Kolor: Słomkowy, obficie zmętnione. [3.5] Piana: Śnieżna, raczej złożona z grubych pęcherzyków, średnio trwała, zostawia odrobinę śladu na szkle. [3] Zapach: Słabo wyczuwalny, trochę pomarańczy, kwiaty, lekki iglak, a także niestety kiszona kapusta. [3] Smak: Piwo jest gładkie, czego zasługą jest pewnie owies i ryż w składzie, lekko słodkie i również z lekką goryczką, ale odrobinę zalegającą. Zioła, lekka pestka i łodyga, która to właśnie zalega w kąciku ust. Jest trochę kwasku i jest to raczej jedyny niuans od pszenicy. [3.5] Wysycenie: Za niskie. [3] Opakowanie: Odpowiednia nazwa i rysunek na etykiecie do tego co jest w składzie, czyli chmielu Yellow Sub. Mamy tu narysowany niemiecki U-Boot w żółtym kolorze. Etykieta z charakterystycznymi dla Redena wycięciami. [4.5] Uwagi: Nowe niemieckie chmiele w połączeniu z pszenicą jakoś mi nie podeszły. Zrobię jednak jeszcze kolejne podejście.
Warka 15.10.2016.
21.06.2023 na zaproszenie głównego piwowara Pawła Fityki miałem okazję odwiedzić nowy browar Reden. Sąsiaduje przez ulicę z zajezdnią tramwajową więc by tu trafić trzeba wysiąść na przystanku Chorzów-Batory Zajezdnia i iść wzdłuż jej ogrodzenia podziwiając stacjonujące tu tramwaje....
Producent: Grupa Reden Chorzów. 12% ekstr., 4,8% alk.
Aromat - na początku łodygowe zielsko od polskich chmieli. Szybko się ulatnia i zostają leciutkie drożdże, zielsko i ciut słodu
Piana - zdecydowanie wysoka, szybko większe bąble i opadanie do trwałego kożuszka ...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Oto jaką wiadomość zamieścili dziś na swoim Facebooku:
Właśnie dojeżdżamy do Wrocławia na Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa, ale niestety to nasz ostatni festiwal - żegnamy sie z wami, niechętnie ale niestety to prawda.
W piątek planujemy oficjalne pożegnanie z cała ekipą...
Comment