Piwo gotowe do oceny
Mazurski, Ełcki Lager Ciemny
Collapse
X
-
Mazurski, Ełcki Lager Ciemny
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnobrunatny, pod żarówkę było trochę prześwitów. [4]
Piana: Kremowa, krótka, ale polane w pubie więc sami rozumiecie. [3]
Zapach: Zboże, lekki karmel i toffi. W tle trochę tostu i skórki od chleba. [4]
Smak: Podobnie jak w zapachu, tyle że dochodzi tu czekolada, która sprawia wrażenie gładkości, wręcz aksamitności. Goryczka jest bardzo niska, podają 10 IBU i chyba rzeczywiście tyle jest. Zdecydowanie słodowe piwo, po ogrzaniu tost jest wyraźniejszy. [4]
Wysycenie: Lekko za duże. [3.5]
Opakowanie: Pite z kranu, podane tym razem nie z kufla, ale ze zwykłego szkła, niemniej firmowego. Zdjęcie słabej jakości, ale jak widać byłem w takim stanie, że 20 zł robiło za wafla [4]
Uwagi: Piwo w stylu munich dunkel, w składzie chmiele: Magnum, Perle, Saaz.
Moja ocena: [3.875]Last edited by DariuszSawicki; 2016-11-28, 19:54.
-
-
Piwo można już kupić w sklepach w opakowaniu Party Keg o pojemności 5 litrów. Na razie jest dostępne tylko w ełckich sklepach, więc kto podróżuje po Mazurach tego informuję. Pozostałe dwa piwa z tego browaru też są dostępne.
Cena to 59,90 zł, ja kupiłem ciemne piwo i właśnie przymierzam się do konsumpcjiLast edited by DariuszSawicki; 2016-12-12, 17:10.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brunatny nieprzejrzysty. [4]
Piana: Beżowa, drobna, średniowysoka i niezbyt trwała. [3.5]
Zapach: Karmelowo-warzywny, zwłaszcza bezpośrednio z butelki po odkapslowaniu. [3]
Smak: Silnie palony słód, lekki karmel, trochę kwasku typowego dla czarnej kawy, płatki owsiane. [3.5]
Wysycenie: Średnie. [4]
Opakowanie: Brązowo-beżowa, mdława tonacja, nieszczególne. Piwo nazywa się EŁCKIE. [3.5]
Uwagi: Piwo do wypicia, ale byłoby znacznie lepiej bez warzywek...
Moja ocena: [3.375]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: czarny, pite wieczorem więc może dlatego żadnych prześwitów nie widziałem [5]
Piana: jasny brąz, kremowa, drobna dość zwarta, opada bardzo powoli, osadza się krzaczkami na szkle [4]
Zapach: lekki, kawa i odrobina czekolady [3]
Smak: pełne i treściwe, fajna leciutka goryczka połączona z lekką palonością, drobinki krówki, fajna cierpkość ale złagodzona, lekki akcent wiśni podczas picia, dobry finisz, wszystkie smaki zrównoważone [4.5]
Wysycenie: bez zarzutu [5]
Opakowanie: etykieta jest jaka jest, firmowy kapsel [4]
Uwagi: Fajny smaczny ciemniak, brak mi takich piw na rynku, polecam
Moja ocena: [3.95]Last edited by becik; 2018-01-05, 20:35.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Pięknie ciemnobrązowo-bordowy, piwo klarowne. [4.5]
Piana: Ciemnobeżowa, wysoka na około 2,5 cm, drobniutka równomierna. Utrzymywała się do pierwszego łyku, potem pozostała mgiełka na powierzchni z obręczą. Ładnie ściele się na szkle zaznaczając kręgi. [3.5]
Zapach: Pachnie wyraźnie ciemnym i karmelowym słodem jak na ciemniaka przystało. [4]
Smak: W smaku klasyczny dunkel, są ciemne słody, trochę razowca, kawy inki i karmelu. Do tego lekka wytrawność i nuty owocowe (ciemna śliwka, morela), a wszystko ładnie zbalansowane. Bardzo przyjemy ciemniak, rzadko w Polsce można trafić na ten gatunek a szkoda. [4.5]
Wysycenie: Średnie, pasujące. [4.5]
Opakowanie: Szklanka firmowa, jest podkładka. [5]
Uwagi: Próbowane w ełckim pubie firmowym browaru, cena 9 zł.
Moja ocena: [4.25]
Comment
-
-
Od kiedy to piwo pojawiło się na rynku zawsze mi smakowało. Każde kolejne warki były albo tak samo dobre, albo jeszcze lepsze.
Piję to piwo bardzo często i gęsto, ale dziś zauważyłem kryzys.
W zapachu ( po za tym co powinno być ) wyczuwam dużo myszy i też sporo chloru.
W smaku jest wino, kwasek a nawet ocet. Nie wiem co się stało, może jakieś zakażenie, w końcu ten ciemny lager jest niepasteryzowany i niefiltrowany i jakiś błąd mógł się wkraść.
Nie chciałbym zniechęcać nikogo do tego piwa z mojego miasta, wręcz przeciwnie. To, że warka 18.04.2019 jest słaba, a właściwie wadliwa to nie znaczy, że piwo jest słabe. Piwo jest świetne i należy tylko unikać tej konkretnej warki. Jestem przekonany, że następne warki będą już normalne, czyli bardzo smaczne.Last edited by DariuszSawicki; 2019-01-07, 18:12.
Comment
-
-
Obecnie piwo nazywa się Mazurskie Lager Ciemny . Czyżby browarnicy wstydzili się mojego ukochanego Ełku, w którym urodziła się moja babka, mój ojciec i w którym ja od urodzenia mieszkam ? Jest mi przykro, więcej tego piwa nie kupię nawet gdyby smakowało wyśmienicie. A tak się składa, że piwo z terminem do 19.04.2022 smakuje jak woda z karmelem i domieszką fusów od kawy
Comment
-
Comment