Kolor: Bursztyn z pomarańczowym odcieniem. Średnia mętność plus pływające dość spore paprochy koloru białego [3.5] Piana: Średnio obfita. Bez szału też z trwałością. Za to ładnie oblepia szkło [3.5] Zapach: Cytrusy, trochę żywicy. Do tego wyraźna wędzonka (dodatek wędzonej herbaty). Myślałem, że połączenie US-chmieli z wędzonką to nietrafiony pomysł, ale nawet jakoś to wszystko współpracuje ze sobą. Po ogrzaniu wędzonka staje się coraz bardziej wyraźna i dominuje [4] Smak: Goryczka na średnim poziomie, dość długa, ziołowa. Sporo tutaj też jest wędzonki. Klimatów słodkich jak karmel czy tropiki brak. Piwo ma profil wytrawny i w sumie dobrze, bo dzięki temu ten dym tu pasuje. Ciekawe piwo. Na kolana nie rzuca, ale plus za odwagę [4] Wysycenie: Średnie, pasuje raczej [4.5] Opakowanie: Mało nadążam za tymi hipstersko-gimbusowatymi klimatami, ale ten kolo na ecie to chyba taki hipsterowaty typ. A przynajmniej tak mi się skojarzył... Grafika fajna, pomysł na nazwę piwa też spoko, dokładny skład i parametry [4.5] Uwagi: Piwo z datą: 1.08.2016
21.06.2023 na zaproszenie głównego piwowara Pawła Fityki miałem okazję odwiedzić nowy browar Reden. Sąsiaduje przez ulicę z zajezdnią tramwajową więc by tu trafić trzeba wysiąść na przystanku Chorzów-Batory Zajezdnia i iść wzdłuż jej ogrodzenia podziwiając stacjonujące tu tramwaje....
Producent: Grupa Reden Chorzów. 12% ekstr., 4,8% alk.
Aromat - na początku łodygowe zielsko od polskich chmieli. Szybko się ulatnia i zostają leciutkie drożdże, zielsko i ciut słodu
Piana - zdecydowanie wysoka, szybko większe bąble i opadanie do trwałego kożuszka ...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Oto jaką wiadomość zamieścili dziś na swoim Facebooku:
Właśnie dojeżdżamy do Wrocławia na Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa, ale niestety to nasz ostatni festiwal - żegnamy sie z wami, niechętnie ale niestety to prawda.
W piątek planujemy oficjalne pożegnanie z cała ekipą...
Comment