Kolor: Bardzo ciemny brąz wpadający w czerń. Nierzejrzyste pod światło. [4.5] Piana: Beżowa, drobnopęcherzykowa, średnio obfita i trwała. [4.5] Zapach: Na pierwszym planie wanilia, nieco dębu, kokos, a do tego trochę czerwonych owoców, czekolady i kawy. [4] Smak: Piwo nieco smukłe w smaku, jednak deklarowany ekstrakt to "tylko" dziewiętnastka. Kawowe, trochę cierpkie z posmakiem wiśni, porzeczek, do tego drewno, wanilia. Skórka pomarańczy wyczuwalna na finiszu, laktozy nie wyczułem. Palone smaki na średnim poziomie, goryczka taninowa. [4] Wysycenie: Średnie, mogłoby być delikatnie niższe. [5] Opakowanie: Etykieta w stylu innych z Browaru Zakładowego nie trafia w mój gust. Niepełny skład, kapsel firmowy. [3.5] Uwagi: Termin do 19.03.2018. Dość smaczne piwo z kategorii lżejszych porterów z dodatkami. Nieco cierpkie i jak dla mnie zbyt mało pełne w smaku.
Kolor: Brunatnoczarny, nieprzejrzysty, jak wspomnienia niektórych po choince zakładowej... . [4] Piana: Beżowa, niezbyt wysoka, drobna, niezbyt trwała. [3.5] Zapach: Wanilia i karmel, trochę zbyt waniliowy jednak... Mało porterowych klimatów. [3.5] Smak: Piernik, wanilia, wszystkie przyprawy do ciast świątecznych. Dużo świąt, mało piwa... [3.5] Wysycenie: Niewysokie. [4] Opakowanie: W stylu browaru, choć choinka zakładowa niejedno ma imię . [4] Uwagi: Brakuje mi kontry dla ciastowatej słodkości, a nawet lepkości piwa.
Porter, nawet świąteczny, nawet robust, powinien mieć taki... nerw jednak.
Comment