Piwo gotowe do oceny
Jan Olbracht Rzemieślniczy, Piernikowy Foch
Collapse
X
-
Jan Olbracht Rzemieślniczy, Piernikowy Foch
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemnobrunatny, zmętniony. [4.5]
Piana: niska, średniopęcherzykowa, szybko znika. [2.5]
Zapach: sporo aromatów piernika oraz przypieczonego ciasta, całość kojarzy się tradycyjnym piernikiem. [4]
Smak: spora pełnia oraz słodycz, tak jak w aromacie dużo nut przyprawowych, piernikowych, delikatna goryczka. [4]
Wysycenie: średnie, lekko w kierunku niskiego. [4.5]
Opakowanie: całkiem ładna nowa etykieta, ładna grafika nawiązująca do tych Mleczki (miło zobaczyć coś bez bagna), jest skład oraz komplet informacji. [4]
Uwagi: warka do 21.02.2016.
Moja ocena: [3.9]
-
-
Browar: Jan Olbracht Rzemieślniczy
Nazwa: Piernikowy Foch
Ekstrakt: 16%
Alkohol: 5,6%
Gatunek: Ciemny lager aromatyzowany
Kolor: Ciemno-brązowy, zmętniony
Zapach: Intensywny, przyprawowy, jest i piernik.
Piana: Beżowa, niska, średnio i grubo-pęcherzykowa, pękająca
Smak: Karmelow0-miodowa baza słodowa. Sporo przypraw, które zwykle lądują to piw świątecznych. Jest całkiem przyjemna, nieprzesadzona piernikowość. Całość – co ważne, nie jest ulepkiem. wysycenie średnio-wysokie. Minimalna goryczka na końcu.
Ogólne wrażenie: Nie jestem zwolennikiem tego typu piw, ale byłbym skłonny wypić całą butelkę. Jestem również pewien, że okazjonalnie, gdybym w okresie świątecznym poczęstował tym piwem rodzinę to smakowałoby mamie, tacie jak i bratu. Moim zdaniem udany wynalazek.
OCENA: 7/10
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: czarny, nieprzejrzysty [4.5]
Piana: mała, szybko znika, nie zostawiając nawet cienkiej warstewki [1.5]
Zapach: bardzo podobne do Czarnej Fortuny: dużo ziela angielskiego, goździki, faktycznie kojarzy się trochę z piernikiem [3.5]
Smak: też bardzo podobny do ww. piwa; ziele angielskie, goździki, cynamon, piernik; naprawdę słodkie, goryczki w zasadzie brak, jest gorzki posmak od przypraw [3]
Wysycenie: średnie, może być [4]
Opakowanie: nawet ładna etykieta, dużo informacji o piwie [4]
Uwagi: Butelka. Pewnie ok jak się ma ochotę na naprawdę słodkie piwo - mnie niespecjalnie podeszło. Przy tym mało oryginalne - nie wiem, czy na ślepo odróżniłbym je od Czarnej Fortuny.
Moja ocena: [3.2]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brązowy/wiśniowy - zmętniony [4]
Piana: Beżowa, początkowo obfita z drobnych i średnich pęcherzyków. Opadła do minimalnej warstwy. [3.5]
Zapach: Słodki piernik i ciemne słody kontra przyprawy - kolendra, zioła. [4]
Smak: Jak w aromacie słodki piernik kontrowany przyprawami i minimalną goryczką. [4]
Wysycenie: Średnie do niskiego - wręcz idealnie sie komponuje ze stylem. [4.5]
Opakowanie: Ładnie malowane szkło pasujące do stylu plus dużo info [4.5]
Uwagi: Bardzo pijalne, świąteczne piwo
Moja ocena: [4]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Wiśniowy, lekkie zmętnienie. [4.5]
Piana: Krótka. Pomagałem, jednak nic z tego. Na plus jedynie 2 cymy kożuszka. [2]
Zapach: Intensywny piernik obficie przyprawiony. [4.5]
Smak: Przyprawowy, lekko pikantny i to tyle w temacie goryczki. Na pierwszym planie piernik, który mimo dużej słodyczy jakoś nie zalepia i nie mdli. Dobre na zimę. [3.5]
Wysycenie: Niskie. [4]
Opakowanie: Naklejana etykieta, całkowity skład, podane nawet IBU. Król klęka przed królową z piernikowym sercem. Podoba mi się to wszystko. [5]
Uwagi: Przyjemna odskocznia, fajnie się piło, ale dwóch takich pod rząd bym nie zdzierżył. Termin do 07.05.2016.
Moja ocena: [3.85]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny, opalizujący [4]
Piana: Obfita, jasnobrązowa, dość szybko opada ale fajnie oblepia szkło [4]
Zapach: Zbyt ulotny - trochę zabrakło mi intensywności. [3]
Smak: Jest piernik, są przyprawy i słodycz... ciekawe piwo. Wad nie wyczułem i za to duży plus bo w piwach aromatyzowanych się nie lubuję. W moim przypadku piwo nie na co dzień ale na święta chętnie wypiję. [4]
Wysycenie: Niskie - pasuje do stylu [5]
Opakowanie: Opakowanie jakie jest każdy widzi na plus szczegółowy opis składników [4]
Uwagi: Warto spróbować - warka do 28.12.2016
Moja ocena: [3.7]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brunatne raczej niż czekoladowe (jak twierdzi producent), opalizujące. [4]
Piana: Słaba, nietrwała. [2.5]
Zapach: Piernikowy, korzenny, są goździki, jest cynamon, miód, chyba toffi. Natomiast gałka muszkatołowa i kolendra niekoniecznie wyczuwalne. Ogólnie aromat ciekawy, zgodny z koncepcją piwa, ale taki mało piwny [4]
Smak: Dla mnie za słodkie, w sumie komponuje się z aromatem, jest piernikowe. Dziwne. Nie chcę powiedzieć, że niedobre, ale nie dla mnie. [3]
Wysycenie: Średnie, ok. [4]
Opakowanie: W stylu browaru. Informacji ile trzeba. [5]
Uwagi: Butelka z datą 02/02/2017
Piwo na tę porę roku. Niespecjalnie przypadło mi do gustu, ale rozumiem, że takie to piwo miało być i że znajduje swoich zwolenników.
Moja ocena: [3.5]Last edited by Admirador; 2016-10-17, 18:48.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnobrązowe, przejrzyste. [4.5]
Piana: Przy nalewaniu tworzy się ociężale i buduje się jedynie cienki kożuszek. [3.5]
Zapach: Czekoladowy, pachnie jak czekoladowe ciasto. Przyprawy są raczej schowane. [4]
Smak: Jest słodko. Piłem to piwo już wcześniej i zapamiętałem je jako mocno piernikowe. Butelka, którą właśnie degustuję jest całkowicie inna - jest dużo czekolady i trochę cynamonu. Ziela angielskiego, gałki muszkatołowej i goździków próżno szukać. Goryczki brak. Piwo jest treściwe, lekko zaklejające. [4]
Wysycenie: Umiarkowane w kierunku niskiego. [4.5]
Opakowanie: Nowe etykiety serii z rysunkami Mleczki straciły cały komiksowy charakter poprzedniego projektu, który zdecydowanie bardziej mi się podobał. Tu brakuje tego "czegoś", a samo opakowanie znacznie mniej przyciąga wzrok na półce. Na plus pełny zestaw parametrów oraz szczegółowy skład. [4]
Uwagi: Data przydatności: 07.05.2017
Moja ocena: [4]Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
http://www.chmielnik-jakubowy.pl
https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/
Comment
-
Comment