Piwo gotowe do oceny
Pracownia Piwa, 400!
Collapse
X
-
Pracownia Piwa, 400!
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Klarowny bursztyn bez inkluzji. [4.5]
Piana: Wzorowa. Jednolita warstwa o drobnej teksturze, łatwa do wzbudzenia i wyraziście krążkująca na szkle. [5]
Zapach: Przygaszony. Żywice za zasłoną słodów z lekkimi tropikami. [4]
Smak: Czuć to 100 IBU, oj czuć. Goryczka grapefruitowego albedo na słodowej podbudowie. Bardzo solidne, z promilowym kopem i starannie ukrytym alkoholem. Trochę mi przypomina pierwszą warkę Winchestera, chociaż 400! jest bardziej jednowymiarowe. [4.5]
Wysycenie: Takie jak być powinno. [5]
Opakowanie: Tym razem naklejka z dużym, złotym napisem 400 ! Wyróżnia się na półce wśród pozostałych flaszek z PP. [4.5]
Uwagi: Warto.
Moja ocena: [4.4]
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny, slomkowy [4]
Piana: Dlugo sie utrzymuje, ladny lacing, drobna [4.5]
Zapach: Las tropikalny, cytrusy, owoce tropikalne i lekka sosna. Bajka! [5]
Smak: Skodkie, owocowe jak w arromacie zbalansowane przez harda, grejpfrutowa goryczke. Swietne, zbalansowane, zlozone, swierne [4.5]
Wysycenie: Akurat, nic do dodaniaa [5]
Opakowanie: Pite w lokaalu, bez wafla czy szklanki firmowej, alee to nie problem [4]
Uwagi:
Moja ocena: [4.65]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny, złocisty, lekko zamglony [5]
Piana: Prawie biała, niezbyt-obfita, opadając tworzyła duże pęcherze. [3.5]
Zapach: Chmiele w nucie cytrusów/żywicy i leciutko nafty. [5]
Smak: Wytrawny, zdominowany przez chmiele - grejpfrut, żywica, zioła, kontra lekko wyczuwalne, słodkawe słody [4.5]
Wysycenie: Niskie, poprawia pijalność do b. wysokiej i pomaga maskować moc alkoholową. [4.5]
Opakowanie: nic nadzwyczajnego ale dobre [4]
Uwagi: Najlepsza imperialna IPA (...)
Moja ocena: [4.575]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny bursztyn, zamglone. [4.5]
Piana: Niezbyt obfita ale trwała, zdobi szkło. [4.5]
Zapach: Żywica, sosna, tropiki, cukierkowa słodycz. Pachnie świetnie. [5]
Smak: Słodkie, żywiczne o chmielowym charakterze. Goryczka wyraźnie zaznaczona ale nie przytłaczająca. Przyjemne pieczenie podczas przełykania i chmielowy posmak. [4.5]
Wysycenie: Średnie, OK. [4.5]
Opakowanie: Minimalistyczna etykieta, niedokładny skład. [4]
Uwagi: Warka 10.02.16 Bardzo fajne. Wyraziste ale zbalansowane.
Moja ocena: [4.65]Last edited by Dzoshu; 2015-12-10, 23:54.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Zamglone złoto. [4]
Piana: Biała, drobna, niewysoka i nietrwała. [2.5]
Zapach: Chmiel, zioła i sosna. Zbilansowany, dobrze się wącha . [4]
Smak: Karmel podbudowany silnym, charakternym smakiem sosnowym. W tle lekkie owoce. [4]
Wysycenie: Średnie. [4]
Opakowanie: Pokal Chmielarni w Chmielarni. [3.5]
Uwagi: Konkretne goryczkowe piwo. Dość poważny kaliber, ale ja lubię tak .
