Browar Jana, [Piwoteka][Browar Jana] Fraszka Jana

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

Browar Jana, [Piwoteka][Browar Jana] Fraszka Jana

Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • jacekwerner
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 2859

Porterek ( górniaczek ) zdominowany przez dodatek ostrej papryczki Carolina Reaper ( jak przeczytałem - została uznana za najostrzejszą paprykę świata w Księdze rekordów Guinnessa ). Ja wielbicielem pikantnych smaków nie jestem, ale wypiłem ( trochę paliło ) - co będzie jutro - pażywiom uwidim
    Ochotnicza Straż Piwna
    BAZA = 7446

Comment

• DariuszSawicki
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2012.08
      • 2869

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brunatny, zmętnione. [4]
      Piana: Beżowa, drobno pęcherzykowa, ale trochę za szybko opadła. Średnio zdobi szkło. [3.5]
      Zapach: Bardzo przyjemny, złożony. Czuć tosty, trochę belgijskich klimatów, melanoidyny, zboże i ziołową chmielowość. Papryki nie czuć. [4.5]
      Smak: Tu już paprykę czuć i to bardzo wyraźnie. Pikantność dominuje, ale nie zabija innych doznań. Słody Carafa i Monachijski obecne w postaci ciemnych, lekko suszonych owoców. Pozostałe słody są zagłuszone ostrością papryki, chociaż słód żytni wprowadza lekką gładkość. Goryczka niska, rzeczywiście chyba na poziomie 25 IBU. Piwo pali, ale szybko i przyjemnie wchodzi. [4]
      Wysycenie: Niskie, bardzo odpowiednie, bo pikantnego bekania bym nie zniósł. [4.5]
      Opakowanie: Typowa etykieta z tej serii, poświęcona tym razem jakiemuś poecie i profesorowi z Łodzi, którego nie znam. Na dole etykiety zamieszczona jest piwna, całkiem fajna fraszka. Z tyłu skład podany jest pełen, natomiast zalecane potrawy są dosyć egzotyczne. Papier dosyć szorstki w dotyku, info rozmieszczone czytelnie, kapsel firmowy z Browaru Jana. [4]
      Uwagi: Jak nie przepadam za pikantnymi piwami ( za to kocham pikantne żarcie ), to ten brown porter mi posmakował. Piję dziś drugi raz i jeszcze powrócę.
      Warka 07.08.2016.

Moja ocena: [4.15]

Comment

• leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

Jak się jest debilem i nie używa merdiów społecznościowych, jak ja, to idzie się do sklepu patrzy... łał, porterek, to będę miał radość wieczorem, Pafulon mi smakował. Wieczorem zakładam okulary na nos i czytam, słody, chmiele, drożdże... będzie dobrze... a tu na końcu ta papryka!

No i mamy kolejne, być może, dobre piwo zabite ostrym dodatkiem. Efekt końcowy jest lepszy niż w niepijalnym dla mnie stoucie z Brewklyna ale i tak szlag mnie trafił choć wypiłem do końca.

Comment

• von_scheisse
          Porucznik Browarny Tester
          • 2012.02
          • 488

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobrązowe, przy nóżce pokalu ładny jasnobrązowy przebłysk. Przejrzyste. [4.5]
          Piana: Piana niska, szybko się dziurawi i redukuje się do obrączki i wysp na powierzchni. Zostawia śladowy lejsing. [3.5]
          Zapach: Słodowy, z nutką karmelu. [4]
          Smak: Piwo jest słodkawe, karmelowe, czekoladowe, z wyraźną nutą orzechów (laskowych). Przez pierwsze kilka łyków ostrości papryczek nie mogłem się doszukać. Charakterystyczne, umiarkowane pieczenie od kapsaicyny pojawiło się dopiero po dłuższej chwili i jest obecne już po przełknięciu, w przełyku. Goryczka chmielowa niska, praktycznie niewyczuwalna. [5]
          Wysycenie: Niskie. [4.5]
          Opakowanie: Patent z podzieloną na 2 części etykietą jest świetny - jedna część jest w stylu Browaru Jana, druga zaś Browaru Piwoteka. Bardzo mi się to podoba. Wszystkie szczegółowe informacje w przejrzysty sposób zostały podane na etykiecie. [5]
          Uwagi: Data przydatności do spożycia: 07.08.2016

Moja ocena: [4.45]
          Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
          http://www.chmielnik-jakubowy.pl
          https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

• jacekwerner
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 2859

Foto ( nie wiedzieć czemu na moim egzemplarzu znalazła się jedynie - widoczna na zdjęciu połowa etykietki ) :
            Attached Files
            Ochotnicza Straż Piwna
            BAZA = 7446

Comment

• Dukat_WSI
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2015.03
              • 781

A mi bardzo smakowało. Jak dotąd, to najlepsze użycie ostrej papryki w piwie, z tych co je degustowałem.

Comment

• Pinio74
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.10
                • 3881

Rzeczywiście chyba najostrzejsze piwo, jakie miałem okazję pić. Ostrość pojawia się na samym początku i trzyma jeszcze dłuuugo po. Zza tego wszystkiego delikatnie wyłaniają się nuty czekolady i orzechów, ale są delikatni mówiąc przytłumione. Carolina reaper rules

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwerner
                Foto ( nie wiedzieć czemu na moim egzemplarzu znalazła się jedynie - widoczna na zdjęciu połowa etykietki ) :
                U mnie też tak wygląda. To chyba jakaś oszczędna wersja etykiety.
                BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• dlugas
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2006.04
                  • 4015

Browar [Brewery]: Browar Jana&Piwoteka
                  Nazwa [Name]: Fraszka Jana
                  Styl [Style]: Brown Porter z dodatkiem ostrych papryczek Carolina Reaper

6% alk.
                  25 IBU
                  15% BLG [O. G]
                  Warka [Batch]: 07/08/2016
                  Tak jak napisali. Karmel, orzechy, czarna słodka kawa oraz pikantność. Pikantności Pomógł czas lub oprócz bycia hopheadem jestem także chilliheadem Ogólnie nieźle zbalansowane piwo z ostrzejszym niż zazwyczaj finiszem. Dobrze, że mam jeszcze jedną butelkę to sprawdzę ją kiedyś jako pierwsze i porównam swoje doznania.
                  Attached Files
                  Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2016-08-14, 01:06.
                  Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                  Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                  FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment