Kolor: Lekko zmętniony bursztyn. [4] Piana: Niewysoka, beżowa, drobnopęcherzykowa, średnio trwała, delikatnie zdobi szkło. [3.5] Zapach: Lekka fenolowość, trochę siarki, ledwo wyczuwalna nuta podobna do kaszy gryczanej, ogólnie bardzo słaby aromat, ale nie odrzuca. [2.5] Smak: Karmel, Trochę kaszy gryczanej, lekko przyprawowe, wyraźna gładkość od płatków owsianych, dość pełne, średnia ziołowa goryczka zostaje chwile w posmaku. [3.5] Wysycenie: Średnio-niskie, w porządku. [4] Opakowanie: Ładna etykieta z pełnym składem; ciężka butelka. [4] Uwagi: Co najwyżej przeciętne piwo, w aromacie wypada bardzo słabo, smakowo troszkę Belgii jest, całkiem pijalne ale nic po za tym. Warka 22-07-2016.
Kolor: Herbaciany. Mocno mętne [4] Piana: Mała i bardzo szybko opadła. Na ściankach zostało sporo [2] Zapach: Po zdjęciu kapsla buchnęły cytrusy i tropiki, ale potem te US-akcenty już nie tak wyraźne. Mocniej odzywają się klimaty belgijskie, ciekawa ciasteczkowa słodycz i gałka muszkatołowa. [3.5] Smak: Goryczka nie za wysoka, niska. Sporo słodyczy kojarzącej się - tak jak w aromacie - z ciastkami. Jest trochę cytrusów i tropików z lekką przewagą tych pierwszych. Belgijskość wyraźna. Na finiszu wymieniona w składzie gałka muszkatołowa odzywa się całkiem wyraźnie i naprawdę pasuje do tej kompozycji. Alko dobrze ukryte [4] Wysycenie: Niskie w kierunku do średniego [4.5] Opakowanie: Ładna eta, jak to w tej serii. Dużo info [4] Uwagi: Data na ecie: 22.02.2018
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...
Po lekturze wątku z rewolucyjnym sposobem warzenia bnp postanowiłem spróbować kaszy zamiast płatków błyskawicznych licząc na nieco łatwiejsza filtrację.
Teraz zastanawiam się nad sposobem zacierania. Czy ktoś ma wiedzę na temat temperatury kleikowania skrobi w gryce? Używał...
Pivo półciemne, niefiltrowane, niepasteryzowane, 14, 5,5% obj. alk.
Super korzenny zapach: cynamon, goździki i gałka muszkatołowa. Smakiem i nazwą nawiązuje do lokalnego specjału cukierniczego, czyli tzw. sztramberskich uszu (jak na zdjęciu: takie hm... lejkowate wafle, lekko słodzone)....
Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
Comment