Zamkowy, Porter Cieszyński

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DariuszSawicki
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2012.08
    • 2869

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny w szkle. Pod żarówkę (nieunijną, tylko białoruską) widać przebłyski. [4.5]
    Piana: Beżowa, szybko opadła pozostawiając małą obrączkę. Nie chwyta się szkła. [3]
    Zapach: Mało wyrazisty. Czuć zmoczone żelazo, suszone ciemne śliwki i po solidnym zabełtaniu rozpuszczalnik. [2.5]
    Smak: Piwo nie jest za słodkie, nawet trochę wytrawne i kwaskowate. Czuć gorzką kawę z dodatkiem orzechów i śliwek. Paloność spora, do tego trochę figi i wychodzi z tego całkiem fajny porterek. Niestety wychodzi też, podobnie jak w zapachu, metaliczne coś. Alkoholu nie czuję w smaku ( w głowie owszem). [4]
    Wysycenie: Trochę za duże, ale dam radę. [3.5]
    Opakowanie: Podoba mi się ta seria. Prosto, estetycznie, czytelnie. [4.5]
    Uwagi: Cena w zwykłym sklepie alkoholowym w Ełku to 6.70 zł. Wolę zwykły Żywiecki Porter, tańszy i lepszy.
    Warka 22.08.2016.

Moja ocena: [3.4]

Comment

• dyczkin
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2011.05
      • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki Wyświetlenie odpowiedzi
      Uwagi: Cena w zwykłym sklepie alkoholowym w Ełku to 6.70 zł. Wolę zwykły Żywiecki Porter, tańszy i lepszy.
      Warka 22.08.2016.
      Dziś widziałem w cenie 7,99, nie kupiłem.
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• DariuszSawicki
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2012.08
        • 2869

Słusznie postąpiłeś.

Comment

• KDWG
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2014.03
          • 143

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemno brunatny. [5]
          Piana: Beżowo-kremowa, obfita przy nalewaniu, szybko kurczy się do cieniutkiej warstewki. [3.5]
          Zapach: Mocny, przyjemny aromat gorzkiej czekolady, kawy i karmelu. W tle trochę orzechów, lekka śliwka i rodzynki. [4.5]
          Smak: Całkiem wytrawne. Czekoladowo-kawowa podstawa, w tle orzechy i owoce wspomniane przy opisywaniu zapachu. Do tego palone posmaki. Alkohol wyczuwalny, ale nie w sposób nachalny. Powiedziałbym, że bardziej przez jego rozgrzewające działanie, niż w smaku. [4]
          Wysycenie: Ok. [5]
          Opakowanie: Proste, eleganckie, informacje w pełni czytelne i w miarę ok. Szkoda tylko, że cała seria ma jeden wzór kapselka. [4]
          Uwagi: Smaczne, choć 6,80 można by pewnie jakoś lepiej rozdysponować.

Moja ocena: [4.225]
          So let it be written | So let it be done | To kill the first born pharaoh son | I'm creeping death! | Come crawling faster | Obey your master | Your life burns faster | Obey your master | Master!

Comment

• Nietoperz23
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2015.09
            • 44

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarne, jak najbardziej ok [4.5]
            Piana: Bezowa, drobno pecherzykowa, troszke jak po azocie, bardzo trwala, schodzi do dwlikatnej obraczki [5]
            Zapach: Dominuje pralina sliwkowa, trosske gorzkiej czekolady, delikatne orzechy, w tle przyjemny alkohol w stylu brandy [4]
            Smak: Zdecydowanienjeszcze do wylezakowania, ale juz nosi znamiona ulozenia, w smaku zdecydowanie sliwka w alkoholu, kawa, delikatnie wyczowalna goryczka chmielowa z kawowo palon finiszem, pelne , aksamitne. Po wylezakowaniu bedzie rewelacja [4.5]
            Wysycenie: Nasycenie w porzadku, moglo by hyc troszke mniejsze [4]
            Opakowanie: Minimalistyczna etykieta, firmowy kapsel, poprawnie ale bez szalu. [4]
            Uwagi: Piwo zdwcydowanie do wylezakowania. Warka z terminem do lipca 2016 . Porter zywiecki zdecydowanie sie chowa. Mam jedna butelke na lezakowaniu, jestem batdzonciekaw tego piwa za 2-3 lata, bedzie calkiem cikawie

