Piwo gotowe do oceny
Słodowy Dwór, Zakola Narwi
Collapse
X
-
Słodowy Dwór, Zakola Narwi
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Początkowo przyjemne wrażenia wizualne (piana średniopęcherzykowa, obfita, utrzymująca się długo, kolor ciemniejszy niż w klasycznym pilsie, widoczny brak filtracji) i mniej przyjemnie, nijakie wrażenia zapachowe, słód z domieszką lekkich warzywek (?).
Podbudowa słodowa bardzo solidna, tak że przy pierwszych łykach nieco zagłusza goryczkę, która w miarę picia, tez coraz bardziej solidna, dochodzi do głosu i pozostawia przyjemne wrażenie.
W sumie dość solidne piwo, zmierzające w kierunku nieźle nachmielonego lagera.
Etykieta, jak w innych piwach Słodowego Dworu, w mojej skromnej opinii, zostawiająca trochę do życzenia. Mam na myśli nieprzejrzystość informacji dotyczących gatunku, ekstraktu, alkoholu i IBU. Dla osób noszących szkła +1, + 2 już niektóre dane nie do odczytania.
-
-
No niestety, ale po świetnych Mgłach to piwo mi nie smakuje. Jakieś takie estrowe i karmelowe i "miodowe", chociaż niby słodów karmelowych tam nie ma. Niby pils, ale nim nie jest. W tym przypadku nie polecam. i "miodoweLast edited by Pendragon; 2015-11-21, 22:08.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasne złoto, piwo jest mętne, ale bo i jest niefiltrowane. [4]
Piana: Biała jak pierwszy śnieg, pęcherzyki są z początku tak małe, że właściwie ich nie widać. Powoli opada tworząc wysoki kożuszek. Byłoby idealnie gdyby zbyt słabe lepienie się do szkła. [4.5]
Zapach: Owocowy, cytrynowy (?), słodowy. W tle lekka kiszonka. Na finiszu pojawił chlorofenol, czyli szpital i chlor. [2]
Smak: Słód na pierwszym planie, później dochodzi goryczka, która jest trochę przygłuszona solidną słodową bazą. Goryczka ziołowa, korzenna, z lekka popiołowa, nie zalega. Latem dałbym niższą ocenę, za mało orzeźwia jak na pils. [4]
Wysycenie: Za małe. [3]
Opakowanie: Jak inne z tej serii, znów baśniowa kobieca buzia. Jest podany skład ( chmiel Tettnanger ) i IBU ( 30). [4]
Uwagi: Piwo z datą do 01.04.2016.
Moja ocena: [3.3]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty, zamglony. [4]
Piana: Niewysoka, drobnopęcherzykowa, średnio trwała. [3]
Zapach: Słodowy, mokry karton, ziołowa chmielowość, średnio intensywny. [3]
Smak: Solidna słodowa podstawa, mokry karton, niewysoka ziołowa goryczka z lekko metalicznym posmakiem(od chmielu, nie od żelaza). [3]
Wysycenie: Średnie, pasuje. [4.5]
Opakowanie: Prosta, ale całkiem ładna etykieta z pełnym składem, mogłaby być trochę bardziej czytelna. [3.5]
Uwagi: Przeciętny pils, głównie słodowy w smaku, trochę brakuje goryczki, mokry karton też nie pomaga. Warka 23.05.16.
Moja ocena: [3.15]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemno żółty, mętne [4]
Piana: biała, drobna, szybko opada do niewielkiego kożuszka na piwie [3]
Zapach: klasyczny, słodowo-chmielowy [3]
Smak: brak piwu pełni, smak to dość wytrawna goryczka, chmielowo-pestkowa, potem czuć słodowe akcenty, całość średnio zbalansowana [3]
Wysycenie: zdecydowanie za duże, momentami gaz aż rósł w ustach [2.5]
Opakowanie: fajna etykieta, gładki kapsel [4.5]
Uwagi: Pils nie smakował mi, niestety
Moja ocena: [3.1]Last edited by becik; 2016-07-31, 12:04.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Zgaszony jakiś, kolor słabej odstałej herbaty. [3.5]
Piana: Biała, drobna, niewysoka i nietrwała. [3]
Zapach: Słodowy i owocowy, z lekkim powiewem cytrusów. [3.5]
Smak: Słodowy (dwór), ze śladem karmelu, mało kojarzący się z pilsem. Choć na końcu jest jakaś goryczka... [3.5]
Wysycenie: Niezbyt wysokie, moim zdaniem nawet nieco za niskie. [3.5]
Opakowanie: Ładna etka w charakterystycznym kształcie, goły czarny kapsel. [4]
Uwagi: Piwo opisane jako pilsner, ale to mi nie smakuje jak pilsner.
Moja ocena: [3.475]
Comment
-
Comment