Piwo gotowe do oceny
Artezan (Błonie), Samiec Alfa Barrel Aged
Collapse
X
-
Artezan (Błonie), Samiec Alfa Barrel Aged
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: W sztucznym świetle wydaje się idealnie czarne. [5]
Piana: Bardzo niska i szybko znika. [2]
Zapach: Przypomina w aromacie długo leżakowany porter bałtycki. Nuty czerwonych owoców, a także aromat kawowy, czekoladowy. I whisky. To piwo pachnie tak przyjemnie, że aż szkoda je pić [5]
Smak: Po pierwszym łyku naszła mnie myśl, czy aby nie piję właśnie najlepszego polskiego piwa. Jest potężne, gęste, treściwe aż do przesady. Jedno z tych, do których można włożyć łyżkę - i ta łyżka by stała. Potężny, niebiorący jeńców smak imperialnego stoutu połączony z posmakami biorącymi się z leżakowania w beczce dają fantastyczny efekt. Alkohol wyczuwalny delikatnie, w postaci ciepełka rozgrzewającego przełyk. [5]
Wysycenie: Właściwie brak, więc fajnie, [5]
Opakowanie: Bardzo, bardzo grzeczne, nierzucające się w oczy, wręcz nieciekawe. Poza składem informacji bardzo mało. [3]
Uwagi: Muszę kupić kilka butelek do leżakowania. Aczkolwiek 18 zł to sporo. Ale z drugiej strony - to piwo bije na głowę niejeden importowany RIS, za który nieraz trzeba zapłacić i dwa razy tyle.
Moja ocena: [4.6]
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedziUwagi: Muszę kupić kilka butelek do leżakowania. Aczkolwiek 18 zł to sporo. Ale z drugiej strony - to piwo bije na głowę niejeden importowany RIS, za który nieraz trzeba zapłacić i dwa razy tyle.
Moja ocena: [4.6]
Swoją drogą to piwo genialne, moim zdaniem lekko nieułożony alkohol,ale motywy beczkowe są dodatkiem do piwa, a nie jak w wielu innych risach przykrywają wszystko inne. Na chwilę obecną numer jeden spośród polskiego kraftu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Welsh Wyświetlenie odpowiedziSwoją drogą to piwo genialne, moim zdaniem lekko nieułożony alkohol,ale motywy beczkowe są dodatkiem do piwa, a nie jak w wielu innych risach przykrywają wszystko inne. Na chwilę obecną numer jeden spośród polskiego kraftu.
Co do pierwszego miejsca, to u mnie walczy z Mr Hard leżakowanym w beczce po czerwonym winie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Welsh Wyświetlenie odpowiedzi18 zł? Artezan na facebooku pisał,że dogadał się z hurtowniami tak,żeby to piwo w detalu nie przekroczyło 16 zł, więc jakiś sklep się widać wyłamał z tych ustaleń albo i hurtownik,szkoda. Widać komu zalezy na jak najniższej cenie piw...
Cena sugerowana opiera się na przeciętnym narzucie, który stosują sklepy, czyli 30%.
Comment
-
-
Pite z beczki jako któreś z kolei, więc nie będę oceniał szczegółowo... wszystko wskazuje jednak, że to najlepsze polskie piwo jakie miałem okazję wypić. Gratulacje dla Artezana! Mam jeszcze butelkę, więc będzie okazja to potwierdzić
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedziwszystko wskazuje jednak, że to najlepsze polskie piwo jakie miałem okazję wypić.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedziMuszę kupić kilka butelek do leżakowania.
Niedawno chciałem kupić dwie butelki tego specjału w ursynowskiej "Skrzynce Piwa". Miły pan za ladą powiedział, że sprzedają po jednej.
On pewnie nie pamięta czasów reglamentacji, ale ja - tak, więc się wk..., i nie kupiłem żadnej. Dla zasady i szacunku dla samego siebie. Howgh!
A dzisiaj kupiłem cztery inne polskie RIS-y w "Żródle..." przy Towarowej (a jakże, na bogato, z każdego po dwie butelki ).
