Kolor: Nieprzejrzysty, żółty - prawidłowy. [4] Piana: Dość wysoka i nawet trochę się utrzymuje, drobno- oraz średnioziarnista, nietrwale osiada na szkle, pozostaje do końca. [3.5] Zapach: Łagodny, czuć goździki, lekko banany z drożdżową nutą. [2.5] Smak: Goździkowy, bananowy, zbożowy, lekko biszkoptowy i trochę drożdżowy. Piwo lekko kwaskowe, dość treściwe jak na swoje parametry. [3.5] Wysycenie: Początkowo wysokie, do końca widoczne pojedyncze bąbelki. [2.5] Opakowanie: Bezzwrotne, etykiety z podanymi podstawowymi wiadomościami o składzie, jest ekstrakt... U góry napis, że to piwo górnej fermentacji, poniżej wynika, że jednak jasne pełne/lager beer... Kapsel "100% gwarantowana świeżość". [3.5] Uwagi: Warka do 4.05.2016, wypite 13.04'16. Łagodny pszeniczniak, okazał się być lepszy niż oczekiwałem. **167**
Kupiłem w Intermarché za 2,90 zł, czyli bardzo tania pszenica.
Zapach nie powala, ale jest to co powinno być, czyli banany, trochę zboża i gumy balonowej.
W smaku podobny poziom, banan i fenole, brak goździków choć inne przyprawy można wyczuć. Goryczka niska, kwasku jeszcze mniej, ogólnie słodowe piwo.
Da się to wypić, jednak lepiej dorzucić parę groszy i kupić zwyczajnego Paulanera.
Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
6% alk.
35 IBU (na butelce podają 37)
Chmiele: Tomahawk (znany bardziej jako Columbus), Cascade, Saaz i na zimno Amarillo i Nelson Sauvin - tak podali w metryczce, ale w opisie napisali, że na zimno Nelson Sauvin i Hallertau Blanc....
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Comment