Kamionka, [Golem] Etz Chaim

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    Kamionka, [Golem] Etz Chaim

    Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • kenny
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.04
    • 712

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Bursztynowy, mętny. [4]
    Piana: Niska, dość trwała, zostaje kożuch. [4]
    Zapach: Skórki cytrusów. [4]
    Smak: Cytrusowa chmielowość, wyraźnie idąca w pestkowo-skórkowe klimaty, taka sama goryczka, średnia, ale bardzo długa. Dość ostre. [4]
    Wysycenie: Średnie. [4]
    Opakowanie: Estetyczne, dopracowane. Te nazwy doprowadzają mnie do rozpaczy, bo nie mogę ich zapamiętać [4]
    Uwagi: Wybitnie cytrusowe piwo o całkiem solidnej goryczce. Wyraźny jest ostry posmak, nie wiem, czy to ta przyprawa, czy gryzie alkohol. Ok, tylko strasznie jednowymiarowe.

    Moja ocena: [4]

    Comment

    • DariuszSawicki
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2012.08
      • 2869

      #3
      Ocena z ARTomatu

      Kolor: Złoty, mało klarowne. [4]
      Piana: Biała, wysoka po nalaniu i dosyć trwała, mimo że pęcherzyki za szybko pękają. Piana zostawiła trochę krzaczków. [4]
      Zapach: Właściwie nic tu od słodu, natomiast bardzo odczuwalne są cytrusy i to te bardziej kwaśne, czyli limonka, pomelo, a nawet cytryna. [4]
      Smak: Wybitnie cytrusowy smak, na dodatek jakby w całości, czyli ze skórką i pestką. Goryczka jest skontrowana, ale nie słodem, tylko orzeźwiającym kwaskiem. Piwo jest wytrawne, trudno doszukać się cukru, który jest podany w składzie. [4.5]
      Wysycenie: Średnie, odpowiednie. [4]
      Opakowanie: Etykieta z pomysłem, tylko że mało czytelna, a szczególnie nazwa piwa. Skład jest pełny, a w nim obok cukru sproszkowane, niedojrzałe mango. Na butelce jest krawatka. [4]
      Uwagi: Piwo dla miłośników cytrusów. Trochę za dużego poziomu alkoholu na szczęście nie czuć.
      Warka: najlepiej spożyć przed końcem 10.2016.

      Moja ocena: [4.2]

      Comment

      • vami
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.05
        • 34

        #4
        Cukier podany w składzie został całkowicie przefermentowany. Został on dodany właśnie dla podbicia wytrawności

        Comment

        • Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9787

          #5
          Ocena z ARTomatu

          Kolor: Jasnozłoty mętny. [4]
          Piana: Biała, bardzo drobna, średniowysoka, nietrwała. [3]
          Zapach: Jakaś lekko przypalona cebulka , zioła i chmiel. [3]
          Smak: Karmel i słód, konkretna goryczka, akcent owoców tropikalnych. [3.5]
          Wysycenie: Średniowysokie. [4]
          Opakowanie: Jak dla mnie, kompletnie nieogarnięta nazwa i kompletnie nieogarnięta eta. Takim tajemniczym rzeźbom w ... mówimy stanowcze NIE. [3]
          Uwagi: Piwo do wypicia, choć trochę także z kronikarskiego obowiązku. Wizualnie (eta) i "nazewniczo" odstrasza...

          Moja ocena: [3.3]

          Comment

          • Brodzislaw
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2013.09
            • 1020

            #6
            Kolor zmętnionego bursztynu. W butelce pływały drobinki chmielu. Piana jasna niezbyt obfita, opadając dziurawiła i zostawiła ślad na szkle,. Utrzymała się w minimalnej warstwie.
            Aromat z butelki stanowił mieszaninę amerykańskich chmieli na słodko – owoce tropiku, cytrusy i żywica. Do tego słodycz słodów. W smaku jest wytrawnie. Słody walczą z goryczka w nucie żywicznej i ziołowej (nieco tylko!). Mimo mocy piwo pije się lekko. Z czasem wychodzi alkohol poprzez szczypanie w jamie ustnej.
            Amchur (sproszkowane mango) nadaje i słodyczy i lekkiego kwasku, czego efektem końcowym jest wręcz sesyjny charakter piwa. Czego dowodem było szybkie jego wypicie.

            Comment

            Przetwarzanie...