Piwo gotowe do oceny
Nepomucen, Grodziskie
Collapse
X
-
Nepomucen, Grodziskie
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Zgadzam się z przedmówcą: to wyjątkowo treściwy grodzisz, choć oczywiście nadal lekki. Zwykle piwa w tym stylu to, hmm, napój na upały. W interpretacji Nepomucena mamy ciekawe piwo sesyjne. Wędzonka w sam raz, wyczuwalna ale nie nachalna, do tego ciekawa goryczka.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Żółty, solidnie zmętniony. [4]
Piana: Biała, drobno i grubo pęcherzykowa, skąpa i nietrwała. Skromnie krążkuje. [2.5]
Zapach: Oscypkowo-ogniskowa wędzonka oraz nuty słodu pszenicznego. Bardzo przyjemny. [4.5]
Smak: Już od pierwszego łyku uwagę przykuwają dwie rzeczy. Zaskakująco wysoka pełnia oraz intensywna oscypkowo-ogniskowa wędzonka. Wysoka pełnia oraz gładkość są jak najbardziej przyjemne, jednak trzeba zaznaczyć, że piwo jest odgazowane. Mocno na tym traci, brak mu rześkości i charakterystycznej kwaśności. Goryczka niska, stylowa. Finisz odświeżający stylowy. [3.5]
Wysycenie: Grodziskie to polski szampan, a tutaj brak gazu. Wielka szkoda. [2.5]
Opakowanie: Proste, czytelne, z dużą ilością informacji. [4]
Uwagi: W porównaniu do wersji beczkowej butelkowy Grodzisz wypada gorszej. Przez brak nasycenia mamy bardzo słabą pianę i spłycony smak. Pochwalić należy pełnię, oraz świetną wędzonkę.
Moja ocena: [3.75]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bladożółte, mocno zmętnione. [4]
Piana: Naprawdę dopracowana. Biała, drobnopęcherzykowa, od sporej czapy do wyrazistego kożuszka pod koniec degustacji. Zdobi szkło. [4.5]
Zapach: Delikatny słód i wędzonka typu oscypek. [4]
Smak: Nigdy nie sądziłem, że dam Grodziszowi maxa, ale ten naprawdę zasługuje. Pełny smak, a jednocześnie bardzo orzeźwiające. Wędzonka obecna cały czas, ale nie absorbująca. Lekko musujące, goryczkowe. Idealne na upały piwo sesyjne. [5]
Wysycenie: Niewysokie. Może nie do końca zgodne ze stylem, ale mnie bardzo pasuje. [4.5]
Opakowanie: Bardzo czytelna etykieta. Ciekawy dobór barw i koncepcja serii. Info o składzie zawarte. [5]
Uwagi: Grodzisz z Nepomucena bije na głowę wszystkie grodziskie, które do tej pory piłem. Number One na lato.
Moja ocena: [4.525]
Comment
-
Comment