Kolor: Złoty zamglony. [4] Piana: Biała, drobna, wysoka i trwała. [4] Zapach: Orzeźwiający chmiel i owoce tropikalne. [4] Smak: Goryczka z podbudową słodowo-owocowo-tropikalną, dobrze zbilansowany. [4] Wysycenie: Średniowysokie. [4] Opakowanie: Demoniczna grafika, której nie rozumiem, fajne opisy po ślunsku. Kapsel browaru (obecnie historyczny...). [4] Uwagi: Nie jest to jakieś piwo typu "galacticos", jakiego można by oczekiwać po festiwalowej warce. Poza tym - całkiem smaczne...
Kolor: Złoty, średnie zmętnienie. [4] Piana: Biała, średnio pęcherzykowa, za szybko opada. [3.5] Zapach: Owoce tropikalne, mało cytrusów, zero iglaków. [4] Smak: Goryczka średnia, cytrusowa z dodatkiem niedojrzałego mango. Podbudowa słodowa solidna, zbożowa. [4.5] Wysycenie: Wysokie. [4.5] Opakowanie: Jakaś mocno wąsata facjata na etykiecie, jest trochę gwary śląskiej, pełny skład i firmowy kapsel. [4] Uwagi: Nie mogę znaleźć na etykiecie stylu piwa, ale chyba jest to APA. Piwo jest bardzo sesyjne i po prostu bardzo smaczne jak na ten niezbyt wyszukany styl.
Data do 15.10.2016.
21.06.2023 na zaproszenie głównego piwowara Pawła Fityki miałem okazję odwiedzić nowy browar Reden. Sąsiaduje przez ulicę z zajezdnią tramwajową więc by tu trafić trzeba wysiąść na przystanku Chorzów-Batory Zajezdnia i iść wzdłuż jej ogrodzenia podziwiając stacjonujące tu tramwaje....
Producent: Grupa Reden Chorzów. 12% ekstr., 4,8% alk.
Aromat - na początku łodygowe zielsko od polskich chmieli. Szybko się ulatnia i zostają leciutkie drożdże, zielsko i ciut słodu
Piana - zdecydowanie wysoka, szybko większe bąble i opadanie do trwałego kożuszka ...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Comment