Piwo gotowe do oceny
Pracownia Piwa, [Pracownia Piwa][Podgórz] Baran z Jajem
Collapse
X
-
Pracownia Piwa, [Pracownia Piwa][Podgórz] Baran z Jajem
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny (baran?). [4]
Piana: Beżowa, bardzo drobna, wysoka i trwała, jak na nie-hipsterskiej kawie. [4]
Zapach: Imperialny powiew chmielu na klasycznym, porterowym, karmelowo-kawowym tle. Oryginalny. [4]
Smak: Ślad sosnowo-chmielowej goryczki, może echo wędzonki..., suszone owoce i karmel. Jest też czekolada i kawa... Na bogato . [4.5]
Wysycenie: Niskie. [4]
Opakowanie: Mała flaszka, kalkomania, zabawna nazwa, mnie kojarząca się z "sytuacją napiętą jak baranie jaja". [4]
Uwagi: Ten porter także piłem symultanicznie z "Argusem", który - po poleżakowaniu - jest nieco mniej imperialny, ale w zasadzie równie smaczny... .
Moja ocena: [4.2]
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: czarny, nieprzejrzysty. [4]
Piana: wysoka, gęsta, drobna, średnio trwała, zostawia ślady na szkle. [4.5]
Zapach: średnio intensywny, przyjemny, kawa, gorzka czekolada, lekki karmel, delikatnie wyczuwalny alkohol i trochę żywicy. [4]
Smak: podobnie jak w zapachu przewaga smaków od słodów: kawa, czekolada, karmel do tego owoce i lekka chmielowa goryczka. Piwo jest treściwe, oleiste i bardzo smaczne. [4.5]
Wysycenie: średnie. [4]
Opakowanie: pite w pubie. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [4.25]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, nieprzejrzyste. [4.5]
Piana: Brązowa, redukuje się do warstwy na powierzchni, oblepia szkło. [4]
Zapach: Czekolada, likier. Nutki nowofalowego chmielu i utlenienia. Pachnie świetnie. [4.5]
Smak: Gęste, gładkie, słodkie. Suszone owoce i iglaki. Goryczka wysoka ale krótka. Lekkie alkoholowe rozgrzewanie na finiszu. [4.5]
Wysycenie: Niskie, OK. [4.5]
Opakowanie: Fajna etykieta, niedokładny skład. Przekierowanie na stronę a na stronie informacji brak. [4]
Uwagi: Warka 13.10.17 Smaczne, ułożone. Sama przyjemność.
Moja ocena: [4.425]Last edited by Dzoshu; 2016-12-19, 01:24.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarne, nieprzejrzyste i to już przy nalewaniu. [5]
Piana: Ładna, gęsta, barwy złamanej bieli. Struktura piany to praktycznie same drobniutkie pęcherzyki. Zostawia bardzo ładny lejsing i bardzo powoli opada. Równa, półcentymetrowa warstwa zostaje do końca szklanki. [4.5]
Zapach: Belgijska czekolada, jakieś czekoladki z lekko alkoholowym nadzieniem. Do tego wyraźna chmielowość, ale nie w typie cytrusów, ale raczej w stronę lasu. [4.5]
Smak: Przede wszystkim karmel i intensywna słodowość. Chmielu w smaku nie ma zbyt dużo, spodziewałem się jego większej intensywności. Profil smakowy jest trochę “chropowaty”, ziemisty – zapewne dzięki użytego słodu żytniego. Piwo jest bardzo treściwe, syropowate, wręcz trochę ulepkowate. Na szczęście na finiszu mamy intensywną goryczkę, równoważącą słodycz. Co ciekawe, alkohol w tym piwie w żadnym stopniu nie przeszkadza. [4.5]
Wysycenie: Niskie, co wzmaga pijalność. [4.5]
Opakowanie: Wszystko byłoby ok gdyby nie zbyt niska sugerowana temperatura serwowania, niepełny skład oraz odesłanie po więcej informacji na stronę internetowej, gdzie tego piwa niestety brakuje. [3.5]
Uwagi: Data przydatności: 13.10.2018 r.
Moja ocena: [4.475]Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
http://www.chmielnik-jakubowy.pl
https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/
Comment
-
-
Pity w Hoppiness podczas Święta Porteru smakował mi znakomicie, gęsty, oleisty, o głębokiej czarnej barwie, mega przyjemny w zapachu - kawa, czekolada, suszone owoce. To samo w smaku plus, o ile nie zabrzmi to jak oksymoron - bardzo łatwo wchodzący imperialny porter. W zasadzie można by go pić jak APĘ czy dobre jasne pełne...
bardzo byłem zadowolony.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardziej to stout. Kompletnie czarne, nic nie prześwituje. Lejąc widać, że jest naprawdę bardzo ciemne. [4.5]
Piana: Dość przeciętna. Niewielka, brązowa, drobna z dużymi bańkami, średnio-trwała. [3.5]
Zapach: Idealna mieszanka ciemnych słodów, czekolady, skórki ciemnego chleba, śliwki i wyraźnego aromatu chmielu (żywiczny). Wąchanie tego piwa to prawdziwa przyjemność. [5]
Smak: Ciężki i mocny. Ciemne słody, karmel, skórka ciemnego chleba, gorzka czekolada, paloność, leciutka popoiołowość. Lekkie nuty alkoholowe. Na koniec wyraźna goryczka. Posmak średni, palony. Nie do końca stylowy porter, ale bardzo dobry. [4.5]
Wysycenie: Ok. niskie i w miarę trwałe. [4]
Opakowanie: Dokładnie wykonane, parametry podane. Brak firmowego kapsla, grafika może i ok, ale mając kilka piw Pracowni przed oczyma na półce jest problem z szybkim rozpoznaniem. Trzeba się wczytywać. I do tego jeszcze ta mała butelka. [4]
Uwagi: Bardzo dobre piwo. Moim zdaniem, porter nie do końca klasyczny.
Moja ocena: [4.525]To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny jak smoła, w cienkiej warstwie ciemnobrązowy [5]
Piana: Wysoka, drobnopęcherzykowa, trwała [5]
Zapach: Niezbyt intensywny, czekolada, karmel, nutka chmielowej żywicy [4]
Smak: Gęsty i zawiesisty, na pierwszym planie gorzka czekolada i mocno prażony karmel, na drugim nieco popiolowa średnio intensywna goryczka, wyczuwalne nuty estrowe, lekko wytrawny. [4.5]
Wysycenie: Idealne w kierunku wysokiego [5]
Opakowanie: Estetyka etykiety na kolana nie rzuca ale wszystkie niezbędne informacje o piwie są [4]
Uwagi: Można mieć niejakie wątpliwości jeśli chodzi o zgodność smaku z deklarowanym stylem ale przyjemność z picia jest naprawdę spora, a balans między słodowością a wytrawnością IMO idealnie zachowany, co jest rzadkoscią wśród rodzimych porterów
Moja ocena: [4.4]Last edited by KlossJ23; 2018-03-24, 22:25.
Comment
-
Comment