5]
Opakowanie: Ładna, zdobiona butelka BK. Etykieta też bardzo estetyczna [4.5]
Uwagi: Degustowane w dniu premiery. Prawdopodobnie piłem zbyt zimne, stąd nie mogłem nacieszyć się aromatem.
Moja ocena: [3.05]
Comment
-
Comment