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny. [5]
Piana: Ciemny beż, mało obfita, zostaje w postaci pierścienia. [3]
Zapach: Najbardziej wybijają się aromaty beczki i bourbonu, mocna słodycz, karmel, słodka czekolada wiśnie w czekoladzie, całość tworzy naprawdę harmonijne połączenie. [5]
Smak: Gęste i treściwe, początkowo nuty słodowe, czekolada, karmel i delikatna kawa, następnie dość mocne uderzenie alkoholu, jest jednak trochę za ostry, głównie w postaci wiśni w czekoladzie i Porto, grzeje w przełyk. Na finiszu jeszcze długo czuć bourbon i bardzo mocne nuty beczki. Całość jest niesamowicie intensywna. [4.5]
Wysycenie: Niskie. [5]
Opakowanie: Niby nic szczególnego ale mi się podoba, kapsel firmowy. [4.5]
Uwagi: Powinno odstać jeszcze swoje, wtedy byłoby wyśmienite.
W porównaniu z Hadesem na plus Samca są nuty beczki, bourbonu oraz więcej ciała. Hades jednak miał szlachetniejszy i mniej agresywny alkohol.
Moja ocena: [4.575]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziNie wiem, czy Ci się uda...
Niedawno chciałem kupić dwie butelki tego specjału w ursynowskiej "Skrzynce Piwa". Miły pan za ladą powiedział, że sprzedają po jednej.
On pewnie nie pamięta czasów reglamentacji, ale ja - tak, więc się wk..., i nie kupiłem żadnej. Dla zasady i szacunku dla samego siebie. Howgh!
A dzisiaj kupiłem cztery inne polskie RIS-y w "Żródle..." przy Towarowej (a jakże, na bogato, z każdego po dwie butelki ).
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnobrunatne, klarowne. W pokalu całkowicie czarne. [5]
Piana: Obfita, średniopęcherzykowa. Pozostawia przyzwoity lacing, jest średnio trwała. [4]
Zapach: Dominują aromaty beczkowe. Głównie drewniane, chociaż czuć też nutę winną. Na drugim planie czekolada. Po zabełtaniu minimalna ilość alkoholu typu likier czekoladowy. Rewelacja! [5]
Smak: Piwo jest półsłodkie. Wysoka pełnia - piwo jest gładkie i oleiste. W smaku przeważa likier czekoladowy z nutami drewnianymi. Nuty winne na dalszym planie. Goryczka średnia, ale wystarczająca dla skontrowania słodyczy - ponadto krótka, szlachetna. Alkohol bardzo dobrze ukryty ujawnia się w likierowości tego piwa i w grzaniu w przełyk. [5]
Wysycenie: Niskie - idealne. [5]
Opakowanie: Etykieta oszczędna i w dobrym guście. Minus za brak dokładnego składu. [4]
Uwagi: To jest jeden z najlepszych RIS-ów jakie piłem w życiu i jedno z najlepszych piw uwarzonych przez polski browar (być może po prostu najlepsze). Arcydzieło piwowarstwa. Chylę czoła. Panowie z Artezana pokazali kunszt na poziomie mistrzowskim.
Moja ocena: [4.85]
Comment
-
-
Pierwsze mnie zwaliło z nóg, nie byłem zainteresowany ocenianiem, tylko i wyłącznie delektowaniem się Jestem bardzo ciekaw czy postarzanie jeszcze jest coś w stanie temu piwu dać. Za to na samą myśl o posiadaniu jeszcze drobnego zapasu jest milej
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziNie wiem, czy Ci się uda...
A dzisiaj kupiłem cztery inne polskie RIS-y w "Żródle..." przy Towarowej (a jakże, na bogato, z każdego po dwie butelki ).Last edited by Sim666; 2015-12-19, 11:40.
Comment
-
-
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemne, klarowne, chociaż wydaje mi się że typowa RISowa smoła to to nie jest. [4.5]
Piana: Niezbyt obfita, bardzo ciemna i gęsta, ale też nie jest zbyt trwała. Widziałem o wiele lepsze. [4]
Zapach: Zapach beczkowy, drewniany, trochę waniliowy, trochę likierowy. Bardzo fajny, ale nie jest zbyt intensywny. [4]
Smak: Całkowicie oleiste, wspaniała gęstość. Najpierw wchodzą motywy drewniane, potem szlachetny alkohol, dalej wanilia i czekoladowość. Wspaniały balans słodowości. No tutaj to jest klasa światowa! [5]
Wysycenie: Dosyć niskie, ale w oleistym RISie inaczej być nie może. [5]
Opakowanie: Buteleczka z klasą, fajna grafika, jednak brak pełnego składu, chociaż to się da zrozumieć. [4.5]
Uwagi: Butelka 330 ml.
Być może faktycznie jest to najlepsze polskie piwo. Klasa!
Moja ocena: [4.5]Last edited by PedroC; 2015-12-25, 22:31.
Comment
-
Comment