Piwo gotowe do oceny
EB, Specjal Niefiltrowany z Rokitnikiem
Collapse
X
-
EB, Specjal Niefiltrowany z Rokitnikiem
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak -
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, nieźle zamglone. [4]
Piana: Biała, zaskakująco trwała, wysoka, bąble z początku są drobne, po pół minucie szybko pękają, ale są. Osad na szkle niczego sobie. Fiu, fiu jak na koncernowy lager. [4.5]
Zapach: Jakieś ciało obce, może to ten rokitnik ? Słodka oliwa, trochę landrynek, które nie rażą. Aromat przyjemny, prażony z lekka i mało chmielowy. [3.5]
Smak: Smak inny niż zapach, słodyczy nie ma w ogóle, goryczka za to wyczuwalna, pokaźna, zdecydowanie ziołowa. Jest trochę kwasku, piwo szczypie przyjemnie w gardle, fajnie orzeźwia. [4]
Wysycenie: Wysokie. [4]
Opakowanie: Ładna etykieta, kapsel dedykowany. Podali nawet pełny skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, jęczmień, chmiel, rokitnik. [4.5]
Uwagi: Jestem kompletnie zaskoczony, smakowało mi !
Warka do 21.12.2015.
Moja ocena: [3.9]Last edited by DariuszSawicki; 2015-07-17, 19:26.Comment
-
Kolor: Jasnozłoty, widoczne zmętnienie [4]
Piana: Bardzo obfita, biała, drobnopęcherzykowa, dosyć trwała, bardzo ładny lejsing [4]
Zapach: Trudno określić, ale bardzo przyjemny, jest słód, lekka słodycz, jakaś ziołowość, rzeczony rokitnik ?[4]
Smak: Dosyć pełny, ciekawy, goryczka średnia, niezalegająca, dobrze pijalne [4.5]
Wysycenie: Średnie do średnioniskiego - pasujące. [4]
Opakowanie: OK, ładna eta, pełny skład, firmowy kapsel [5]
Uwagi: Zakupione za 2,59+ kaucja, zdecydowanie warte spróbowania.Comment
-
Piwo jest całkiem sympatyczne - rokitnik dał aromaty nieco miodowe, więc porównałbym je do np. Ciechana Miodowego. Podany jest pełny skład - wiadomo więc, że nie jest to kolejne wynalazek z grysikiem kukurydzianym, różnymi enzymami i syropem glukozowo-fruktozowym. Mamy tam słody: jęczmienny i pszeniczny, jęczmień niesłodowany, chmiel i rokitnik. Dobre posunięcie z ramienia GŻ!Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Żółty, zmętniony. [4.5]
Piana: Ładna, biała, zbita, drobna i wysoka; wprawdzie nieprzesadnie trwała, ale w ogóle nie "korpostylowa". Przypomina tę na czeskich, małobrowrowych pilsach. [4.5]
Zapach: Srogi zawód; jest słabiutki. Trochę landrynkowy, jakiś cukierkowy (rokitnik?) tyle. [2.5]
Smak: Ej, nie jest źle. Może jestem nieuczciwy i na korpopiwa patrzę łagodniejszym okiem, niż na wytwory rzemieślników - i dodaję punkty np. za to, że piwo nie jest przeraźliwie puste - ale tutaj mamy do czynienia z piwem treściwym, co - jak wiemy - jest rzadkie w koncerniakach. Jest smak słodowy, jakiś dla mnie mało przyjemny posmak chyba pochodzący od rokitnika, goryczka homeopatyczna, ale nie miałbym problemu wypić takich piw 2 czy 3 z rzędu. Pewnie i tak nigdy nie wrócę do tego piwa, bo jest za wiele lepszych piw na rynku, ale jakbym był akurat w sklepie, gdzie nie ma rzemieślników, a jest to - brałbym bez wahania. [3.5]
Wysycenie: Dosyć wysokie, ale jeszcze w granicach przyzwoitości. [5]
Opakowanie: Jest skład, użyto też słodu pszenicznego, no proszę. Sama etykieta do mnie nie trafia. [3.5]
Uwagi: Nie wiem, gdzie to można kupić, koleżanka przywiozła mi z Gdańska, ale muszę przyznać, że nie jest to złe piwo.
Moja ocena: [3.375]Comment
-
Piwo jest całkiem sympatyczne - rokitnik dał aromaty nieco miodowe, więc porównałbym je do np. Ciechana Miodowego. Podany jest pełny skład - wiadomo więc, że nie jest to kolejne wynalazek z grysikiem kukurydzianym, różnymi enzymami i syropem glukozowo-fruktozowym. Mamy tam słody: jęczmienny i pszeniczny, jęczmień niesłodowany, chmiel i rokitnik. Dobre posunięcie z ramienia GŻ!Comment
-
Akurat ten Specjal nie jest taki tani, a w tych tańszych piwach z GŻ na pewno jest jeszcze syrop glukozowo-fruktuzowy i kto wie, czy nie kukurydza w jakiejś postaci.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Mętny, żółto pomarańczowy. [4]
Piana: Na początek większa, na dłużej cienka warstewka. Sporo firanek na szkle. [3]
Zapach: Jakby cytrusowy, trochę pomarańczowy. Jakieś inne owoce też się plączą. Jest dość ciekawie. [3.5]
Smak: Mało słodkie, cytrusowe pomarańczowo-mandarynkowe. Na finiszu było trochę słono /trochę się zdziwiłem/. Mała goryczka. [3.5]
Wysycenie: Średnie. [3.5]
Opakowanie: Dość dopracowane, dość estetyczne jak to u bogatych. [4]
Uwagi: Spodziewałem się kolejnego seryjnego mordercy smaku a tu udało się wybić na pewną oryginalność. "Jakimś" nie amerykańskim składnikiem /rokitnik? / spowodowano cytrusowość i całokształt wypadł nieźle jak na browar masówkę.
Gdyby utrzymało się w ofercie to z mizerii koncernowej /z braku niekoncernowych/ to wolał bym coś takiego. Pewnie kolejne warki powoli stracą z dzisiejszego poziomu. Zobaczymy co to będzie dalej z tym piwem. Na dziś weszło spokojnie.
Moja ocena: [3.5]Last edited by Javox; 2015-10-01, 19:32.Comment
Comment