Kolor: Bladozłoty, raczej klarowny. [4] Piana: Wysoka, trwała, drobna, biała, osadza się, gdzie ma się osadzać. [5] Zapach: Przyjemny, cytrusowy, bardziej w stylu witbiera, niż AIPA'y. [4] Smak: Napis White AIPA na etykiecie trochę mnie zmylił - oczekiwałem AIPA'y z domieszką pszenicy, a jest odwrotnie, bardziej jak american witbier. Przypomina bardzo przeze mnie lubiane Dwa Smoki. Goryczka dosyć mocna, ale nie przegięta, kolendry nie za dużo - i dobrze, bo nie lubię, jak odbija mi się mydłem. Niemniej momentami i tak trochę zamula. Mocno orzeźwiające. [4] Wysycenie: Wysokie, ale bez przesady, podkreśla orzeźwiające właściwości piwa. [5] Opakowanie: Jak inne Redenu. [4] Uwagi: Smakowało.
Kolor: Złoty, lekko mętny [4.5] Piana: Śnieżnobiała, grubopęcherzykowa, niezbyt wysoka, ale ładnie oblepia szkło. Szkoda, że tak szybko opada. [3.5] Zapach: Ładny, ale słaby, owoce tropikalne i nuty kwiatowe. [4] Smak: Korzenno-cytrusowy posmak i goryczka, nuty kolendry i na koniec długa, ale niska goryczka. Lekko kwaskowe. [4] Wysycenie: Średnie. [4] Opakowanie: Ładne, dopracowane etykiety, wszystkie informacje podane, plus za firmowy kapsel. [4.5] Uwagi: Zaskakujące piwo, zupełnie nie czuję w nim podbudowy słodowej, za to goryczka uderza jakby 2 razy - na początku wraz korzenno-cytrusowymi posmakami i na końcu, mniej intensywna, ale dłuższa. Jest nawet niezłe, szkoda, że owocowe nuty z zapachu są zupełnie nieobecne w smaku. Jeśli chodzi o pokrewieństwo z witem, to czuć jedynie kolendrę, ale niezbyt mocno. Bardzo lekkie, może nawet wodniste, ale dzięki temu pijalność jest bardzo wysoka. Na lato pewnie w sam raz.
[QUOTE=WojciechT;1233409]Kolor: Bladozłoty, raczej klarowny. [4] Piana: Wysoka, trwała, drobna, biała, osadza się, gdzie ma się osadzać. [5] Zapach: Przyjemny, cytrusowy, bardziej w stylu witbiera, niż AIPA'y. [4] Smak: Napis White AIPA na etykiecie trochę mnie zmylił - oczekiwałem AIPA'y z domieszką pszenicy, a jest odwrotnie, bardziej jak american witbier. Przypomina bardzo przeze mnie lubiane Dwa Smoki. Goryczka dosyć mocna, ale nie przegięta, kolendry nie za dużo - i dobrze, bo nie lubię, jak odbija mi się mydłem. Niemniej momentami i tak trochę zamula. Mocno orzeźwiające. [4] Wysycenie: Wysokie, ale bez przesady, podkreśla orzeźwiające właściwości piwa. [5] Opakowanie: Jak inne Redenu. [4] Uwagi: Smakowało.
[FONT=courier new]Moja ocena: [4.15][/FON
Przepraszam że nie w temacie, ale jak piwo co trochę zamula może być mocno orzeźwiające.
Kolor: Złocisty z delikatną opalizacją, bardziej zbliżony do statystycznego APA niż Wita. [4] Piana: Obfita i dość drobno zbudowana, trwałość nieco poniżej średniej, zdobi szkło ale niespecjalnie intensywnie. [4] Zapach: Średnio intensywny, witbierowo-słodowo-amerykański. Kolandra, cytrusy, żywica, biszkopt, miód. [4] Smak: Generalnie niewiele się dzieje w szczególności jeżeli chodzi o intensywność poszczególnych akcentów. Z początku smakuje jak apa (trochę owoców egzotycznych, słodyczy) później pojawiają się posmaki witbierowe (kolendra, kwaskowatość). Goryczka jest grejpfrutowa jednak poniżej średniej - zdecydowanie za niska. [3.5] Wysycenie: Średnie, ale nieco gryzące, czyli tak jak można było się spodziewać. [4.5] Opakowanie: Redenowskie, czyli fajny layout etykiety i pełen skład. Grafika co najwyżej przeciętna, chyba najgorsza etykieta od Redena. [4] Uwagi: Warka z datą do 20.05.2015. Piwo nie jest złe i z przyzwoitą pijalnością, jednak brakuje mi w nim tego "czegoś" dlatego wydaje mi się nudne.
