Kolor: Złoty, klarowne. [4] Piana: Biała, wysoka, średnio pęcherzykowa, powoli opada, nieźle zdobi szkło. [4] Zapach: Zdecydowanie słodowy, brakuje chmielu, ale też połczynowskich wad. O dziwo, jest metal, którego raczej z tego browaru nie znałem. [3.5] Smak: Słodowy profil, trochę ciężkie z małą goryczką, jednak wyczuwalną. Piwo bez karmelu, ścierki, apteki, kartonu i spirytusu, a to już sukces. Ostatnie dwa łyki najlepsze, wytrawne. [3.5] Wysycenie: Średnie, nie przeszkadza. [3.5] Opakowanie: Na puszce grafika niczym z Oktoberfest, cycata panienka z dużym kuflem piwa i wylewającą się pianą. Oczywiście brak pełnego składu. [3] Uwagi: Ocena wysoka, ale oceniłem według stylu, jak dla mnie to całkiem dobry strong lager.
Warka 21.05.2017.
Piwo kupiłem w Dino za 2,79zl. Zaintrygowała mnie puszka i wygląd tej cycatej panienki, opisywanej przez poprzednika. Dziewczyna jest bardzo sympatyczna i sama ta grafika u mnie jest na plus. Na pewno rzuca się w oczy. Piwo przeciętne. Barwa klarowna, złota, piana niezła. Piwa z Połczyna-Zdroju niestety kojarzą mi się z bezsmakiem i podobnie jest tutaj. Goryczki zero, minimalne nuty słodowe w tle i to tyle. Zapachu też praktycznie nie ma. Opakowanie na pewno robi znacznie większe wrażenie, niż samo piwo. Szkoda. Ale ten browar chyba tak ma.
To mój pierwszy post na tym forum więc witam serdecznie . Trafiłem tu, gdyż szukałem sposobu na określenie mniej więcej wieku powstania kufla, który ostatnio zakupiłem na wyprzedaży garażowej (w googlach nic niestety sensownego nie znalazłem). Kufel ogólnie wygląda...
Browar Motruk który działa w Mikuliczynie już dłuższy czas, osiągnął spory sukces. Na własne oczy widziałem jak całe autobusy wycieczkowe zwalają się do niego, wynosząc w petkach chyba setki litrów piwa i kwasu.
Ciężko było się wstrzelić w czas gdy będzie bardziej pusto. Droga...
proszę zorientowanych o datowanie i wskazanie huty
oczywiście, w miarę możliwości
chciałbym wiedzieć, z czego piję
a kufelek jest z 'wystawki'
z góry dzięki za info
To ciekawe że miasto założone w 1784 roku, ma obecnie już piątą nazwę. W zależności od tego z której strony wiał wiatr historii, tak często zmieniała się jego nazwa. Być może że kiedy tam kiedyś zaglądnę, będzie się nazywało jeszcze inaczej. Ale dajmy temu spokój, to w sumie...
Piwo jest kontynuacją Gayant, Abbaye de Vauclair Blonde . W 2017r przeniesiono browar z Douai do Arques i zmieniono jego nazwę z Les Brasseurs de Gayant na Brasserie Goudale (za Wikipedia).
Piwo zakupione w Lidlu w Nowym Targu. Butelka 0,75l. Moc 6,5%, ekstrakt? Kolor ciemny złoty. Piwo...
Comment