Browar Stu Mostów, WRCLW Schöps

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

Browar Stu Mostów, WRCLW Schöps

Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • bobsley
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2004.07
    • 29

Naprawdę nikt nie spróbował próby ożywienia historycznego stylu?? Sekcja wrocławska też?

Comment

• fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

Nie ma "sekcji wrocławskiej" na mordoksiążkach sie wyżywają a nie tu, fiufiu
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• von_scheisse
        Porucznik Browarny Tester
        • 2012.02
        • 488

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowe, mętne. [4.5]
        Piana: Bardzo obfita, drobna i sztywna, barwy delikatnie złamanej bieli . Utrzymuje się dłuż­szą chwilę, po czym redu­kuje się do kilkumilimetrowej, równej war­stewki. Zostawia śladowy lej­sing. [4.5]
        Zapach: Choć schöps nie jest piwem buchającym aromatami, to na pierwszym planie czuć kwas mlekowy - zapach jest lekko kwaśny, w typie kefiru. Do tego sporo nut zbożowych. [4]
        Smak: Piwo jest treściwe, bardzo pełne w smaku, co zresztą zapowiadają już jego parametry, ale nie jest wyklejająco słodkie. Schöps to piwo przede wszystkim słodowe, bogactwo zasypu sprawia, że w warstwie słodowej naprawdę sporo się dzieje - mamy sporo zbożowości znanej z piw pszenicznych, mamy też nuty ciasteczkowe oraz karmelowe. Goryczki chmielowej nie ma w nim praktycznie wcale. [4.5]
        Wysycenie: Niskie, drobne - piwo jest bardzo aksamitne w odbiorze. [5]
        Opakowanie: Etykieta bardzo ładnie zaprojektowana, czytelna, łatwa do odróżnienia na półce. Na pochwałę zasługuje też komplet zamieszczonych informacji. [5]
        Uwagi: Data przy­dat­no­ści do spo­ży­cia: 31.10.2017

Moja ocena: [4.375]
        Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
        http://www.chmielnik-jakubowy.pl
        https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

• Shedao
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          🥛🥛🥛🥛
          • 2007.09
          • 931

Piłem to piwo jakiś czas temu. Nic specjalnego. Nie potrafię sobie teraz przypomnieć żadnego wyraźniejszego wrażenia na jego temat. Takie nijakie. Więcej w tym wszystkim było marketingu niż rzeczywiście ciekawego piwa. Drugi raz z pewnością bym go nie brał, bo w takiej cenie to mam dużo ciekawszych rzeczy.

Comment

• melor
            Porucznik Browarny Tester
            • 2006.04
            • 364

kolor: bursztynowy, lekko mętny
            W zapachu prawie nic nie czuć. W połowie picia po jednym łyku zdawało mi się że wyczułem lekki aromat chmielu typu hallertau, ale tylko raz i potem nie wyczuwałem.
            Nie ma tutaj smaków i aromatów typowych dla hefeweizenów. W ogóle to piwo go nie przypomina. Nie przypomina też american wheatów. Podobno 80% składu stanowią słody pszeniczne.
            smak: Piwo jest słodowe. Goryczka bardzo mała. Nasycenie nieduże. Słodkie i bardzo pijalne. Jestem bardzo zaskoczony. A też pierwszy raz piję piwo w takim stylu. Gdybym próbował tego piwa w ciemno, to nie wiem czy zgadłbym styl. Przypomina może trochę piwa typu koelsch lub smakuje podobnie jak Żywe niefiltrowane. Coś w ten deseń. Słodowe, mała goryczka, górna fermentacja.
            Tak mi zasmakowało, że drugie w pubie wziąłem takie samo.
            8/10

Comment

• yaro74
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2012.09
              • 2089

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika melor
              Nie ma tutaj smaków i aromatów typowych dla hefeweizenów. W ogóle to piwo go nie przypomina. Nie przypomina też american wheatów. Podobno 80% składu stanowią słody pszeniczne.
              smak: Piwo jest słodowe. Goryczka bardzo mała. Nasycenie nieduże. Słodkie i bardzo pijalne. Jestem bardzo zaskoczony. A też pierwszy raz piję piwo w takim stylu. Gdybym próbował tego piwa w ciemno, to nie wiem czy zgadłbym styl.
              I dobrze, że nie przypomina Hefeweizena czy amerykańskiej pszenicy, bo to miała być próba odtworzenia piwa warzonego we Wrocławiu już w XVI wieku (były dwie odmiany Biały i Czarny Baran). Piwo miało być słodowe (użyto 7 rodzajów słodów) o aromacie słodkawym, miodowo-muszkatołowym.
              Więcej możesz przeczytać tu:
                Browar Stu Mostów przywraca historyczny styl piwa, warzony pod marką Wrocławia już przeszło 500 lat temu, przynosząc miastu sławę i renomę. Około połowy XVI wieku warzony w grodzie nad […]
              Ostatnia zmiana dokonana przez yaro74; 2016-12-24, 12:31.

