Piwo gotowe do oceny
Spiż - Wrocław, AIPA
Collapse
X
-
Spiż - Wrocław, AIPA
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Piwo było przygotowane na festiwal we Wrocławiu, zebrało dobre recenzje i sporo osób pytało i wchodzę wczoraj do Spiża a tu wisi karteczka z napisem NOWOŚĆ Spiż AIPA
Cena 11 zł. Można też kupić w firmowym sklepiku Spiża butelkowane. Wreszcie jakiś pozytyw dotyczący Spiża. Samo piwo jak najbardziej na plus.
-
-
Pamiętam, że kiedyś byłem zachwycony jak czytałem o mini-browarze Spiż, bo był to polski prekursor w segmencie browarów restauracyjnych. Kiedy przyszła piwna rewolucja, mniejsze wrażenie zaczęły na mnie robić lokale oferujące tylko jasne, ciemne i pszeniczne. Jednak złożyło się tak, że podczas mojego pierwszego pobytu we Wrocławiu w potwornie upalną sobotę trafiłem do chłodnej piwnicy restauracji Arkadiusza Spiża w podziemiach Nowego Ratusza.
Zastanawiałem się najpierw nad wiśniowym, ale duże zdziwienie kelnera zapytanego czy piwo jest kwaśne uświadomiło mnie, że raczej dostałbym piwo z syropem a nie sour ale. Na szczęście w karcie mają AIPĘ. Kufel 0,5l jest droższy w porównaniu do innych piw o złotówkę, ale naprawdę warto. Porządnie nachmielone, świetna piana bardzo długo się utrzymuje, w smaku przede wszystkim wyczuwalne grejpfrutowe albedo, zbalansowane kontrą słodową
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bursztynowe [5]
Piana: lekka, drobna, zwarta, czapowata, trzyma się do końca [4.5]
Zapach: lekki, miły, owocowo-sosnowy [3.5]
Smak: pełne, treściwe, jednocześnie lekkie, goryczka mocna ale świetnie stonowana lekkim owocem, cytrusem, pozostawia miły posmak żywiczno-słodowe, bardzo dobry balans [5]
Wysycenie: bez zarzutu [5]
Opakowanie: firmowy kufel ale, żeby w Spiżu wafli nie było? [4]
Uwagi: Bardzo smaczna AIPA
Moja ocena: [4.375]Last edited by becik; 2019-02-24, 19:34.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Piwo smaczne, dobrze zbalansowane, co jak wiemy nie jest wcale normą w najnowszym krafcie. Smakowało mi nawet bardziej niż marcowe, które piłem tego samego dnia.
Na ile notuję z pamięci rok 2011, to skojarzyło mi się z pierwszym Atakiem."... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"
Comment
-
Comment