Moja ocena: [3.825]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: opalizujący bursztynowo-pomarańczowy [4]
Piana: gruboziarnista, ale dość długo utrzymująca się na powierzchni, zostawia lacing w postaci łezek, ładna [4.5]
Zapach: mało intensywny, ale naprawdę świetny - zielone owoce i tropiki (gruszki, jabłka, mango, liczi), można wąchać i wąchać [4.5]
Smak: na początku intensywnie ziołowy, iglakowy, później wychodzi granulat, gryzący w język i mocna cebula; piwo ma mało ciała jak na ten ekstrakt, alkohol rozgrzewa w przełyku; goryczka jeszcze pozostawia taki nieprzyjemny długi posmak suszonego zielska, popiołu i chemii (mocno skoncentrowany olejek chmielowy jak w proszku do prania lub płynie do kąpieli) - zupełnie nie moja bajka; słodycz na minimalnym poziomie a przydałaby się jakaś kontra - może gdyby dolać osad z dna to zyskałoby nieco pełni, ale producent na etykiecie odradza [3]
Wysycenie: niby niskie, ale dużo niewielkich musujących bąbelków wzmaga nieprzyjemne uczucie na podniebieniu i języku [3]
Opakowanie: standard od Pracowni, fajna przezroczysta eta, nie zawiera kompletu informacji, ale odsyłają po szczegóły na stronę internetową; niezbyt czytelna data, bo czarna na ciemnej butelce; kapsel golas [4]
Uwagi: warka 18.05.2017. tak chwalili, mówili, że najlepsza polska IIPA, a ja się strasznie zawiodłem
Moja ocena: [3.775]
Comment
-
-
Powtórka
Pite 04.06.17 r. Termin piwa 10.17 r.
Aromaty cytrusowo-owocowe. W tle nuty pieprzne i nafty. Ale poszło też (na bardzo krótko) siarkowym odorkiem po ogrzaniu! Także nuty karmelkowe i lekko alkoholowe.
Smak intensywny, słodowy: karmelek, słodkie owoce, lekko nawet mulący. Goryczka szlachetna, krótko zalegająca: grejpfrutowo-żywiczna kontruje słody i z kolejnymi łykami piwo staje się coraz bardziej wytrawne.
Powtórka już nie robi takiego (powalającego) wrażenia jak za pierwszym razem, nie mniej piwo jest godne polecenia.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Zmętniony, bursztynowo-błotny. [3.5]
Piana: Niska, dość szybko redukuje się do kożucha i tak zostaje, przyzwoicie zdobi szkło. [3.5]
Zapach: Cytrusy/skórka pomarańczy, sosna, mniej żywica i zioła, intensywny i przyjemny. [4.5]
Smak: Początek mało słodki, sporo cytrusów, herbata, sosna, goryczka wysoka, ale krótka, w posmaku herbaciano-ziołowe i wytrawne. Dość gładkie i pełne. [4]
Wysycenie: Niewysokie - pasuje idealnie. [5]
Opakowanie: Prosta, ale ładna etykieta, bez zbędnych morskich opowieści, czytelna, prawie wszystkie najważniejsze informacje zawarte, jedynie skład niezbyt dokładny. [4]
Uwagi: Dobre, solidnie nachmielone IIPA, zarówno na aromat jak i na goryczkę, jednocześnie nie zalegające. Szkoda że tylko mała butelka. Warka do 20.07.2018.
Moja ocena: [4.15]
Comment
-
-
Druga butelka tej samej warki już tak gładko mi nie "weszła", może to dlatego że piłem jako pierwsze piwo, przez co wydawało się trochę przyciężkie, iglaki/sosna dominowały to piwo - tym razem mała butelka w zupełności mi wystarczyła. Jakbym miał drugi raz oceniać pewnie dałbym tylko 4 za aromat. Dalej uważam, że jest to solidna IIPA, ale jednak na pierwsze piwo dnia nie polecam.
Comment
-
-
Ja akurat od niej zacząłem dzień, ale w niczym mi to nie przeszkadzało dobrze zakończyć dzień. Dobrze nachmielona, solidna IIPA. Mimo sporego alko nie czuć % i jest mocno pijalna. Cytrusowo-igliwiasty bukiet chmieli uzupełniony biszkoptowymi nutkami słodów to jest idealny sposób na świetną IIPĘ.
Comment
-
Comment