Piwo gotowe do oceny
Jan Olbracht Rzemieślniczy, Kuźnia Piwowarów 2016 - Fruit Ale
Collapse
X
-
Jan Olbracht Rzemieślniczy, Kuźnia Piwowarów 2016 - Fruit Ale
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasno pomarańczowy, mętny. [4]
Piana: Średnio-niska, jasnobeżowa, średnio trwała, ładnie zdobi szkło. [3.5]
Zapach: Intensywny zapach truskawek, trochę jakby kwaskowy, delikatne mleczne akcenty, przypomina jogurt truskawkowy albo mleczno-truskawkową galaretkę. [4]
Smak: Wytrawna podstawa słodowa, sporo truskawek, lekko kwaskowe, stosunkowo wysoka goryczka ziołowo-cytrusowa, dość długa, ale nie zalegająca. Treściwe, średnia pełnia. [4]
Wysycenie: Średnie - w porządku. [4]
Opakowanie: Ładna etykieta, pełny skład. [4.5]
Uwagi: Nie wypiłem wiele owocowych piw(głównie kwasy z dodatkiem wiśni), ale to mi się nawet spodobało, jest wyraźnie truskawkowe, słodowość też jest obecna, do tego zaskakująco chmielowe, jak dla mnie ciekawe i smaczne połączenie. Warka do 25.01.2017.
Moja ocena: [3.975]
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Pomarańczowe, brzydko zmętnione, z pływającymi drobinkami. [2.5]
Piana: Obfita, drobna, gęsta. Opada powoli zostawiając spore ślady na szkle. [4]
Zapach: Truskawki, jogurt owocowy, karmel. Aromat jest wyraźny i charakterystyczny, ale nie do końca przyjemny. [3.5]
Smak: Lekko słodkie, z lekką owocową kwaśnością, karmelowo-słodowe, wyraźnie truskawkowe. Goryczka wysoka, sucha, jakby drewniana. [3.5]
Wysycenie: Średnie. [4]
Opakowanie: Nietuzinkowe. [4]
Uwagi: Dobre jako ciekawostka, nie do stałej oferty/konsumpcji.
Moja ocena: [3.55]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty mętny. [4]
Piana: Biała, drobna, z pojedynczymi większymi bąblami, średniowysoka, dość trwała. [4]
Zapach: Owoce (ja wyczuwam raczej mango, brzoskiwnie, miralbelki... ), dalekie tło ziołowe. Ciekawy, ale mało piwny. [3.5]
Smak: Goryczka, lekki kwasek, to grejpfruta szybko zgaszony konglomeratem innych owoców, daleka nuta żywiczna... [3]
Wysycenie: Średniowysokie. [4]
Opakowanie: Dziwna, nietypowa eta, przyciąga wzrok. Żeby nie było jednak, że mi się podoba... Kapsel browaru. [4]
Uwagi: Doceniam sukcesy we wszelakich konkursach, ale... piwo nietypowe, spróbowałem i na pewno nie będę za nim tęsknił.
Moja ocena: [3.425]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłote, lekko zmętnione. [4.5]
Piana: Wysoka, gęsta i trwała. Opada w wolnym tempie. Zostawia bardzo ładny lejsing odmierzający każdy łyk. [4]
Zapach: Słodki, śmietankowo-owocowy, czuć wyraźnie truskawki. Chmielu nie wyczuwam. [3.5]
Smak: Piwo faktycznie smakuje jak mocno owocowy, truskawkowy shake. Jest też charakterystyczna truskawkowa cierpkość, kwaskowość. Goryczka powyżej średniej, wyraźnie zaznaczona i trochę zalegająca na podniebieniu. Chmielowość w smaku, podobnie jak w aromacie, schowana - nie jest zbytnio wyczuwalna. [4]
Wysycenie: Średnie. [4]
Opakowanie: Etykieta w standardzie serii Kuźni Piwowarów 2016. Mnie ona odpowiada - pomysł z facjatami autorów receptur uważam za bardzo dobry. Jedynie kolorystyka tła etykiety niezbyt rzuca się w oczy. [4]
Uwagi: Data przydatności do spożycia: 24.10.2016
Moja ocena: [3.85]Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
http://www.chmielnik-jakubowy.pl
https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnobursztynowy, mętny. [4]
Piana: Średnia, trwała, zostaje spory kożuch, oblepia szkło. [4.5]
Zapach: Lekko mleczny, gorzkawy, bliżej nieokreślone nuty. [3]
Smak: Kwaskowo-gorzkawy, nuta truskawek, goryczka średnia, długa, sucha, niezbyt przyjemna. [3]
Wysycenie: Średnie/niskie. [4]
Opakowanie: Ok, fajny pomysł z tymi podobiznami piwowarów. Kapsel pancerny, nie szło go zdjąć. [4]
Uwagi: Hmm, nie wiem, czy z moim egzemplarzem było coś nie tak, czy tracę węch... Zapach słaby, ciężki do opisania, smak średnio przyjemny, dominuje goryczka. Truskawki wyczuwalne, ale raczej w tle.
Moja ocena: [3.3]
Comment
-
Comment