Moja ocena: [4.325]

Comment

• seblop
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2015.03
              • 35

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jak najbardziej czarny, z delikatnymi refleksami [4.5]
              Piana: Beżowa drobna, w miarę szybka redukcja do obrączki. [4]
              Zapach: Suszone owoce śliwka i rodzynki troszkę czekolady lekka kawa gdzieś na końcu. [4.5]
              Smak: Śliwka w czekoladzie lekkie rodzynki, posmak wytrawnego alkoholu, który jest ukryty. Takie czekoladki z śliwką moczoną w brandy. [4.5]
              Wysycenie: Troszkę przy duże ale ujdzie. [4]
              Opakowanie: Pełne info, wystarczające zgodne z nową linią opakowań. [4.5]
              Uwagi: Bardzo smaczny porter. Alkohol w miarę dobrze ukryty, piwo już ułożone i smaczne

Moja ocena: [4.425]

Comment

• gramak
                Porucznik Browarny Tester
                • 2012.08
                • 267

Kupiłem, żeby porównać z żywieckim. Cena 7 pln, sklep specjalistyczny. Warka 10.01.2017. Kolor fajny, ciemny, prawie czarny. Piana,- dramat, krótkie kokakolowe bąbelki i po 10 sekundach pianu ani śladu. Żadnego oblepiania szkła, obrączki itp - totalne nic. W zapachu wyczuwalny alkohol ( i to mocny) ,odrobina gorzkiej czekolady i suszonej śliwki ( a może tylko chciałem, żeby one tam były). W smaku jest trochę lepiej - kawa, wytrawna czekolada, ale też słabo ukryty alkohol. Wysycenie może trochę za duże jak na porter, ale obleci. Najlepsza strona tego piwa to opakowanie- klasyczne - fajny papier, tonacja kolorystyczna, zębata naklejka i kontra . Wystarczające info, ładny kapsel. No ale jeżeli opakowanie jest najlepsze w tym wszystkim , to ogólnie chyba coś nie tak. Piłem piwo pierwszy raz. Wydaje się że trafiłem na kiepską warkę. Moim zdaniem jest gorsze niż żywiecki ( który też przecież ma wahania formy). Myślę, ze pomogłoby leżakowanie, ale nie wiem czy za 7 złotych się zdecyduję.
                http://www.ohbeautifulbeer.com/

Comment

• Derbeth
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2013.04
                  • 337

Ocena z ARTomatu

Kolor: czarny, zupełnie nieprzejrzysty [4.5]
                  Piana: jasnobrązowa, dość obfita, nawet ładna, ale nie utrzymuje się długo, zostawia niewielkie ślady na szkle [4]
                  Zapach: średnio intensywny, kawa zbożowa, chyba trochę chmielu, śliwka, gorzka czekolada [4]
                  Smak: śliwka, trochę szorstka paloność, gorzka czekolada, kawa zbożowa; alkohol pod kontrolą, piwo jest ciężkie, ale nie "zamula" zbytnio, nie jest słodkie (mimo cukru w składzie), dla mnie nawet jest zbyt wytrawne [4]
                  Wysycenie: niskie, odpowiednie [4]
                  Opakowanie: oszczędne, nawet ładne, całkiem dużo informacji o piwie [4]
                  Uwagi: Butelka z datą 22.08.2016. Jak na porter bałtycki jest dobre. W stosunku do porządnych RIS-ów brakuje mi mocno gładkości.

Moja ocena: [4.025]

Comment

• leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

Bardzo dobry. Palony, czekoladowy, śliwkowy, nawet likierowy, z dobrze ukrytym alkoholem. Zaryzykuję, że równie smaczny jak Kormoran a ligę tańszy.

