Dobra, choć nie porywająca wariacja na temat czarnej IPY. Dużo mniej palonych nut w smaku nizbym się spodziewał. Dobrze się piło, mimo że aromat amerykańskich chmieli niezbyt widoczny. Jest mocna goryczka, niezalegaja, ale brakowało mi cytrusowo--zywicznego wykończenia. Czekam jednak na poprawkę.
Kolor: Ciemnobrązowy, pod światło rubinowy. [4] Piana: Beżowa, dość anemiczna, niska i niezbyt trwała. [2.5] Zapach: Karmel i suszone owoce, ślad sosny daleki... [3.5] Smak: Delikatna (bardzo) sosna i chmiel, ślad popiołu, praliny w gorzkiej czekoladzie. [4] Wysycenie: Dość niskie. [4] Opakowanie: Prosta eta, czarna, robi wrażenie "budżetowej". W sumie szkoda, ale chyba "Gryf" tak ma... [3] Uwagi: Ciekawe piwo, mało wytrawne, ale mnie to odpowiada, smakowo lekko zbliża się do cięższych stoutów... .
Černilov to gmina w Czechach, w powiecie Hradec Králové i to tam w kwietniu 2022 roku został otwarty browar Gryf. Właścicielem i sladkiem zarazem jest sympatyczny, były piwowar domowy Robert Čáp.
Browar mieści się w byłym, przebudowanym garażu na prywatnej posesji, gdzie również...
Mały punkt gastronomiczny, kiosk w kształcie rzeczonej baryłeczki, obok ławy i parasole, położony na Górze Parkowej.
Przekąski, grzane wino, chleb ze smalcem, ale co nas najbardziej interesuje są butelkowe piwa ze szczyrzyckiego browaru Gryf oraz z Minibrowaru Marysia- wczoraj widziałem...
Comment