Kolor: ciemnobrunatna, delikatnie zmętniona. [4] Piana: beżowa, przy nalewaniu średnio obfita, drobnopęcherzykowa, szybko się redukuje do cienkiej, trwałej warstwy. [4] Zapach: na pierwszym planie wędzonka w szynkowym stylu, wyczuwalne są również aromaty ciemnych słodów, czekolada, kakao. [3.5] Smak: piwo dość wytrawne, tak jak w aromacie na pierwszym planie wędzonka, wyczuwalna również wyraźna kwaśność (mam nadzieje, że to od słodów), brakuje \decydowanie nut palonych, goryczka średnia do niskiej o lekko palonym charakterze. [3] Wysycenie: średnie do wysokiego. [4] Opakowanie: ładna etykieta, komplet informacji na kontrze. [4] Uwagi: do stoutu jednak lepiej mi pasuje wędzonka torfowa, pijąc to piwo mam dziwne wrażenie, że jest delikatnie skwaśniałe. Warka do 31.08.015, partia 1.2015
Kolor: Brunatny nieprzejrzysty. [4] Piana: Beżowa, wysoka i drobna - na początku, ale dość szybko opada do pół centymetra, ładnie się osadza. [3.5] Zapach: Na początku jakiś nieprzyjemny zapach, kojarzący się z fermentacją, potem dochodzą na szczęście palony słód i kawa. [3] Smak: Gorzka czekolada, kawa i posmak popiołu. [4] Wysycenie: Niskie, w porządku. [4] Opakowanie: To wzornictwo do mnie słabo dociera, generalnie starannie wykonane, choć niezbyt starannie naklejone. [3.5] Uwagi: Przyzwoity wytrawny stout.
Kolor: Brunatno-czarny [4] Piana: Drobna, niska, jasnobrązowa. Szybko opada, pozostawiając firanki [3.5] Zapach: Dominuje aromat skwaśniałego słodu, tak mocny, że niemal nie pozwala na wyjście ukrytej pod spodem kawy. W miarę ogrzewania dochodzą palone akcenty oraz ... wymiociny i kiszonka [2] Smak: Kwaśne, rozwodnione, minimalnie posłodzone espresso przegryzane gorzką czekoladą. Goryczka niska [3] Wysycenie: Średnie a nawet średniowysokie [3.5] Opakowanie: Dużo informacji, włącznie z tymi na wyrost, że Faktoria to browar rzemieślniczy. Etykieta minimalistyczna mi się nie podoba [3.5] Uwagi: Słabe, zepsute piwo, które mimo to wypiłem do końca, z masochistyczną radością wspominając wyroby Zodiaka sprzed epoki kraftu
Kolor: Czarny. [5] Piana: Ładna, zbita, beżowa, drobna, dosyć trwała, nieprzesadnie wysoka. [4] Zapach: Lekka wędzonka, palone kable, zjarany kineskop. [4] Smak: Bardzo pełne, gęste, ciężkie, z wyraźną goryczką i wędzonką. Niestety w smaku jest jakieś dziwne coś, czego nie jestem w stanie opisać, ale jest nieprzyjemne. Kojarzy mi się nieco z płynem do mycia naczyń. Albo jakąś dziwną, kiszoną kapustą. Sam nie wiem. [3] Wysycenie: W normie. [5] Opakowanie: Zwiększcie proszę tę czcionkę na kontrze... [3.5] Uwagi: I wszystko byłoby fajnie, gdyby nie ten dziwny posmak...
