Piwo gotowe do oceny
Jan Olbracht Rzemieślniczy, Piotrek z Bagien - Piwo a la Grodziskie
Collapse
X
-
Jan Olbracht Rzemieślniczy, Piotrek z Bagien - Piwo a la Grodziskie
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: jasna żółć, mętne [5]
Piana: biała, drobna, dość obfita, opada jednak zauważalnie [3.5]
Zapach: słaby, wędzonka typowa dla grodziskich i słód [3.5]
Smak: leciutkie, jak dla mnie zbyt, momentami sprawia wrażenie rozwodnionego, smak to baardzo leciutka wędzonka pośród słodowych smaków, goryczka minimalna [3.5]
Wysycenie: trochę za dużo, mimo, ze wiem że ten styl powinien być porządnie nagazowany [3.5]
Opakowanie: fajna etykieta, firmowy kapsel, tylko nazwa? Nie rozumiem jej [4.5]
Uwagi: Te wędzonki zaczynają być już nudne, wypite szybko bo pić mi się chciało, a i tak wypite bez większego smaku. Do posiedzenia przy piwie odpada. Piwo z typu "jedno z wielu", niczym się nie wyróżnia ani niczym nie powala. ot kolejna tylko etykieta i nazwa
Moja ocena: [3.625]Last edited by becik; 2015-05-14, 20:32.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: jasno złoty, słomkowy, zamglony. [4.5]
Piana: średnio obfita, drobnopęcherzykowa, dość trwała. [3.5]
Zapach: dominują przyjemne aromaty wędzonki i słodu, w tle lekkie akcenty chmielowe, ziołowe, wyczuwalny jest też delikatny diacetyl. [4]
Smak: lekkie, orzeźwiające, delikatnie wędzone, wyczuwalna słodowość, goryczka wyraźnie zaznaczona, średnia, ziołowa, jak w aromacie delikatne nuty diacetylu. [4]
Wysycenie: średnie w kierunku wysokiego. [4.5]
Opakowanie: graficznie całkiem ładnie, brakuje trochę pełnego składu. [4]
Uwagi: warka do 29.09.2015.
Moja ocena: [4]Last edited by rafael52; 2015-05-16, 20:15.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziKolor: jasna żółć, mętne [5]Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziMętne i 5?
Jeśli tak to proszę o wybaczenie, niech administracja poprawi na 1
PS, a zresztą nie, niech nikt nie poprawia, to moja subiektywna ocena i nikomu nic do tego jak oceniam, jak mi się podoba to daję 5Last edited by becik; 2015-05-16, 22:57.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziGdzieś czytałem że nawet był klarowanyGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ja też mam zakodowane w głowie, że grodzisz powinien być klarowny. Jednak oceniając kolor w ARTomacie kieruję się całkowicie subiektywnym odczuciem "podoba się/nie podoba się", a nie zgodnością ze stylem. Także ja tam becika rozumiem.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, klarowny. [5]
Piana: Niezbyt wysoka i przeciętnie trwała, biała, drobna. [3]
Zapach: To piwo pachnie... Dziwnie. Nie jest to wędzonka, nie wiem, czy nie ma tu jakiejś nuty siarczanowej, ale pachnie jak... Spalony na węgiel chleb z kartoflami. Nie jest to aromat nieprzyjemny, ale zdecydowanie nie takiego oczekiwałem po grodziszu. [2]
Smak: Piwo ma wyraźny, chlebowy posmak, trochę przypominający ten, który zostaje w ustach po przełknięciu małobrowarowego, czeskiego pilsa. Wędzonka bardzo lekka, delikatna, prawie niewyczuwalna. Bardzo orzeźwiające. [4]
Wysycenie: Wysokie, pasuje. [5]
Opakowanie: Nie wiem, o co chodzi z Piotrkiem, ale sama etykieta mi się podoba. Skład pełny, poza tym informacji niewiele. [4]
Uwagi: Dziwne to piwo. Z jednej strony smakowało mi, z drugiej - nie przypomina mi w żaden sposób grodziszów, które piłem do tej pory.
Moja ocena: [3.3]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziGrodzisz powinien być klarowny?
Comment
-
-
"Zmętniony" to również nie jest "klarowny". Grodziskiego w zgodzie z oryginałem jeszcze nie zrobił nikt, nie wiem czemu, skoro wiadomo jak to powinno iść, bo jest znana instrukcja technologiczna.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziNa zdjęciu becika wcale nie jest mętny, a co najwyżej zmętniony, a tak poza tym dobór szkła dość niefortunny.
Szkło niefortunne dla kogo? Dla mnie na pewno nie, piję w czym chcę i jak mi jest wygodniej.
Jak pamiętam to oryginalne grodzisze z Grodziska zawsze były mętne (czy zamętnione). Nie kojarzę nawet ostatnich a'la grodziszy które byłyby klarowne.
Dla ciekawości przejrzałem opinie 3 różnych grodziszy z Pinty, prawie wszędzie był opis - "Mętne".
Pokażcie mi Panowie Anteks i Zgoda, opis na tym forum krystalicznie klarownego Grodzisza, który nie jest mętny/zamętniony.Last edited by becik; 2015-05-18, 07:44.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
Comment