Piwo gotowe do oceny
Witnica, [Birbant] Citra IPA Dark
Collapse
X
-
Witnica, [Birbant] Citra IPA Dark
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brunatny, klarowny. [4.5]
Piana: Ecru, obfita, zbudowana z dużych pęcherzy więc szybko się dziurawi. Ładnie oblepia szkło. [4]
Zapach: Citra rządzi. Jest rześko, intensywnie, słodko, grejpfrutowo i żywicznie. Niestety po ogrzaniu wylazł lekki DMS. [3.5]
Smak: Wysoka, nie za długa, grejpfrutowa goryczka, połączona z nutami żywicznymi i prażonego słonecznika. Pełnia adekwatna do ekstraktu, piwo jest bardzo pijalne. Finisz długi, lekko palony, czekoladowo-grejpfrutowy. [4]
Wysycenie: Odpowiednie. [4.5]
Opakowanie: Ładny motyw graficzny i dużo potrzebnych informacji. [4.5]
Uwagi: Rześkie, dobrze pijalne, cytrusowo-żywiczne, z odpowiednią goryczką.
Moja ocena: [3.9]
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemnobrunatny, zmętniony. [4]
Piana: obfita, drobnopęcherzykowa, dziurawi się, ale jest trwała, pozostawia dużo śladów na szkle. [4]
Zapach: średnio intensywny, nawet w kierunku słabego, wyczuwalne nuty Citry, lekkie żywice, obecne są również nuty od ciemnych słodów, czekolada, delikatna paloność. [3]
Smak: tutaj nuty ciemnych słodów zdecydowanie wyraźniejsze, wyczuwalna paloność, nawet współgra to jakoś z nutami żywicznymi od chmielu, goryczka średnia, trochę zalegająca. [3.5]
Wysycenie: średnie, delikatnie w kierunku wysokiego, pasuje. [4.5]
Opakowanie: etykieta nawiązuje do podstawowej wersji, kontra trochę słabo czytelna. [3.5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.45]Last edited by rafael52; 2015-06-03, 09:48.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemno brązowy z rubinowymi przebłyskami, dość klarowne. [4]
Piana: Kremowa, obfita, drobno zbudowana, dość trwała, zdobi szkło. [4.5]
Zapach: Dość intensywny, zdecydowanie chmielowy - cytrusy i żywica. Nieco prażonego słonecznika i czekolady. [4]
Smak: Zdecydowanie chmielowe identycznie jak w aromacie z nieco większą dominacją nut żywczcznych. Raczej dość "jasne", aczkolwiek pojawia się nieco karmelu i gorzkiego kakao. Goryczka dość wysoka, grejpfrutowa. [4]
Wysycenie: Nieco powyżej średniego, jest ok. [4.5]
Opakowanie: Nawiązujące co pozostałych z serii, na wykrojniku Witnicy. [4.5]
Uwagi: Warka z datą do 14.12.2015. Smaczne i solidnie nachmielone.
Moja ocena: [4.1]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, nieprzejrzysty. [4.5]
Piana: Wysoka, trwała, beżowa, pięknie oblepia szkło i zostawia duży kożuch. Super. [5]
Zapach: Palony, kawowo-czekoladowy, żywica. [4.5]
Smak: Gorzka czekolada, kawa, palone, cytrusowo-palona goryczka, średnia. Kwaskowe. [4]
Wysycenie: Średnie. [4]
Opakowanie: Ładne, wolałem tą starą linię etykiet. Szkoda, że kapsel wciąż golas. [4.5]
Uwagi: Smaczny ten stout American, ale jednak stout. Mocno czekoladowo-palone, goryczka też palona. Nuty cytrusowe dość silne, ale nie są na pierwszym planie. Dobre, ale raczej nie jest to Black (Dark?) IPA.