Kolor: Złoty, w zasadzie jasnozłoty, zmętniony, lekko przygaszony. [4] Piana: Biała, bardzo drobna, wysoka, strzępiasta, ale - kurczę - niezbyt trwała... [3.5] Zapach: Harmonijny słodowo-sosnowo-owocowy... . [4] Smak: Goryczka, dość intensywna, ale skontrowana subtelnymi owocami. Wrażenie lekkiej oleistości. [4] Wysycenie: Średnie, OK. [4] Opakowanie: Mimo staranności wykonania ta redenowa eta jakoś nie przypadła mi do gustu. [3.5] Uwagi: Sympatyczne piwo, okazuje się, że goryczka może harmonijnie koegzystować z innymi doznaniami smakowymi .
Kolor: Ciemnozłoty, mętny.
Piana: Biała, bardzo obfita, gęsta, bardzo trwała. Utrzymuje się grubą warstwą w nieskończoność.
Zapach: Melon, sosna, trochę cytrusów zahaczających o pomarańcze. Kolendry brak.
Smak: Zbożowy i bardzo cytrusowy. Cytryny, pomarańcze, melon, wyraźna kwaskowatość. Goryczka średnia, lekko pestkowa, w miarę krótka.
Wysycenie: Średnio wysokie.
Ogółem: Trochę za kwaśne, poza tym ok.
Kolor: Ciemne złoto, lekko zmętnione. [4] Piana: Piękna na starcie, ale opadła dość szybko. Pozostawia ślady na szkle. [4] Zapach: Mało intensywny (a nie schładzałem przesadnie). Cytrusowy z lekką nutą leśną, że tak to ujmę. A dalej to raczej coś lekko maślanego niż kolendra. Ogólnie nie jest źle choć mogłoby być lepiej. [3.5] Smak: Raczej APA niż wit. Bardzo pijalne, orzeźwiające, gładkie piwo. Goryczka nie jest zbyt wysoka, ale długa i przyjemna. [4] Wysycenie: Niskie w kierunku średniego. Optymalne. [5] Opakowanie: Graficznie tak sobie. Ale za to komplet informacji, firmowy kapsel. Czego chcieć więcej? [5] Uwagi: Warka: 02/12/15.
Przy takiej konkurencji, jaka jest teraz na rynku, Jasny Gwint nie robi specjalnego wrażenia. Ale to dobre piwo,
Kolor: Mętny, brudno-pomarańczowy, widoczne pływające drobinki. [3] Piana: Średnio obfita, drobnopęcherzykowa, biała, średnio trwała, ładny lacing. [4] Zapach: Zdominowany przez kolendrę. [2.5] Smak: Dużo kolendry, kwiatowe, troszkę jabłka, skórka pomarańczy, wytrawne, trochę belgijskiej przyprawowości. Średnia goryczka. Jest w tym smaku trochę sztuczności, ale nie potrafię tego bardziej sprecyzować. [3] Wysycenie: Średnio-wysokie - pasuje. [4] Opakowanie: Całkiem ładna etykieta z kompletem informacji. [4] Uwagi: Warka do 20.05.2016r. Mocno kolendrowe piwo, smakowo jeszcze przejdzie jeśli komuś ta przyprawa nie przeszkadza. Ogółem słabe piwo.
21.06.2023 na zaproszenie głównego piwowara Pawła Fityki miałem okazję odwiedzić nowy browar Reden. Sąsiaduje przez ulicę z zajezdnią tramwajową więc by tu trafić trzeba wysiąść na przystanku Chorzów-Batory Zajezdnia i iść wzdłuż jej ogrodzenia podziwiając stacjonujące tu tramwaje....
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
Producent: Grupa Reden Chorzów. 12% ekstr., 4,8% alk.
Aromat - na początku łodygowe zielsko od polskich chmieli. Szybko się ulatnia i zostają leciutkie drożdże, zielsko i ciut słodu
Piana - zdecydowanie wysoka, szybko większe bąble i opadanie do trwałego kożuszka ...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Comment