Piwo gotowe do oceny
Artezan (Błonie), Czarne IPA
Collapse
X
-
Artezan (Błonie), Czarne IPA
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Artezan, Czarne IPA (Equinox)
Piwo górnej fermentacji, nieutrwalone w stylu Cascadian Dark Ale. Skład: słody jęczmienny, pszeniczny i tylko jeden chmiel Equinox. Ekstrakt 12,5%, alkohol 5% IBU - 40.
Intensywna goryczka chmielowa - cyrusowo-żywiczno-owocowa w połączeniu z prażonym słonecznikiem. bardzo ciekawe piwo.
-
-
Temat już istnieje : http://browar.biz/forum/showthread.php?t=114255
Zgłoś post do przeniesienia.Ochotnicza Straż Piwna
BAZA = 7446
Comment
-
-
Dzięki. Szukałem...ale nie znalazłem. Mam zresztą wątpliwości bo na kontrze mojej butelki stoi napisane browar Prywatny S.C ul Polna Komorów a tam stoją jakieś "Błonie".Last edited by Brodzislaw; 2015-09-14, 21:57.
Comment
-
-
Kolor czarny z rubinowymi refleksami pod światło, zmętnione. Piana beżowa obfita z początku, opadła do małej warstwy, pozostawiając ładny dla oka ślad na szkle.
Aromat niesamowity. Początkowo wyszły chmiele cytrusowe, potem żywiczne, dalej aromaty owocowe, na które nałożyły się ciemne słody z prażoną kukurydzą w finiszu.
W smaku zaś odwrotnie. Uderza wpierw posmak palonych słodów, ale niezbyt znów intensywny, wchodzi na to intensywna goryczka w nucie żywicy i grejpfruta. Aż się nie chce wierzyć, że zapodano raptem 40 IBU. Piłem wcześniej piwa z 70-75 IBU, gdzie goryczka była mniej wyrazista.
Całość jest wytrawna, ale umiarkowanie. Średnie wysycenie poprawia pijalność. Wyborne wręcz piwo.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, nieprzejrzyste. [4.5]
Piana: Obfita, oblepia szkło, długo się utrzymuje. [4.5]
Zapach: Amerykański chmiel - żywica, landrynki; ciemny słód, czekolada. Może leciutka nutka siarkowa. [4]
Smak: Słodkawe na wstępie - żywica, landrynka. Fajny efekt czekoladowej 'mączki' na podniebieniu. Goryczka wysoka, palona. [4.5]
Wysycenie: Średnie, OK. [4.5]
Opakowanie: Fajny papier, słaba etykieta, niedokładne info. [3]
Uwagi: Warka 24.10.2015 Przyjemne, dopracowane, ułożone. Gdyby nie ta wada w zapachu ...
Moja ocena: [4.25]Last edited by Dzoshu; 2015-09-15, 23:08.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jak Czarne IPA to czarne. [5]
Piana: Bardzo obfita, bardzo trwała; jasnobeżowa, średnie bąble. [4.5]
Zapach: Kwas izowalerianowy i prażone ziarno. Z czasem robi się znośniejsze, ale zdecydowanie coś poszło nie tak. [3]
Smak: Po lekturze tej butelki utwierdziłem się w przekonaniu, że Equinox to nie jest chmiel kompatybilny z moim podniebieniem. Tępa gorycz zalegająca na podniebieniu. Oprócz tego prażony słonecznik, dużo palonych nut, i niesamowita pijalność. [4]
Wysycenie: Właściwie nie zauważyłem, czyli bliskie idealnemu. [5]
Opakowanie: Posiada swój manufakturowy urok. Ale od Mustanga odróżni go tylko ten, kto wie, że odróżnić można. [4]
Uwagi: Warka do 24.10.2015.
Moja ocena: [3.8]
Comment
-
-
Na szczęście nie jestem sędzią czy innym sensorykiem i siarki nie wyczułem. Czułem za to mocny aromat żywicy i cytrusów (ale bez drażniących mnie perfum), widziałem elegancką pianę i kolor taki jak i powinien być w BlackIPA. Goryczka dla mnie w sam raz, bardzo wyraźna, ale nie zalegająca, nie powodująca skrzywienia na twarzy.
Skończyło się tak,że miałem w PiwPaw wzaiąć na wynos a wypiłem 3 na miejscu. Tak bywa
Świetne piwo.
Comment
-
Comment