Bojanowo, Bojan Szwejk Pils 10

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Oskaliber
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.05
    • 727

Kolor: Złoty, mętny.
    Piana: Biała, średnio obfita, dosyć gęsta, niezbyt trwała. Opada do obrączki.
    Zapach: Niezbyt przyjemna słodowość i diacetyl.
    Smak: POTĘŻNE żelazo. Zdecydowany lider najbardziej zażelazionych piw jakie piłem. Posmak gwoździ i krwi utrzymuje się jeszcze dobre 15 minut po ostatnim łyku. Do tego diacetyl i lekka kwaskowatość. Goryczka niska. Treściwość średnio niska.
    Wysycenie: Średnio niskie do średniego.
    Ogółem: Tragedia. Najbardziej zażelazione piwo jakie piłem, do tego diacetyl, lekki kwasek, zero chmielu i nikła goryczka. Omijać szerokim łukiem.
    BeerFreak.pl

Comment

• yoda79
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.01
      • 861

Przykro pisać, ale to piwo powinno nazywać się Żelazny Mocarz. Jesli moja żona wyczuwa (bez sugestii) metal w piwie, to coś jest na rzeczy.
      Warka 18.05

Comment

• eMJej
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.04
        • 2

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo jasna, słomkowa barwa. Średnio zachęcająca do picia. Dość mętne. [2.5]
        Piana: Srednia, szybko znika, delikatny kożuszek zostaje na szklance do samego końca. [2.5]
        Zapach: Raczej standardowy, bez zastrzeżeń. [3]
        Smak: Smak konkretny, dobrze wyczuwalny. Czuć gorycz, jednak nie jest przesadnie mocna. Ogólnie przypomina czeskie pilsy, co jest sporym plusem Szwejka. [4]
        Wysycenie: Lekkie nasycenie, więc CO2 nie przeważa nad smakiem, a uzupełnia go. [4]
        Opakowanie: Bardzo ładna etykieta, wg mnie najładniejsza spośród wszystkich Bojanów. Jest też informacja, że piwo jest dedykowane dla sieci Żabka. [4.5]
        Uwagi: Lekkie piwo dobrze przypominajace czeskie pilznery. W sam raz do swobodnego popijania i dobre do gaszenia pragnienia. Mam nadzieję, że na stałe wpisze się do asortymentu Żabki, ale nie będzie detykowane tej sieci i będzie powszechnie dostępne także w innych sklepach.

Moja ocena: [3.45]

Comment

• Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9797

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bladozłoty, opalizujący. [4]
          Piana: Biała, drobna, niska, nietrwała. Cienizna... [2]
          Zapach: Chmiel i landrynki. Mnie taki zestaw nieodparcie kojarzy się z lagerem marketów śródziemnomorskich... [3]
          Smak: Lekka goryczka i ślad chlebowy, który ratuje to piwo, acz cudów nie czyni. [3]
          Wysycenie: Średniowysokie. [4]
          Opakowanie: Szwejkowe barwy, szwejkowa facjata. Mnie czeskość nie jara, więc generalnie tak se. [3.5]
          Uwagi: Rozumiem, że to taki dyskontowy wypust, ale... Warto...?

Moja ocena: [3.025]

Comment

• becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2002.07
            • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: kany bursztyn, podoba mi się [5]
            Piana: biała, drobna, opadała jednak w zauważalnym tempie, osadza się na szkle małymi grupkami [3.5]
            Zapach: leciutki, słaby, słodowy [3]
            Smak: średnia treściwość, momentami zbyt wodniste, w smaku to leciutka goryczka, słodowe posmaki w tle, piwo nabiera charakteru przy większym ogrzaniu, jest wtedy smaczniejsze i wyraźniejsze [3.5]
            Wysycenie: troszke za duzo [4]
            Opakowanie: Szwejkowa tradycja z lat ubiegłych [4]
            Uwagi: Średnio mi podeszło choć źle też nie wchodziło, spróbuje ponownie wtedy osądzę czy warto po nie sięgać ponownie

Moja ocena: [3.45]
            Attached Files
            Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2015-05-08, 22:30.
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• dyczkin
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2011.05
              • 3657

Ja wiedziałem, że tak będzie, Becik chciał się pokazać, że pianę zbudował w Szwejku
              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• yaro74
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2012.09
                • 2089

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasno złoty, klarowny. [4.5]
                Piana: piana wysoka, drobna, średnio trwała, ładnie oblepia szkło. [4.5]
                Zapach: średnio intensywny, słodowo-maślany. [2.5]
                Smak: lekko słodowy i lekko maślany, goryczka wyczuwalna, jednak za niska jak na pilsa. Piwo średnio treściwe, takie sobie. [2.5]
                Wysycenie: za duże. [3]
                Opakowanie: etykieta chyba najlepsza z piw z Bojanowa, kapsel firmowy. [3.5]
                Uwagi:

Moja ocena: [2.875]

Comment

• Mario_Lopez
                  • 2009.08
                  • 991

U mnie w Żabce wyprzedają Szwejka z datą 18.05 (oraz Lagerowe z datą dzisiejszą, również po 0,99, wykupiłem wszystkie ) , Szwejka za to z ostrożnością 2 butelki.