Comment

• Pancernik
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9802

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty zmętniony. [4]
                Piana: Biała, niska, drobna i raczej nietrwała.. [3]
                Zapach: Słaby. Ogólnie lekkie owoce tropikalne plus chmielowy podmuch. [3.5]
                Smak: Delikatna goryczka i owoce, tło lekko słodowe. Przyjemny . [4]
                Wysycenie: Niewysokie, na granicy akceptacji. [4]
                Opakowanie: Pokal pubowy w "Kuflach i Kapslach". [3.5]
                Uwagi: Łagodne piwo sesyjne, choć coś mnie powstrzymuje przed entuzjazmem... .

Moja ocena: [3.7]

Comment

• Jetwro
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.05
                  • 24

Ocena z ARTomatu

Kolor: zamglony miedziany [4]
                  Piana: żenada, prawie nie ma, trzyma się przez chwilę [2]
                  Zapach: słód, guma balonowa. Nie tego się spodziewałem, liczyłem na ciekawy aromat słodowy bez naleciałości drożdżowych. [3]
                  Smak: nic szczególnego, jak zapach, czuć smak chmielu. Lekko kwaskowe, dość pełne, bardzo pijalne. [3.5]
                  Wysycenie: przyjemne, średnie [5]
                  Opakowanie: najładniejsze z B100M, komplet informacji [5]
                  Uwagi: 4.7.17
                  Dobre piwo,ale nie takie jakie miało być.
                  niepasteryzowane i niefiltrowane; ciekawe jak smakuje pod koniec terminu

Moja ocena: [3.35]

Comment

• becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2002.07
                    • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: dojrzałej pomarańczy [4.5]
                    Piana: ecru, drobna, dość gęsta i utrzymuje się do samego końca [5]
                    Zapach: leciutki, zbożowo-słodowy [3.5]
                    Smak: lekkie ale jednocześnie pełne i treściwe, zbożowa pełnia, lekkie owocowe posmaki, goryczka niska ale wyczuwalna, słodowość umiarkowana ale dobrze lekko dominująca na finiszu, całość doskonale skomponowana [5]
                    Wysycenie: bez zarzutu [5]
                    Opakowanie: etykieta ładna, firmowy kapsel [5]
                    Uwagi: Bardzo smaczne piwo, wypite w prawdziwą przyjemnością, na pewno zakupię jak jeszcze będzie w sklepie

Moja ocena: [4.45]
                    Attached Files
                    Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2017-04-27, 17:48.
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• grodek
                      • 2015.06
                      • 527

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobusztynowy, nieco zmętnione. [4.5]
                      Piana: Biała, drobnopęcherzykowa, ale było jej niewiele. [3]
                      Zapach: Niezbyt intensywny, lecz przyjemny. Głównie słodowy, trochę melanoidynowy, karmelowy, z odrobiną owoców i chmielu. Po ogrzaniu czuć też aromat kefiru, czy też kiszonych ogórków. [4]
                      Smak: Lekkie, pijalne, lecz jednocześnie treściwe, słodowe. Dość słodkie, goryczka niska, lecz wyczuwalna. Finisz lekko kwaskowaty. [4.5]
                      Wysycenie: Niezbyt wysokie, delikatnie musujące. [4.5]
                      Opakowanie: Elegancka etykieta z kompletem informacji dotyczących składu, do tego firmowy kapsel. [5]
                      Uwagi: Ciekawe piwo, wypiłem ze smakiem. Termin do 23.07.2018.

Moja ocena: [4.2]
                      604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

Comment

• kosher
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.04
                        • 2322

Bardzo przyjemne piwo. Chlebowe, tostowe, wyraźnie słodowe, ale nie przyciężkawe dzięki niskim parametrom.
                        W Auchan Puławska przecenili na 4 zł. Za tą cenę warto spróbować. Warka 06.08.18.

Comment

• Petitpierre
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2014.01
                          • 2595

3,5zł w Lidl'u, choć w przypadku tego piwa, z czystym sumieniem można dać za nie dużo więcej. Wygląda jak domowa pszenica z małą pianą. Aromat bardzo słodki, morele, brzoskwinie nawet, wino lodowe, lekko piwnica, kwaskowate, ale nadal bardzo słodko i winnie. Nuta dolna bardziej puree morelowe i karmel. Pachnie jak old ale z beczki. W smaku bardzo pełne, gęste, ale bardziej pod belgię, tripel, tylko bez tego wysycenia, dużo owoców, nie ma tej nuty pszenicznej, a bardzo gładkie, finisz taniczny, lekki ocet-jak z beczki. Dla mnie bomba! Ta wersja ma 4,8% deklarowane, poprzednie miały mniej, podejrzewam, że w tej materii najwyżej może się różnić od oryginału.
                          Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• LESNICZYy
                            🥛🥛🥛
                            • 2018.01
                            • 959

Słodowo , owocowo , winnie , posmak śliwki , lekki kwasek i bardzo nudno , zero goryczy . Wolę IPA i kwas w ciepłe , stout i porter w zimne . Ipa to cały rok ...

Comment

• kosher
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.04
                              • 2322

Nie wiem... może to kwestia warki, ale ta ostatnia Lidlowa zupełnie mi nie podeszła. Zdecydowanie za bardzo przegięte na słodowość, mocno słodkie, drożdżowe, ciężkie do wypicia.

Comment