Właśnie je piję i próbuję się doszukać pozytywów, niestety bezskutecznie. Fabrica Rara ma już pozytywne doświadczenia z herbatą dodawaną do piwa, ale tu się moim zdaniem nie udało. Nie chodzi nawet o to, że smak herbaty jest mało wyrazisty-to akurat mogłaby być zaleta, bo herbata nie zdominowała piwa, a jest wyraźnie wyczuwalna. Po prostu piwo jest zbyt kwaskowe i to w nieprzyjemny dla mnie sposób - przywodzący na myśl skwaśnienie piwa spowodowane zepsuciem, a to jest akurat odczucie smakowe, którego nie cierpię i to nawet, jeżeli jest zamierzone przez piwowara (vide moje wrażenia odnośnie Kwasu Theta Pinty).
Browar regionalny bez wyszynku Fabrica de bere Cearfisa został otwarty w 2017 w mieście Iași.
Znajduje się na przedmieściach w zagłębiu przemysłowym, kilka kilometrów od centrum.
Dojechać tam można tramwajem 5 lub 8 do przystanku Fabrica de Ulei (3 przystanki przed pętlą Tutora)....
Piana - na dłużej pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
Aromat - cytrusowość.
Smak - słodkawe cytrusy, nie za dużo goryczki ale z czasem jest jej...
Niezwykle klimatyczny browar restauracyjny w centrum Porto, znajdujący się niedaleko słynnego starego marketu.
Do lokalu prowadzi niepozorne, wąskie wejście z małym logotypem. Można nie zauważyć i ominąć to miejsce.
Wewnątrz jest bar, dalej przejście prowadzi do sali z kilkoma...
Będę się odnosił do Szotowego, bo Browar oznaczył oba jako APA. Ratownicze jest mocniejsze (5.5% alk.), ma bardziej wysyconą barwę i mniej cytrusów w smaku. I jedno i drugie polecam! Pijalność 10/10 ...
Comment