Browar Jana, Rudolf

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

Browar Jana, Rudolf

Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • michael50
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.06
    • 325

Widzę, ze jestem pierwszy, który ocenia te piwo . Ogólnie Rudolf nie jest zły. Etykieta, która ma wszystkie potrzebne informacje, łącznie z ciekawym wierszem skłaniającym do wypicia (pierwszy raz się z czymś takim spotkałem). Podane informacje są konkretne, czytelne i ładnie skomponowane, wszystko utrzymane w jednolitej bordowej tonacji. Zapach również skłania do konsumpcji, po raz pierwszy zrozumiałem i poczułem, co to znaczy, gdy piwo pachnie goździkami i bananem - w Rudolfie rzeczywiście to czuć. Piana po nalaniu beżowo-kremowa, gęsta i utrzymująca się dość długo. W smaku jeden mankament: browar ma mocny woltaż, 8,5%, niestety, spirytus jest naprawdę mocno wyczuwalny i dominuje nad schowanymi głębiej nutami bananowo-goździkowymi. Gdyby nie ten jeden dysonans, piwo byłoby naprawdę znakomite. Ale ogólnie wrażenia bardzo, bardzo pozytywne. Stawiam mocną czwórkę!
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez michael50; 2016-02-01, 19:13.

Comment

• jacekwerner
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 2859

To ja jako drugi :
      nuty bananowo/goździkowe, suszone owoce, karmel, lekki rozpuszczalnik, przypieczona skórka chleba, alkohol ( dla mnie w stopniu akceptowalnym ). Nieźle grzeje i daje odczuć swą moc ( wszak to 8,5 % ). Dobre
      P.S. "Koźlak" na etykiecie nieco myli, boć to koźlak pszeniczny, czy też weizen bock jak kto woli.
      Ochotnicza Straż Piwna
      BAZA = 7446

Comment

• iron
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.08
        • 6771

A wystarczyłoby wetknąć kozłu w pragębę kłos pszeniczny i pomyłki by nie było...
        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
        Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• chechaouen
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2011.01
          • 1180

Ocena z ARTomatu

Kolor: Pomarańczowy, mętny ale nie jakoś bardzo [4]
          Piana: Dość obfita i trwała. Sztywna [4]
          Zapach: Goździk daje radę. Banan też jest, ale jednak goździka więcej. Czuć też mocno drożdże. Jest też lekki karmel [4]
          Smak: Ciekawa w tym podwójnym koźlaku jest spora wytrawność piwa. Zazwyczaj piwa w tym stylu są dość słodkie. Tu jest wszystko dość stonowane. Gożdzik, banan, dużo aromatu drożdżowego, karmel. Goryczka lekka. Alko nawet nieźle ukryte, choć po ogrzaniu wyłazi bardziej [4]
          Wysycenie: Odpowiednie, dość wysokie [5]
          Opakowanie: Całkiem fajna etykieta. Dokładny skład i parametry [4]
          Uwagi: Piwo z dat: 05.06.2016

Moja ocena: [4.05]
          Ostatnia zmiana dokonana przez chechaouen; 2016-03-07, 03:04.

Comment

• Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9804

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty mętny. [4]
            Piana: Biała, bardzo drobna, średniowysoka i średniotrwała. [3.5]
            Zapach: Słód, lekki chmiel i ślad przypraw, chyba takich właśnie rudolfowo-świątecznych. [3.5]
            Smak: Oleisty, posmak alko wzmocniony przyprawami, takimi korzenno-piernikowymi. Do tego lekki słód, który po ogrzaniu rozwija się w karmel. [3.5]
            Wysycenie: Średnie. [4]
            Opakowanie: Prosta eta, fajna, kojarząca się ze świętami nazwa, kapsel browaru. [4]
            Uwagi: Pszeniczny koźlak świąteczny to wciąż jest wydarzenie na rynku, zdominowanym przez różne ajpy. Doceniam, ale jednak nie potrafiłem przejść do porządku dziennego nad silną nutą przypraw...

Moja ocena: [3.575]

Comment

• WojciechT
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2012.09
              • 2546

Ocena z ARTomatu

Kolor: Pomarańczowożółty, mętny. [5]
              Piana: Niezbyt wysoka, przeciętnie trwała, biała. [3]
              Zapach: Bananowy, goździkowy, trochę alkoholowy. Poza nim niewiele. [3.5]
              Smak: No cóż - jak mocna "pszenica". Jest sporo banana, lekki kwasek, posmak zbożowy. Piwo sprawia wrażenie bardzo ciężkiego, oleistego, a jednocześnie pustawego w smaku. Niestety, pojawia się także wyraźna nuta alkoholowa, która przeszkadza. [3.5]
              Wysycenie: Niskie. [4.5]
              Opakowanie: Jak pozostałe z browaru. [4]
              Uwagi: Na etykiecie widnieje teraz napis "imperialna pszenica". Smak niestety wymaga dopracowania.

Moja ocena: [3.6]

Comment

• dryx
                † 1966-2017 Piwosz w Raju
                • 2002.04
                • 1735

Piwo dla amatorów tego gatunku.
                Niestety przeszkadzał mocny alkohol, wyczuwalny po pierwszym łyku. Pszenica w tle mocno stłamszona alkoholem.
                Barwa ciut jaśniejsza niż na zdjęciu. Piana niska, chwilowa. Nagazowanie ok.
                Plus za informacje na etykiecie (taka powinna być każda piwna etykieta) i firmowy kapsel.
                Attached Files

Comment

• kenny
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2009.04
                  • 712

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnopomarańczowy, mocno zmętniony. [4]
                  Piana: Średnia, szybko opada, zostaje spory kożuch. [3.5]
                  Zapach: Drożdżowo-słodkawy, lekkie goździki. [4]
                  Smak: Słodowy, chlebowy, karmelowe, trochę syropowe, nutka drożdżowa, lekki banan, kwaskowa końcówka. Czuć moc, ale nie alkohol. [4]
                  Wysycenie: Średnie. [4]
                  Opakowanie: Dopracowane, fajne te tabelki i czytelny podział etykiety, szkoda, że nie ma jakiejś sensownej grafiki. Kapsel firmowy - brawo. [4.5]
                  Uwagi: Hmm, specjalnie nie czuć jego "imperialności", jest trochę gęstsze i mocniejsze niż normalnie, ale poza tym różnic brak, smak raczej mało intensywny. Średnia pszenica, ot co. Podobnie smakował mój weizenbock z ekstraktów z puszki

Moja ocena: [3.975]

Comment

• DariuszSawicki
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2012.08
                    • 2870

Ocena z ARTomatu

Kolor: No to moje piwo ma kolor złoty i jest lekko zamglone. Nie tego oczekiwałem. [2.5]
                    Piana: Kolejna słabostka. Wprawdzie jest wysoka po nalaniu, ala zaraz szybko opada niczym w coli. Kremowa w wyglądzie, ścianki szkła nie lubi. [2.5]
                    Zapach: Banany po terminie, nawet figi, zero chmielu, ale to tu nie wada, zapowiada jakąś zbożową nalewkę... [4]
                    Smak: Ciężkie i rzeczywiście ma coś ze zbożowej nalewki, alkohol jest za wyraźny. Cała reszta tradycyjna, trochę banana, trochę kwasku, natomiast brak goździka. [3.5]
                    Wysycenie: Wysokie. [4]
                    Opakowanie: Pełny skład, prosta etykieta, firmowy kapsel. [3.5]
                    Uwagi: Ból ściska serce kiedy czyta się komentarz Dryxa. Moje piwo jest z datą do 24.02.2018.

Moja ocena: [3.55]

Comment