Piwo gotowe do oceny
Browar Jana, [Piwoteka][Browar Jana] Fraszka Jana
Collapse
X
-
Browar Jana, [Piwoteka][Browar Jana] Fraszka Jana
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Porterek ( górniaczek ) zdominowany przez dodatek ostrej papryczki Carolina Reaper ( jak przeczytałem - została uznana za najostrzejszą paprykę świata w Księdze rekordów Guinnessa ). Ja wielbicielem pikantnych smaków nie jestem, ale wypiłem ( trochę paliło ) - co będzie jutro - pażywiom uwidimOchotnicza Straż Piwna
BAZA = 7446
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brunatny, zmętnione. [4]
Piana: Beżowa, drobno pęcherzykowa, ale trochę za szybko opadła. Średnio zdobi szkło. [3.5]
Zapach: Bardzo przyjemny, złożony. Czuć tosty, trochę belgijskich klimatów, melanoidyny, zboże i ziołową chmielowość. Papryki nie czuć. [4.5]
Smak: Tu już paprykę czuć i to bardzo wyraźnie. Pikantność dominuje, ale nie zabija innych doznań. Słody Carafa i Monachijski obecne w postaci ciemnych, lekko suszonych owoców. Pozostałe słody są zagłuszone ostrością papryki, chociaż słód żytni wprowadza lekką gładkość. Goryczka niska, rzeczywiście chyba na poziomie 25 IBU. Piwo pali, ale szybko i przyjemnie wchodzi. [4]
Wysycenie: Niskie, bardzo odpowiednie, bo pikantnego bekania bym nie zniósł. [4.5]
Opakowanie: Typowa etykieta z tej serii, poświęcona tym razem jakiemuś poecie i profesorowi z Łodzi, którego nie znam. Na dole etykiety zamieszczona jest piwna, całkiem fajna fraszka. Z tyłu skład podany jest pełen, natomiast zalecane potrawy są dosyć egzotyczne. Papier dosyć szorstki w dotyku, info rozmieszczone czytelnie, kapsel firmowy z Browaru Jana. [4]
Uwagi: Jak nie przepadam za pikantnymi piwami ( za to kocham pikantne żarcie ), to ten brown porter mi posmakował. Piję dziś drugi raz i jeszcze powrócę.
Warka 07.08.2016.
Moja ocena: [4.15]
Comment
-
-
Jak się jest debilem i nie używa merdiów społecznościowych, jak ja, to idzie się do sklepu patrzy... łał, porterek, to będę miał radość wieczorem, Pafulon mi smakował. Wieczorem zakładam okulary na nos i czytam, słody, chmiele, drożdże... będzie dobrze... a tu na końcu ta papryka!
No i mamy kolejne, być może, dobre piwo zabite ostrym dodatkiem. Efekt końcowy jest lepszy niż w niepijalnym dla mnie stoucie z Brewklyna ale i tak szlag mnie trafił choć wypiłem do końca.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnobrązowe, przy nóżce pokalu ładny jasnobrązowy przebłysk. Przejrzyste. [4.5]
Piana: Piana niska, szybko się dziurawi i redukuje się do obrączki i wysp na powierzchni. Zostawia śladowy lejsing. [3.5]
Zapach: Słodowy, z nutką karmelu. [4]
Smak: Piwo jest słodkawe, karmelowe, czekoladowe, z wyraźną nutą orzechów (laskowych). Przez pierwsze kilka łyków ostrości papryczek nie mogłem się doszukać. Charakterystyczne, umiarkowane pieczenie od kapsaicyny pojawiło się dopiero po dłuższej chwili i jest obecne już po przełknięciu, w przełyku. Goryczka chmielowa niska, praktycznie niewyczuwalna. [5]
Wysycenie: Niskie. [4.5]
Opakowanie: Patent z podzieloną na 2 części etykietą jest świetny - jedna część jest w stylu Browaru Jana, druga zaś Browaru Piwoteka. Bardzo mi się to podoba. Wszystkie szczegółowe informacje w przejrzysty sposób zostały podane na etykiecie. [5]
Uwagi: Data przydatności do spożycia: 07.08.2016
Moja ocena: [4.45]Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
http://www.chmielnik-jakubowy.pl
https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/
Comment
-
-
Rzeczywiście chyba najostrzejsze piwo, jakie miałem okazję pić. Ostrość pojawia się na samym początku i trzyma jeszcze dłuuugo po. Zza tego wszystkiego delikatnie wyłaniają się nuty czekolady i orzechów, ale są delikatni mówiąc przytłumione. Carolina reaper rules
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwerner Wyświetlenie odpowiedziFoto ( nie wiedzieć czemu na moim egzemplarzu znalazła się jedynie - widoczna na zdjęciu połowa etykietki ) :BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
-
Browar [Brewery]: Browar Jana&Piwoteka
Nazwa [Name]: Fraszka Jana
Styl [Style]: Brown Porter z dodatkiem ostrych papryczek Carolina Reaper
6% alk.
25 IBU
15% BLG [O. G]
Warka [Batch]: 07/08/2016
Tak jak napisali. Karmel, orzechy, czarna słodka kawa oraz pikantność. Pikantności Pomógł czas lub oprócz bycia hopheadem jestem także chilliheadem Ogólnie nieźle zbalansowane piwo z ostrzejszym niż zazwyczaj finiszem. Dobrze, że mam jeszcze jedną butelkę to sprawdzę ją kiedyś jako pierwsze i porównam swoje doznania.Last edited by dlugas; 2016-08-14, 01:06.
Comment
-
Comment