Nie jest tragicznie, da się wypić, słabo nasycone CO2, ale w smaku dość wyraziste jak na taki ekstrakt, wyraźnie słodowe.

Żelazo było ale po kilku łykach się schowało i da się normalnie konsumować.

Kupiłem tylko ze względu na promocje, bo za ponad 3 złote raczej wybrałbym coś innego.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Mario_Lopez; 2015-05-17, 09:57.
                  Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                  Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

Warka do 02.10.2015 - wyraźne żelazo, goryczka homeopatyczna, słodkie.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• otvirak
                      🍼
                      • 2005.04
                      • 793

profanacja, czy prowokacja?

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujas Wyświetlenie odpowiedzi
                      Łudziłem się, że nabędę we freshu Maorysa i skończyło się na Szwejku, żeby nie wyjść ze sklepu z niczym.
                      Po wypiciu pół butelki stwierdzam z pełną odpowiedzialnością cywilnoprawną, że wolę nico. Albo nawet Harnasia. Tragedia.
                      Punktacja profesjonalna:
                      Aromat: smród i stęchlizna.
                      Smak: nie wiem, ale miły nie jest. Może i wolę nie wiedzieć.
                      Kolor, piana, etykieta i takie tam pierdoły - ujdzie. Ewentualnie.
                      Uwagi: żelazo. Poza tym każdy, kto nie chce dołożyć tych 70 groszy i kupić tanie piwo, które da się wypić (Warmińskie Rewolucje), tylko Szwejka - otrzymuje nagrodę skąpca i desperata roku.
                      Po co to w ogóle warzyć?
                      Do tego, co stwierdzili przedpijcy dodam, że Szwejk zdecydowanie nie był babcią klozetową, której oblicze w czapce muszą oglądać nabywcy. Jakiś subtelny inaczej grafik miał zły dzień. Co to za etykieta? Nie wiem, czy to bardziej profanacja, czy prowokacja Stawiam na jedno i drugie
                      niepoprawny czechofil

Młody junaku pamiętaj: zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach!
                      WISŁA MISTRZ!

Comment

• CyboRKg
                        • 2010.04
                        • 594

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dzoshu Wyświetlenie odpowiedzi
                        Kolor: Słomka, lekko zamglone.
                        Piana: Sycząca szybko opada do zera.
                        Zapach: Słodowy, zbożowy z mało przyjemną gryzącą nutką.
                        Smak: Słodowy, herbatnikowy, może trochę karmelowy. Delikatna nutka chmielowa ale raczej nie objawiająca się w goryczce.
                        Wysycenie: Średnie, OK.
                        Opakowanie: Klasyczna stylistyka, dokładny skład.
                        Uwagi: Fajnie, pijalne. Faktycznie dość wyraziste jak na tak niski ekstrakt.
                        Nic dodac, nic ujac. Wlasnie pije i mam dokladnie takie same odczucia
                        "Jedno pivo ne vadi!"
                        "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

Comment

• marqqq
                          • 2014.12
                          • 682

Widziałem że jest w Żabie w serii "2 za". Data ważności 06.2015...

Comment

• Dukat_WSI
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2015.03
                            • 781

Ja we Fresh Market zakupiłem raz przeterminowanego Czarnego Bojana, w trakcie picia to wyczaiłem...

Comment

• marqqq
                              • 2014.12
                              • 682

Ja tak raz kupiłem Brackie. Dwa mnie tak sponiewierało że hoho.

Comment

• DariuszSawicki
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2012.08
                                • 2869

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki Wyświetlenie odpowiedzi
                                Piwo beznadziejne, ale skoro Pendragon twierdzi, że są lepsze warki, więc dam jeszcze Szwejkowi szansę.
                                Warka 04.12.2015.
                                W zapachu żelazo, w smaku żelazo. Dobrze, że kolor to nie żelazo tylko przybrudzona słomka.
                                Idę słuchać Iron Maiden. Wolę żelazną dziewicę niż żelazne piwo.

Comment

Przetwarzanie...
                                X