Kupiłem za 5,29 zł i w tej cenie mogę go zaakceptować choć dalej pamiętam, że podobnie smakował Żywiecki sprzed zmian, tyle, że złocisza tańszy.

Comment

• Brodzislaw
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2013.09
                      • 1020

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny pod światło - rubinowy [4.5]
                      Piana: beżowa ze średnich pęcherzy, opadła do zera [3]
                      Zapach: Kiepa! Alkoholowe nuty likierowe, śliwki w czekoladzie (minimalnie) i blade odbicie ciemnych i palonych słodów. [3]
                      Smak: Alkohol niemal wszystko zakrywa! kawowo-czekoladowe nuty oraz goryczkę w nucie palonej. [2.5]
                      Wysycenie: Średnie - optymalne [4]
                      Opakowanie: Poprawne ale niezbyt ciekawe. [3.5]
                      Uwagi: Zdecydowanie nieułożony mocno alkoholowy porter bałtycki, który z pewnością nie należy to liderów czarnego złota.

Moja ocena: [2.95]

Comment

• kosher
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.04
                        • 2313

B. dobry porter, ale trzeba dać mu czas podczas picia, jest spore odczucie alkoholowości dlatego piłem go małymi łyczkami przez półtorej godziny.
                        Zalicza się do tych wytrawnych, palonych z gorzką czekoladą, taka bardziej podrasowana, misiowata, gęściejsza wersja Żywieckiego.
                        Warto kupić. Warka 17/01/2018.

Comment

• Pivotal
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2013.05
                          • 671

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo, bardzo ciemny brąz, pod światło rubinowy. [4.5]
                          Piana: O jasnobrązowej barwie, Bardzo wysoka i bardzo trwała, drobnoziarnista, obkleja szklankę, utrzymuje się do końca. [5]
                          Zapach: Czarnej czekolady, karmelu, kawy, słodów palonych i śliwek w czekoladzie. [3]
                          Smak: Wytrawne z paloną goryczką i przyjemnym, rozgrzewającym przełyk alkoholem. Początkowo wyczuwalna niewielka metaliczność, która po chwili zanikła. Prócz tego wyczuwa się czarną czekoladę, kawę, słody palone, karmel, praliny i trochę orzechów. [4]
                          Wysycenie: Do końca, było jak należy. [5]
                          Opakowanie: Bezzwrotna butelka typu ŻEB, etykiety z podanym składem (w tym cukier - i po co?), kapsel firmowy. [4]
                          Uwagi: Warka do 9.11.2016 i tym dniu wypite. Trafiła mi się dobra warka, aż żal, że nie wziąłem więcej. **239**

Moja ocena: [3.825]

Comment

• dyczkin
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2011.05
                            • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pivotal Wyświetlenie odpowiedzi
                            Uwagi: Warka do 9.11.2016 i tym dniu wypite. Trafiła mi się dobra warka, aż żal, że nie wziąłem więcej. **239**
                            W sklepie zabrakło?
                            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Pivotal
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2013.05
                              • 671

@ dyczkin- Kupowałem na początku września, a wypiłem w listopadzie. Już wtedy było tylko 5-6 piw z tą warką i kilkanaście grudniowych (z dwóch warek).
                              Poza tym ten porter był z datą 9.11.2017.

Comment

• kosher
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2005.04
                                • 2313

Odleżakowana warka do 10.01.17- otworzyłem zimne po wyjęciu z lodówki, na początek super czyli przede wszystkim dużo gorzkiej czekolady, po ogrzaniu wychodzi pralinowa słodycz, jak dla mnie trochę za wysoka i szkoda, że zaczyna przytłaczać czekoladę.
                                Mimo wszystko porter wyraźnie zyskuje na leżakowaniu, bo alkohol, który mi przeszkadzał w świeżej warce, teraz jest już dobrze ułożony, nie wali nic a nic spirytem.

Comment

Przetwarzanie...
                                X