Piwo gotowe do oceny
Zarzecze, [Kingpin] Aficionado
Collapse
X
-
Zarzecze, [Kingpin] Aficionado
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny bursztyn, klarowne. [4]
Piana: Grubo pęcherzykowa, ale trwała. Słabo zdobi szkło. [3.5]
Zapach: Intensywna wędzona szynka, która prawie wszystko zabija w zapachu. Prawie... mój kulfon wyczuwa jeszcze jakieś zioła i przyprawy oraz wyraźnie herbatę. [4]
Smak: Tu już bardziej herbata, a nawet kawa niż wędzonka. Jest trochę łodygi i w oczywisty sposób też garbniki. Po minucie dochodzi tytoń, piwo zaczyna lekko ściągać na języku do kącika ust. Owoce obecne, wyłącznie suszone. [4]
Wysycenie: Bardzo niskie i tu odpowiednie. [4.5]
Opakowanie: Mało świński świniak z cygarem w gębie. Skład aż nadto pełny. [4]
Uwagi: Od czytania tych wszystkich dodatków kawowo herbacianych w składzie aż głowa boli. Jednak piwo jest bardzo smaczne.
Warka 05.10.2016.
Moja ocena: [3.975]
-
-
W aromacie jest dość jednostajnie: przeważa wyraźny aromat wędzonego słodu, do tego jakieś delikatne nutki suszonych roślin. Smak już bardziej złożony: na pierwszym planie wędzonka, zaraz za nią zielona kawa, nuta chmielowa i lekki biszkopt na końcu.
Piwo ciekawe. Obowiązkowa pozycja dla wielbicieli wędzonek.BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Miedziany, mętny. [3.5]
Piana: Średnioobfita, drobna, średniotrwała. [4]
Zapach: Dym torfowy, owoce leśne, dym z ogniska, herbata z cytryną, lekka kawa. [4.5]
Smak: Złożone, bogate, choć niezbyt pełne. Lekka słodycz, dym (zarówno torfowy, jak i drewniany), owoce leśne i cytrusowe, herbata. Goryczka średnia, palono-kawowa, przyjemna. [4.5]
Wysycenie: Średnio-niskie. [4]
Opakowanie: Podoba misie. [4.5]
Uwagi: Bardzo złożone, smaczne, zdradliwie przyswajalne. Świetnie łączy dwa rodzaje wędzenia z chmielem oraz resztą dodatków.
Moja ocena: [4.375]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brązowy, mętny. [4]
Piana: Średnia, niezbyt trwała, zostaje kożuch, oblepia szkło. [4]
Zapach: Wędzonka, lekko słodkawy, niezbyt silny. [3]
Smak: Wędzonka, drzewny posmak, herbata, goryczka ziołowa, lekko metaliczna, wysoka. [3.5]
Wysycenie: Niskie. [4]
Opakowanie: Jak to Kingpin, nie mój styl, ale dopracowane, kapsel firmowy. [4]
Uwagi: Dziwne piwo. Smak ma bardzo złożony, ale o dość wytrawnym charakterze. Najpierw czuć wędzonkę, później drzewno-herbaciane nuty, ale nad całością dominuje silna goryczka, o niezbyt przyjemnym charakterze. Pijalność niezbyt wysoka. Smak ciekawy, ale trochę męczący, dziwne to połączenie.
Moja ocena: [3.45]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Miedziany, mętny. [4]
Piana: Beżowa, niewysoka, drobnopęcherzykowa, średnio trwała, niechętnie zdobi szkło. [3.5]
Zapach: Wyraźnie czuć tu wędzony słód - coś pomiędzy dymem torfowym a ogniskowym, dalej herbata - również intensywna, przy głębszym wdechu można wyczuć cytrusy. Ciekawy aromat, na pewno nietypowy, po przyzwyczajeniu z wędzonką całkiem przyjemny. [3.5]
Smak: Dość intensywny smak czarnej herbaty, przechodzący w kawę, a może nawet w gorzką czekoladę , to wszystko uzupełnione jest wędzonką, w tle trochę cytrusów, średnio-wysoka łodygowa goryczka z palonymi akcentami, średnio długa. Treściwe, dość pełne. [4]
Wysycenie: Niskie - dobrze pasuje. [4.5]
Opakowanie: Bardzo ładna etykieta w kingpinowym stylu, pełny skład. [5]
Uwagi: Ciekawe piwo, nawet smaczne, ale do degustowania, bo nie jest zbyt pijalne. Warka 02 do 22.12.2016.
Moja ocena: [3.85]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Burgundowy, zmętniony. [4.5]
Piana: Średnie i drobne pęcherzyki, średnio obfita, trochę oblepia szkło. [3.5]
Zapach: Na pierwszym planie oczywiście torf w stylu kija z ogniska i asfaltu, mimo że dominuje zapach to wcale nie jest przesadzony. Kawa chyba miesza się z torfem i prawie całkowicie się traci, gdzieś dopiero z tyłu czuć herbatę i odrobinę słodyczy. [4]
Smak: Piwo jest raczej wodniste ale mimo wszystko czuć trochę nut Ale i lekkiej słodkości, tak jak w zapachu pierwsze skrzypce gra torf, jest też trochę kawowej paloności, goryczka średnia w stronę mocnej, trochę palona i trochę chmielowa, amerykańskim chmielom towarzyszą herbaciane posmaki. [4.5]
Wysycenie: Średnie, w porządku. [4.5]
Opakowanie: Odpwiada mi styl browaru Kingpin, ciekawy design, pełny skład, wyczerpujący opis piwa i kapsel browaru. [5]
Uwagi: Mi jako entuzjaście torfu bardzo smakowało to piwo, świetne do powolnego sączenia.
Moja ocena: [4.25]Last edited by Pess09; 2016-07-13, 06:05.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowe, mętne. [4.5]
Piana: Średnio wysoka, drobna, dość szybko redukuje się do całkiem grubej obrączki i sporej wyspy. [4]
Zapach: Czuję przede wszystkim bardzo charakterystyczny zapach wędzonej herbaty Lapsang Souchong, którą miałem już wielokrotnie okazję pić. Inne nuty są gdzieś w tle. [4]
Smak: Muszę przyznać, że smak Aficionado jest intrygujący. W pierwszej chwili mamy wrażenie, że mamy do czynienia z typowym wędzonym jasnym/bursztynowym ejlem. Po chwili wędzonka zaczyna przechodzić w delikatnie torfową, choć cały czas kojarzy mi się z tą herbacianą. Spod wędzonki nieśmiało wynurzają się niestety nuty miodowe, charakterystyczne dla utlenienia. Chwilę po przełknięciu wrażenia ulegają radykalnej zmianie, ponieważ do głosu dochodzi przyjemna, wyraźnie palona kawa. Goryczka średnia, chmielowo-palona. [4.5]
Wysycenie: Poniżej średniego. [4.5]
Opakowanie: Charakterystyczna, pasująca do piwa etykieta z bogatym zasobem informacji (brakuje określenia poziomu goryczki). Podoba mi się. [4]
Uwagi: Data przydatności: 20.04.2017 r.
Moja ocena: [4.25]Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
http://www.chmielnik-jakubowy.pl
https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/
Comment
-
Comment