Kolor: Czarny, nieprzejrzysty. [4.5] Piana: Wysoka, beżowa, trwała. [4.5] Zapach: Nieprzyjemny, kwaśny i metaliczny. [1] Smak: Palony, wędzenia nie czuć, mocno słodki posmak, jakieś dziwne, bliżej nieokreślone nuty, a na koniec długi kwaśny posmak. [1.5] Wysycenie: Średnie. [4] Opakowanie: Estetyczne, przejrzyste, ale bez szału. [4] Uwagi: Hmm, no chyba coś nie wyszło. Nie jest to tak oczywisty kwach jak Ciemny Dynks swego czasu (jakbym pił ocet), ale pachnie bardzo niepokojąco (choć słabo), a smak też jest bardzo dziwny, niby palony, ale dominuje dziwaczna słodycz i niesmaczna, przytłaczająca kwaśność. Odradzam.
Kolor: Ciemny brąz, prawie czarne, nieprzejrzyste.
Piana: Obfita, drobne pęcherzyki, ładnie się tworzy, oblepia szkło i redukuje się do warstwy na powierzchni.
Zapach: Kwaśnawy, palone słody, na drugim planie szynkowa wędzonka i suszone grzyby (!?).
Smak: Wytrawny, kawowy, retro-nosowo czuć wędzonkę. Raczej niska, krótka goryczka, posmak zostawiają raczej ciemne słody niż chmiel.
Wysycenie: Średnie w stronę wysokiego.
Opakowanie: Ascetyczna ale klimatyczna eta, dokładny skład.
Uwagi: Warka 31.08.15 Nie wydaje mi się, że wysoka kwasowość tego piwa to objaw zepsucia. Z drugiej strony też nie jestem pewien, czy było to zamierzone - jeśli tak to taka kombinacja nie do końca trafia w moje gusta.
Attached Files
Ostatnia zmiana dokonana przez Dzoshu; 2015-03-21, 00:41.
Kolor: Kolor ciemnej gorzkiej czekolady, takiej 95%kakao, klarowne [4.5] Piana: Ładna, beżowa, trwała, lekko znaczy szkło [4] Zapach: Miły zapach jak na sour ale, lekko szampański, odrobina czkolady i paloności na drugim planie [2.5] Smak: Na pierwszym planie kwaśność, lekko wyczuwalna goryczka i... kurde generalnie to ta kwaśność dominuje, da się spod niej wyłapać lekką kakaową goryczkę, szampańskość. [2] Wysycenie: Stosunkowo lekko nagazowane. [4] Opakowanie: Ok, szału nie ma, ale jest estetycznie. [3.5] Uwagi: Kwach, gdyby było to piwo jasne o bardzo niskiej goryczce to mogłoby być całkiem fajne. W aromacie i smaku typowe cechy dla różnych kwachów, nawet przyjemne... ale ni cholera nie ma to niczego wspólnego z FESem.
Jeśli nie oceniamy piwa w kategorii FES to dla mnie jest ono dziwne i przez cały czas picia wahałem się pomiędzy "dziwne, ale dobre", a "do zlewu marsz".
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kordzio1;
[b
Uwagi[/b]: Kwach,
Kwach i to wyraźny
Ocena 3=
Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2015-03-24, 19:45.
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Właśnie piłem tę warkę z 01.2015, kwach straszny, niewypał. Duży minus dla Faktorii jeśli nic z tym nie zrobią, tzn. nie będzie rekompensaty dla pechowych kupujących.
Stylowo to ocena powinna być dużo niższa, ale mimo iż efekt był niezaplanowany szkoda było mi dać jedynki, bo mimo smak i aromat w mojej butelce był przyjemny - bez kiszonek, wymiotów, kanalizy i innych smaczków.
Obiecuję, że obejrzę, jak Kopyr nagra film i wypije całe to piwo, skoro twierdzi, że my. jako konsumenci "MUSIMY" to pić i akceptować
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Witam szanownych forumowiczów
Jestem tu nowy i przepraszam jeśli zaśmiecam ale nie znalazłem działu szukam piwa. Czy w/w piwo Winchester z browaru Faktoria jest jeszcze do kupienia? Podejrzewam, że nie ale ich strona pokazuje, że tak tylko cos czuję że nie jest aktualizowana.
Comment