Piwo gotowe do oceny
Jan Olbracht Rzemieślniczy, [Kraftwerk] Dziwok
Collapse
X
-
Jan Olbracht Rzemieślniczy, [Kraftwerk] Dziwok
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy, mętny. [4]
Piana: Średnia, opada do małego kożuszka. [4.5]
Zapach: Susz kwiatowy, cytrusy. [4]
Smak: Słodowy, susz, lekkie cytrusy, goryczka średnia/wysoka, ziołowo-pestkowa, lekka skarpeta. [3.5]
Wysycenie: Średnie/niskie. [4]
Opakowanie: Ok, ale z ciemnym tłem wyglądają lepiej. Minus za brak podania IBU i kapsel golas. [3.5]
Uwagi: Pijalność niezbyt wysoka, głównie przez stosunkowo silną goryczkę i niskie wysycenie. Nic szczególnego, do wypicia i zapomnienia.
Moja ocena: [3.825]
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy, piwo jest bardzo zmętnione. [4]
Piana: Średniej wysokości, ale bardzo trwała, zbita. Zbyt słaby osad na szkle. [4]
Zapach: Kwiatowy, słodki owocami tropikalnymi oraz trochę karmelowy. Z cytrusów pomelo i mandarynka, ale zupełnie śladowe. [3.5]
Smak: Goryczka średnia w kierunku do wysokiej jak na Summer Ale. Więcej cytrusów niż w aromacie, również w postaci cytrusowych pestek. Podbudowa słodowa jest solidna, co tu akurat nie jest aż takim atutem. Od Summer Ale oczekuję orzeźwienia i lekkiego piwka, a tu mam zbyt dużo treści. Niemniej piwo jest bardzo smaczne. [4]
Wysycenie: Za niskie. [3]
Opakowanie: Bardzo ładny rysunek na etykiecie. Rzeczywiście jakiś Dziwok używa sobie lata i słońca przy piwku. Podano pełny skład w tym chmiele, głównie z NZ ( Simcoe, Motueka, Rakau, Weimea). Ciekawy jest też kształt etykiety. [4.5]
Uwagi: Dobre piwo, ale za bardzo słodowe. Warka 27.12.2015.
Moja ocena: [3.8]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemnozłoty, zamglony. [4.5]
Piana: obfita, drobnopęcherzykowa, zwarta, pojawiają się większe pęcherzyki, ale dość wolno opada. [4]
Zapach: sporo aromatów chmielowych, głównie owoców tropikalnych, trochę żywic, jest również sporo aromatów karmelowych, daje się też wyczuć jakaś nieprzyjemna nuta siarkowa. [3.5]
Smak: średnia pełnia słodowa, lekka słodycz, wyraźny karmel, jest również trochę nut chmielowych, owocowych, goryczka średnia, w kierunku niskiej, przydało by się jej trochę więcej dla skontrowania słodowości. [3.5]
Wysycenie: średnie, dobre. [4.5]
Opakowanie: grafika całkiem ładna, w stylu browaru, jest prawie pełen skład. [4]
Uwagi: warka do 27.12.2015.
Moja ocena: [3.675]Last edited by rafael52; 2015-09-03, 22:47.
Comment
-
-
Summer ale na bazie słodów pszenicznego i żytniego z nowozelandzkimi chmielami: Motueka (mający dawać aromat cytrusów w tym limonki) Rakau (marakuja i brzoskwinia) i Waimea (m.in. kiwi, mango) i amerykański Simcoe (żywica, cytrusy).
Kolor zmętniony, pawie bursztynowy, piana jasna obfita, szybko opadła niemal do zera.
W aromacie dominowały chmiele, w nucie cytrusów, trochę słodkich brzoskwiń, mango), jest też lekka żywica. W smaku brakuje solidnej bazy słodowej. Piwo wydawało się nawet lekko pustawe (finisz degustacji). Za to była dość duża dawka goryczy chmielowej w nucie szlachetniejszej – grejpfruta, żywicy oraz słodszych cytrusów i owoców tropikalnych.
Niby jest bogactwo aromatów chmielowych ale ogólnie piło mi się to piwo słabo. Brakuje mu ciała.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Zmętniony między złotem a bursztynem [3.5]
Piana: Biała, szybko opadła do małej warstwy (minimalnej) na powierzchni. [3]
Zapach: Delikatny, głównie chmiele cytrusowe, trochę tropików i żywicy. Daje trochę naftą. [3.5]
Smak: Dominuje goryczka grejpfrutowo-tropikalna (owocowa) z nutą żywicy. Kiepsko wyczuwalne słody, lekko wodniste piwo. [3]
Wysycenie: Średnie do wysokiego [4]
Opakowanie: Wariactwo z potworkiem mało wyszukane. [3]
Uwagi: Drogie piwo, które zawiodło mnie jak zresztą ten cały kraftwerk.
Moja ocena: [3.25]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Mętny, czerwonawy pomarańczowy. [4]
Piana: Nie chce się tworzyć. Na dłużej cienka warstewka. na szkle trochę pozostałości piany. [3.5]
Zapach: Lekkie cytrusy i żywice. [4]
Smak: Słodkawe, lekka goryczka. Cytrusowość /gorzkawa/ z żywicznością /słodkawa/. [4]
Wysycenie: Średnie, ok. [4]
Opakowanie: Radosne ale dziwne. Niby ok ale ten Dziwok jakiś też dziwny . [3.5]
Uwagi: To klasyczny summer ale z "amerykańcami", dość poprawny ale specjalnie się nie wybija. Lekkie i orzeźwiające piwo.
Moja ocena: [3.925]Last edited by Javox; 2015-09-23, 18:27.
Comment
-
Comment