Piwo gotowe do oceny
Brok, Brok IPA
Collapse
X
-
Brok, Brok IPA
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak -
Nabyłem dziś w bielańskim Leclercu. Cała czwórka (IPA, Brown Ale, Extra Stout i Gluten Free) stała w kartonach w bardzo gustownych - trzeba przyznać - butelkach 0,33. To na bank jest to samo piwo co sprzedawane niedawno w Biedrach, smak i parametry identyczne. Seria w Leclercu kosztowała po 2,29 zł za butelczynę.
W sumie ciekawe czy te Biedrnkowe wypusty nie były też robione przez Broka...Last edited by chechaouen; 2015-10-02, 21:17. -
No to drogo, w biedraku to była cena za pół litra.Comment
-
Na początku w Biedrach sprzedawali to po 2,99. Dopiero potem cena zaczęła zjeżdżać. Co do brokowej wersji, to cenę pewnie zawyża nieco ładne opakowanie, te biedrowe były tandetne i na odp... Target też pewnie inny, tu chyba celują w nieco innego klienta. Teraz porównałem składy i identyczne, te same chmiele wymienione w tej samej kolejnościComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: złocisto-bursztynowe, mętne [4.5]
Piana: beżowa, gęsta, drobna, zwarta, utrzymuje się długo aż do samego końca, oblepia szkło [4]
Zapach: miły ale słabiutki, owocowo-chmielowy [3.5]
Smak: pełne, treściwe, fajna, mocna chmielowa goryczka, nie zalegająca, na drugim planie, cytrusowo-owocowe smaki, zakończenie porządną zbożową bazą [4.5]
Wysycenie: bez zarzutu [5]
Opakowanie: zgrabna buteleczka 0,33, kapsel czarny [4]
Uwagi: No i co, IPA za dwa złote z groszami, wypita z przyjemnością i ze smakiem, porządna, klasyczna, dobra, zostawia w tle niejedną IPĘ z rzemieślniczych browarów. Jako konsument będę wybierać tą bo tania i naprawdę smaczna. Można tanio zrobić dobre piwo? Można. W cenie jednego rzemieślnika 0,5l będę mieć 3x0,33l i to jeszcze bez ryzyka, że skończy w zlewie
Moja ocena: [4.1]Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Last edited by Mario_Lopez; 2015-11-08, 17:30.Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...
EBE EBEComment
-
Browar: Brok z Koszalina (Van Pur Sp. z o.o.)
Nazwa: Brok IPA
Ekstrakt: 13,7%
Alkohol: 6% obj.
Gatunek: Jasny lager (sic!)
Kolor: Bursztynowy, klarowny
Zapach: Przyjemny, chmielowy
Piana: Średnio-gruba, pękająca i szybko znikająca, ładnie oklejając szkło.
Smak: Podstawa słodowa średnio-pełna. Goryczka mocna, przyjemnie chmielowa, krótka. W tle owoce tropikalne i trawa cytrynowa. Wysycenie trochę za wysokie.
Ogólne wrażenie: Niestety koncern Van Pur ma nas za idiotów i robi nas w bambuko. Na butelce nie ma ani słowa, że to piwo górnej fermentacji. Wszystko wskazuje na to, że Brok uwarzył bądź co bądź fajnie nachmielonego lagera i nazwał go IPA. Bardzo nie lubię takich bezczelnych zagrywek. Gdyby to piwo było jawnym lagerem, uznałbym je za całkiem przyzwoite i fajnie nachmielone, a tak niestety nieetyczny niesmak pozostał do ostatniej kropli.
OCENA: ??/10Comment
-
Comment
-
To jest dokładnie to samo piwo co Cechowe IPA z Biedronki, podobnie zreszta jak cała ta seria (Stout i Brown Ale).
IPA z biedronki bodajże miała napisane na etykiecie, że to dolna fermentacja. W każdym razie koncern przyznał się wtedy, że to nie India Pale Ale, ale a piwo o nazwie IPA wzorowane na tym stylu.Comment
-
Niczego takiego na etykiecie nie było. Pierwsze słyszę też, żeby koncern się przyznał że to nie IPA. Na etykiecie był napis, że piwo inspirowane stylem IPA, co można interpretować różnieComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy klarowny [5]
Piana: Średnio-niska, brudnobiała, drobnopęcherzykowa, niezbyt trwała [2.5]
Zapach: Karmel, lekko chmielowy(w stylu English IPA), słodowy, mało intensywny aromat. [3]
Smak: Karmel, słodowe, delikatna cytrusowość, umiarkowana goryczka, lekko zalegająca, ziołowy finisz, alkohol delikatnie wyczuwalny, ale raczej nie przeszkadza. [3]
Wysycenie: Średnio-wysokie, trochę za wysokie [3.5]
Opakowanie: Etykieta nie specjalnie przypadła mi do gustu, prawie pełny skład, minus za to, że nie wiadomo jaki to styl piwa. [3]
Uwagi: Nie wnikam czy to lager czy ale, oceniam jako IPA. I jako IPA jest co najwyżej przeciętne. Kupione za 2.99 zł w Kauflandzie, patrząc przez pryzmat ceny jest całkiem dobre, choć osobiście wolę dać 4,50 za dobrego pilsa. Cechowego z Biedronki nie próbowałem, więc nie mam porównania. O ile będzie łatwo dostępne, to obok Żywca APA będzie to całkiem rozsądne piwo na piwnej pustyni.
Moja ocena: [3.075]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowe, klarowne. [4.5]
Piana: Średnia na początek, opadła szybko. [3]
Zapach: Raczej słodowy niż chmielowy. A jeśli chmielowy to Marynka, a nie te wszystkie wymienione chmiele zza oceanu. Ten aromat nie odrzuca, ale jest mało intensywny, mało wyrazisty. IPA? To jakiś żart chyba. [2.5]
Smak: Taki sobie przeciętny lager. Może rzeczywiście nieco bardziej nachmielony, ale lager. Piwo do wypicia, nie jest jakoś męczące, ale niczego specjalnego nie oferuje. IPA wyłącznie z nazwy. [3]
Wysycenie: Średnie, w kierunku wysokiego. Lagerowe Do tego piwa w sumie pasuje. [4]
Opakowanie: Kolorystyka (zielona) i sam wzór nawet OK.Ale nie da się nie odjąć za te pretensjonalne angielskie napisy. No i przede wszystkim za sugerowanie, że to IPA. [3]
Uwagi: Butelka 330 ml, do 13/09/2016.
Piwo spokojnie do wypicia, ale jest tyle lepszych, że niespecjalnie warto. Jak dla mnie na pewno najlepsze z tej Brokowej serii. Tyle, że tamte pozostałe były po prostu beznadziejne. To jest przeciętne.
Moja ocena: [2.95]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bursztynowy, klarowny. [4.5]
Piana: wysoka, gęsta, o pęcherzykach różnej wielkości, średnio trwała, zostawia delikatne ślady na szkle. [4]
Zapach: słaby, owocowo-słodowy, szybko zanika. [2.5]
Smak: słodowy, dość słodki, i lekko owocowy. Leciutka, grejpfrutowa goryczka. [3]
Wysycenie: średnie. [4.5]
Opakowanie: ładny kapsel, przeciętna etykieta, na plus podany pełny skład, na minus brak miejsca produkcji. [3.5]
Uwagi: Piwo jest przeciętne, do jednorazowego wypicia.
Moja ocena: [3.1]Comment
Comment