Marysia, Szczyrzyckie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    Marysia, Szczyrzyckie

    Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • holycrap
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.10
    • 36

    #2
    Marysia Szczyrzyckie 14

    Wypite na miejscu w browarze 29.05.17 w grubym szkle 0,5 l za 5,50zł.
    Piana piękna , śnieżno biała , 1,5 cm po kilku minutach redukująca się do cienkiego kożuszka
    Wysycenie idealne czyli średnie
    Smak to mix suszonych owoców- figa, gruszka ale przeważa dobry balans słodu i delikatnej goryczki
    Aromat lekko ziołowy i korzenny
    Podsumowując bardzo dobre piwowarte nawet przyjazdu z Krakowa jeśli ktoś jest akurat w tym mieście. Dwie uwagi - wygląda na to że piwa szczyrzyckie pozbyły się słynnej "ziemistości" i oby na stałe a jedną z zalet wydaje się być wspaniała woda.

    Comment

    • Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4465

      #3
      Powinno się nazywać Szczyrzyckie Lager. Tak stoi na etykiecie. Podobnie jest ze Szczyrzyckim Pils, które w bazie figuruje wyłacznie jako PIls.

      Comment

      • Prusak
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 4465

        #4
        Parametry podobne do mocnego, przynajmniej ekstrakt, więc nie wiem, czy nie mylą się dwa piwa, to jak już napisałem powinno figurować albo pod Lager albo wszystkie piwa z Marysi powinny mieć podwójną nazwę Szczyrzyckie plus charakterystyka.
        Kolorek "amberowy": pogramicze miedzi, bursztynu, lekkiego brązu.
        Zapach: słód, korzenie, lekka nuta miodowa.
        W smaku akcenty słodowe kontrowane są goryczką nieinawzyjną, łagodną aczkolwiek nie trzeba jej szukać mlaskając, jest wystarczająco zaakcentowana. A baza słodowa z kolei jest na tyle bogata, że można się tu doszukać i obecnych w aromacie korzen,i i miodu, i kwiatów
        Dobry lager, nie chciałbym przesadzać z pochwałami, ale tak mogłaby wyglądać środkowoeuropejska czy wschodnioeuropejska odmiana stylu.
        Last edited by Prusak; 2019-02-27, 11:09.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X