Piwo gotowe do oceny
Niechanowo, Pilsner 30
Collapse
X
-
Niechanowo, Pilsner 30
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Piana nędzna, drobnopęcherzykowa, szybko opada, pozostaje mała obrączka. Woń ziemista, mineralna, charakterystyczna dla niemieckich odmian pilsa. Barwa jasnożółta.
Goryczka delikatna, wyraźniej zaznacza się w drugiej fazie degustacji, może nieco za niska, ale subtelna, raczej mamy do czynienia z balansem nut słodowych i goryczkowych.
Wysycenie średnie.
Warka do 04.01.2017.
Etykieta prosta, niewydziwiana, za to pomysł umieszczenia daty ważności na szyjce mało szczęśliwy (jest b. słabo widoczna).
Brakuje informacji o użytych chmielach i drożdżach.
Jak na debiut nie jest źle.
-
-
Ta sama warka pita po krótkim "odstaniu się" w piwniczce. Niewiele więcej do dodania, poza uwagą, że za drugim razem piwo wydaje się łagodniejsze i gładko wchodzące. Nie mogę się uwolnić od wrażenia, że wystarczyłoby dopracować jakiś szczegół (sam nie wiem,jaki), żeby piwo było bez zarzutu.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasne złoto, idealnie klarowne. [5]
Piana: Drobnopęcherzykowa, średniowysoka, trwała, ładne warstwy na szkle. [4.5]
Zapach: Dziwnie dużo biszkoptów i wręcz ciasta. Oprócz tego trochę ziół i trawy. [2.5]
Smak: Całkiem spora jak na pilsner goryczka, zdecydowanie ziołowo-łodygowa z metalicznym wtrętem, ale bez jonów żelaza. Słód schowany, lekko owocowy, piwo jest dosyć treściwe. [4]
Wysycenie: Średnie, wolałbym wyższe w tym piwie. [3]
Opakowanie: Prosta i zarazem bardzo ładna etykieta, jest sporo opisu o 30 dniach leżakowania, wszystko miło dla oka rozmieszczone. Podany jest piwowar z nazwiska, kapsel firmowy, pół punktu odejmuję za brak podania konkretnego chmielu. [4.5]
Uwagi: Piwo z datą do 31.01.2017, może trochę za stare, ale chyba nie wpłynęło to na zapach, który mi nie podszedł. Niemniej jak znajdę świeżą warkę to natychmiast sprawdzę.
Moja ocena: [3.55]
Comment
-
-
Wygląd: kolor słomka, spora piana, ale mieszana, zdecydowanie w przewadze grubo pęcherzykowa, szybko się dziurawi, jakiś lacing, obrączkowy zostaje.
Zapach: Zapach chlebowy, z jakąś nutą kwiatową i pieprzną, jakieś sianko, taki czysty, jak w niemieckich pilsach.
Smak: Wysycenie żenująco niskie, no nie, nie do pilsa, goryczkę czuć, ale nie jest ona jakoś wybitnie średnia nawet, może to i dobrze, bo jest metaliczna, jak w innych piwach Niechanowa, chmielu już nie czuć, niby jest tak lekko, niemiecko, ale jednak pojawia się masełko, a raczej maślanka, fajna pieprzność również w smaku. Wystarczyłoby je nagazować i załatwić nuty chmielowe również w smaku i byłby całkiem ok., polski pils.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty, lekko zmętniony. [4]
Piana: Biała, drobna, niewysoka i niezbyt trwała. [3]
Zapach: Chmiel i słód - klasycznie. Mniej klasycznie - lekkie warzywka... [3.5]
Smak: Rasowa goryczka, nie za mocna, ślad słodu. Typowy pils . [4]
Wysycenie: Dość wysokie, dla pilsa w sam raz. [4]
Opakowanie: Prosta eta. Niewyszukana, choć może i charakterystyczna. [3.5]
Uwagi: Fajny, lekko goryczkowy pils. Na lato w sam raz .
Moja ocena: [3.7]
Comment
-
-
Warka: 26/12/2017 pite 02/06/2017
Aromat ubogi. Słodowy z lekkim kwiatowo-ziołowym chmielem. Bez szału.
W smaku: słodowe, pół pełne ze średnio intensywną "żatecką" goryczką. Jest ziołowo-łodygowy posmak z delikatną owocowością. Goryczka lekko ściągająca i zalegająca, ale przez to piwo ma smak od początku do końca, bez tej cholernej koncernowej pustki.
UWAGI:
Cena 2.99zł. Jeśli cena nie skoczy a dostępność nie zmaleje to będzie można je kupować częściej. Lepszy niż jego "brat lager". Jest blisko mitycznego i dobrze dostępnego (oby weszł odo stałej oferty Piotra i Pawła) "Pilsa za trzy złote"
fot. https://www.instagram.com/p/BU2dy5vF...en-by=stok_tom
Comment
-
-
Kolor: Jasnozłoty, lekko zmętniony.
Piana: Biała, niewysoka i dość trwała.
Zapach: Chmiel dość przytłumiony.
Smak: Goryczka, a może bardziej gorycz. Początkowo wydawało mi się beznadziejne, ale nie jest źle.
Opakowanie: Kojarzy mi się z wyrobami Brackiego. Sporo informacji.
Uwagi: Warka 20.12.17. kupione w Intermarche w promocji.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bursztynowy [4]
Piana: biała, drobna, obfita, opadała powoli ale zauważalnie [4]
Zapach: leciutki ale klasyczny, głównie słodowy [3.5]
Smak: w miarę pełne i treściwe choć momentami treściwość zanikała podczas picia, goryczka umiarkowana, dobrze wyczuwalna, delikatny owoc przypominający brzoskwinię, niezły finisz słodowy, całość nieźle zbalansowana choć momentami coś gdzieś uciekało [3.5]
Wysycenie: troszkę za dużo [4.5]
Opakowanie: podobają mi się nowe ety Niechanowa [4.5]
Uwagi: Fajne piwko warte powtórki
Do osoby dodającej tej browar do bazy. Dlaczego potraktowałeś Niechanowo jak nowy browar, wybudowany od początków, a nie po po prostu uaktywniłeś stary browar. przez to zakłamywana jest historia browarnictwa bo każdy kto wejdzie będzie myślał, ze w Niechanowie były/są dwa różne browary. Tak naprawdę jest to jeden browar z przerwą w działalności. Proszę o połączenie dwóch browarów w jedno i nie olewanie opinii forumowiczów w tym temacie, dziękuję
Moja ocena: [3.675]Last edited by becik; 2017-07-25, 20:36.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziWarka: 26/12/2017 pite 02/06/2017
UWAGI:
Cena 2.99zł. Jeśli cena nie skoczy a dostępność nie zmaleje to będzie można je kupować częściej. Lepszy niż jego "brat lager". Jest blisko mitycznego i dobrze dostępnego (oby weszł odo stałej oferty Piotra i Pawła) "Pilsa za trzy złote"
fot. https://www.instagram.com/p/BU2dy5vF...en-by=stok_tom
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nietzschee Wyświetlenie odpowiedziW Krakowie kupowałem za 5 zł, to jednak zdecydowanie inny poziom cenowy
Znacznie wyżej wycenione niż warte.
Comment
-
Comment