Kolor: Jasnożółty, mętny. [4.5] Piana: Wysoka i trwała, jak z ubitych białek, ładnie oblepia szkło. [5] Zapach: Cytrusy, skórka grejpfruta. Niezbyt silny. [4] Smak: Od razu czuć cytrusową chmielowość, kwaskowe, wytrawne, goryczka pestkowa, niska/średnia. [4] Wysycenie: Niskie. [4.5] Opakowanie: Jak to u nich, ładnie, ale bez szału. Szkoda, że nie podają dokładnego składu. [4] Uwagi: Bardzo lekkie, kwaskowe piwo, idealne na lato. Szkoda, że goryczka jest średnio przyjemna, pestkowa i trochę zalegająca. Tak jak opisano je na etykiecie, nieskomplikowane piwo do niezobowiązującego popijania.
Dokładnie tak - "nieskomplikowane piwo ... takie które zawsze jest w lodówce ... i w każdym towarzystwie smakuje równie dobrze". Wszystko na swoim miejscu, cytrusy, goryczka, dobrze zbalansowane i ułożone. Tu nie ma miejsca na kwieciste opisy zapachu i smaku - to się pije i zamawia nastepne
Chmiele to : Cascade PL i Mosaic, autorem receptury jest Andrzej Miler.
Tak na marginesie - piwa Trzech Kumpli warzone w Trzech Koronach bardziej mi smakowały, te z Gryfa jakoś mnie nie przekonywały - to zdecydowanie przekonało
Kolor: Jasnozłote. Początek lekko zamglony, końcówka mocno mętna.. [3.5] Piana: Średnioobfita, drobna, średniotrwała, średni lacing. [4] Zapach: Cytrusowy, głównie cytryna i skórka pomarańczy oraz lekko kwiatowy. [4.5] Smak: Lekkie, wytrawne, trochę wodniste, delikatnie słodowe. Smak tożsamy z aromatem, jednak wyraźniej kwiatowy oraz lekko ziołowy. Goryczka niska. Lekko mdłe pod koniec. [4] Wysycenie: Dosyć wysokie, zapełniające. [3] Opakowanie: Spoko. [4] Uwagi: Fajne piwo. Takie po prostu do picia.
Kolor: Jasne złoto, pod żarówkę białoruską nawet słomka. Zmętnienie niskie, farfocli w butelce brak. [4.5] Piana: Bardzo ładnie brudzi szkło i to od samej góry. Pęcherzyki drobne, powoli pękają. Piana trochę za krótka. [4] Zapach: Świeży, bardzo aromatyczny jakbym co dopiero cytrynę i grejpfruta rozkroił. Jest też sympatyczna nuta zbożowa, a obok tego jakiś słodki kwiatek z łąki. Doprawdy nie chce się nosa wyjmować ze szklanki. [5] Smak: Ależ lekkie i smaczne ! Słód jak muśnięcie wiatru od jeziora i wicherek latem na mazurskiej łące. Przyjemny, pyłkowy, kwiatowy i zbożowy. Goryczka średnia w kierunku do niskiej o charakterze owocowym oraz słodkiego grejpfruta z owsianką w tle. Już koniec butelki ?? [5] Wysycenie: Średnie w kierunku do wysokiego. [3.5] Opakowanie: Bardzo podoba mi się to co napisali na etykiecie. Podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami. Jest podany autor receptury ( wielkie brawa dla Niego ), skład prawie pełny, rysunek na etykiecie niezbyt lotny. [4] Uwagi: Kupując dziś to piwo w stylu American Blonde Ale nie spodziewałem się czegoś wielkiego. A to piwo jest wielkie ! Dowalić chmielu każdy potrafi, ale uwarzyć coś tak lekkiego i smacznego to mało kto.
Warka 22.06.2016.
Nie znalazłem wątku. Do 2022. Szynka, trochę dymu-ładnie. Kierunek wędliniarsko-masarski. Widoczny w smaku tussipect, dość oleiste. Taka solidna czwórka.
Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Barwa - zamglony, blady jaśniejszy pomarańczowy.
Gaz - średni.
Aromat - mango, cytrusy, mini nutki ziołowe....
Aż dziwne, że ten browar jeszcze nie został opisany na forum.
Działający (podobno) od 2021 roku obiekt to dziwaczny twór browaru restauracyjnego, połączonego ze stacją benzynową, zlokalizowany przy skrzyżowaniu dróg w miejscowości Dziekanowice, kilkanaście kilometrów od Wieliczki....
Comment