Moja ocena: [4.325]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny brąz z rubinowym refleksem. [4]
Piana: Obfita, dziurawi się, oblepia szkło. [3.5]
Zapach: Mało intensywny. Grejpfrut, żywica, czekolada na granicy wyczuwalności. Gdzieś w tle majaczy siarka - stary pot, szatnia. [3]
Smak: Przyjemnie chmielowe w cytrusowy sposób - ładnie komponuje się z czekoladą ciemnych słodów. Goryczka średnio wysoka i czekoladowy posmak. [4]
Wysycenie: Średnie, OK. [4]
Opakowanie: Całkiem fajna eta, dokładny skład. [4]
Uwagi: Warka 14.12.15 Nic szczególnego. Smakuje lepiej niż pachnie.
Moja ocena: [3.6]Last edited by Dzoshu; 2015-06-17, 22:47.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny brąz, piwo jest mętne. [4]
Piana: Potężna, beżowa, trwała, nie chce opadać. Oblepia szkło niczym maślanka. [5]
Zapach: Delikatny, głównie żywica i czekolada. Ubogo. [2.5]
Smak: Goryczka wyraźna, cytrusowa, lekko pestkowa. Trochę gorzkiej czekolady. Słód też jest, palony, karmelu nie ma, smakuje jak jasna IPA z dodatkiem stoutu. [4]
Wysycenie: Średnie, odpowiednie zdecydowanie. [5]
Opakowanie: Kolor żółty i czerwony nijak nie współgra. Podali IBU, 62.
Dobrej jakości papier. [3]
Uwagi: Piwo dobre, goryczkowe, nie urywa czterech liter, trochę jednak za mało ciemnych niuansów. Warka 14.12.2015.
Moja ocena: [3.575]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cejot Wyświetlenie odpowiedziKolejne świetne piwo z Birbanta. Jedynie mi brakło trochę paloności, przez co piwo trochę jednowymiarowe pod tym względem. Ale bogactwo chmielowe niweluje te braki. Poza tym piwo bardzo pijalne, orzeźwiające i smaczne.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemno-brunatna, zmętniona, lekko opalizująca. [4]
Piana: Beżowa, obfita, zwarta, z drobnych pęcherzy. przy opadaniu zostawiła ślad i tworzyły sie miejscami średnie pęcherze. [5]
Zapach: Słody palone, prażoność, leciutki kwasek plus cytrusowa/cytrynowa goryczka chmielowa. [4]
Smak: Słody ciemne mocno zaakcentowane (kawa, kwasek) i nakłada się nań goryczka średnia w nucie skórki cytrynowej. [4]
Wysycenie: Średnia w kierunku niskiej. [4]
Opakowanie: Esy - floresy - ale ujdzie :-) [4]
Uwagi: Lepsze z piw w stylu CDA dostępnych od czasu do czasu na terenach okupowanych przez reżim III RP.
Moja ocena: [4.1]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo ciemny brąz prawie czarne, klarowne, rubinowe refleksy pod światło. [5]
Piana: Ciemnobeżowa, obfita, drobnopęcherzykowa, gęsta, trwała, ładny lacing. [5]
Zapach: Prażony słonecznik, żywica, troszkę owoców tropikalnych, brakuje mu intensywności. [3.5]
Smak: Wyraźne ciemne słody,gorzka czekolada, paloność, delikatna skórka ciemnego pieczywa, cytrusy, kwaskowate, półwytrawne, pełne, dość długa i wysoka żywiczno-grejpfrutowa goryczka. W posmaku zostaje paloność i ciemna czekolada. [4.5]
Wysycenie: Średnio-niskie, w porządku. [4]
Opakowanie: Ładna szata graficzna, pełny skład, tekst na kontretykiecie jest trochę zbyt gęsto upchany. [4]
Uwagi: Dobre piwo, wyraźna czekoladowość, paloność i goryczka, czyli tak jak powinno być. Niestety aromat jest za słaby, acz całkiem przyjemny.
Warka 14.12.2015.
Moja ocena: [4.175]Last edited by rafalek21; 2015-10-21, 20:27.
Comment
-
Comment