Kolor: Zamglony jasny bursztyn. [4] Piana: Niezbyt wysoka, nierówna, bezowa. [3] Zapach: Charakterystycznie dla polskich chmieli - ziołowy, trochę karmelu i trochę jakby ciasteczkowe, umiarkowany diacetyl. [3] Smak: Słodki, trochę karmelu, wyraźnie ziołowy, stosunkowo mało ciała, długa, średnia sosnowa goryczka, trochę tytoniu w posmaku, lekko cierpkie. [3.5] Wysycenie: Za niskie. [3] Opakowanie: Taka sobie etykieta, niewiele się dowiemy ze składu. [2.5] Uwagi: Piwo jest dość przeciętne, trochę jakby zrobione na odwal się, z chmieli, które zostały z serii "Dziedzictwo". Warka 05.04.2017
Kolor: Piękny bursztyn tyle że za bardzo zmętniony. [4] Piana: Kremowa, niezbyt wysoka, złożona ze średnich pęcherzyków i podobnie znaczy szkło. [3.5] Zapach: Orzechy laskowe, rozmaryn, majeranek, oprócz tego trochę peta z popielniczki. Niestety jest tu niepasujący ciastowy aromat. [4] Smak: Zdecydowanie zawód po tym co wyczułem w zapachu. Goryczka tytoniowa ( co nie jest złe) mało ziołowa, lekko metaliczna. Karmel, za młode orzechy i wyczuwalny alkohol. [3] Wysycenie: Niskie, może to i dobrze. [3] Opakowanie: Wyróżnia się ten Perun od innych czerwonym napisem Polish IPA na etykiecie. Niestety brakuje nazw polskich chmieli, co tu wydaje się być szczególną wadą. [3] Uwagi: Ciężkie piwo, słodowe, pasowało by na dwudziestostopniowy mróz, ale od trzech lat nawet w pn-wschodniej Polsce jego nie ma.
Najlepiej spożyć przed: 05.04.2017.
Urban Chestnut to browar z amerykańskiego St. Louis, założony w 2010 r. przez Bawarczyka Floriana Kuplenta, którego filozofią jest łączenie piwowarskiego nowego i starego świata.
Idąc za ciosem w górnobawarskim Wolnzach (w sercu chmielarskiego regionu Hallertau) od 2015 r. mają następny...
Browar z bawarskiej Górnej Frankonii spod Bambergu, który w tym roku obchodzi swoją 150 rocznicę.
W związku z tym uwarzono tego Festbiera o zaw. ekstr. 13,8% i alk. 5,8%
Chmiel to Spalter Select
Comment